Gamle koreanere fra nord og sør møttes

Artikkelen fortsetter under annonsen

82 eldre sørkoreanere dro torsdag over grensen til Nord-Korea for å treffe familie de ikke hadde sett på flere tiår, mange ikke siden Korea-krigen sluttet i 1953.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange av dem som reiser, er avhengige av rullestol. To kvinner som trengte legehjelp, måtte til slutt begi seg ut på reisen i ambulanse.

– Jeg lurer på om jeg kommer til å kjenne henne igjen, sier den 81 år gamle Kim Dong-bin om sin eldre søster som han forlot i Pyongyang, nå Nord-Koreas hovedstad, for over 60 år siden.

– Dette blir vårt første og siste møte, tilføyer han.

– Jeg er redd for at familien min i Nord-Korea tror jeg kom til Sør-Korea for å leve et godt liv for meg selv, forklarer Kim. Han flyktet fordi han fryktet et amerikansk angrep på Pyongyang.

Første på tre år

Møtet i Nord-Korea er det første gjenforeningsmøtet på over tre år. Listene over folk som ønsker å møte sine slektninger er lange, men stadige utsettelser og avlysninger fra Nord-Koreas side gjør at det blir for sent for mange. Bare i 2013 døde 3.800 sørkoreanere som sto på listene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Av de 128.000 sørkoreanerne som er registrert med slektninger i nord, er 44 prosent døde. Av dem som fortsatt lever, er vel 80 prosent over 70 år.

Det kortvarige møtet skal skje ved Kumgang-fjellene på Nord-Koreas østkyst. Stedet ligger cirka 50 kilometer nord for våpenhvilelinjen som skiller Nord- og Sør-Korea og utgjør verdens strengest bevoktede grense.

De 82 sørkoreanerne blir møtt av rundt 180 nordkoreanske slektninger. Deltakerne får tre dager sammen til å snakke om de vel 60 årene som er gått. Det har vært 18 gjenforeningsmøter mellom familiemedlemmer fra nord og sør siden 1985.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Gjenforeningsmøtet skjer bare tre dager etter at en ekspertkommisjon fra FN beskrev den omfattende og systematiske undertrykkingen som foregår i Nord-Korea og sammenlignet forholdene med det som skjedde under Nazi-Tysklands herredømme i Europa under andre verdenskrig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kims siste kort?

Nord-Korea bestemte i september i fjor at alle gjenforeningsmøter skulle utsettes på ubestemt tid. Men mandag denne uken ble Røde Kors-representanter fra de to koreanske statene enige om å gjennomføre møtet som begynte torsdag. Møtet skjer rett før en årlig sørkoreansk-amerikansk militærøvelse som normalt utløser voldsomme nordkoreanske fordømmelser og trusler.

Noen mener møtet kom i stand fordi Nord-Korea trenger å bedre forholdet til Sør-Korea for å skaffe befolkningen i Nord-Korea mat.

– Nå er vi snart i mars måned når neste landbruksår må begynne. Og Kim Jong-un har ikke mat til å fø befolkningen, sier Kim Seok-hyang, professor og ekspert på Nord-Korea ved Ewha kvinneuniversitet.

– Han må få hjelp utenfra. Men USA er ikke villig til å hjelpe, og heller ikke Kina. Og så er det FNs menneskerettighetsrapport som legger press på ham. Familiegjenforeningskortet er det siste han har å gripe til, tilføyer professoren.