Norge holder trykket oppe i French-saken

Joshua French under domsavsigelsen i Ndolo-fengselet i Kinshasa onsdag. Foto: NTB scanpix.
Joshua French under domsavsigelsen i Ndolo-fengselet i Kinshasa onsdag. Foto: NTB scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Livstidsdommen mot Joshua French endrer ikke den norske bistanden i saken. Norge arbeider med uforminsket styrke for å få ham hjem.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Joshua French ble onsdag dømt til livsvarig fengsel for overlagt drap på Tjostolv Moland av en militær domstol i Kinshasa. Han og hans advokat Hans Marius Graasvold har fem dager på seg til å bestemme seg for om dommen skal ankes.

Onsdag kveld sa Graasvold blant annet at den stadig dårligere helsetilstanden til 31-åringen må tas med i vurderingen av om dommen skal ankes eller ei.

– Norge fortsetter å arbeide for en løsning i saken som innebærer at French får komme til Norge. Vi viderefører vår konsulære bistand til ham og mener at de humanitære argumentene for å finne en løsning er sterke, sier pressevakt Astrid Sehl i Utenriksdepartementet til NTB torsdag.

Bakgrunn: Joshua French dømt til livstid

Pustepause

I og med at ankefristen er fem dager etter at dommen ble forkynt, har de som arbeider for French, fått en pustepause. Men nordmannens forverrede helsetilstand gjør at det haster med å finne en løsning på saken, som har gått siden mai 2009.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Så lenge dommen ikke er rettskraftig, er det vanskelig å vite hvilket løp man skal følge. Torsdag pendlet UDs spesialutsending Kai Eide fra det ene møtet til det andre. Han blir i Kongo inntil videre.

Dersom dommen blir anket, blir det en ny runde i retten. På norsk side hersker det usikkerhet om 31-åringen har helse til det, grunnet sykdom og mangel på nødvendig behandling.

– Selv om han var forberedt på at dette kunne gå fullstendig galt, så er det jo likevel et sjokk. Justismord er det eneste ordet som kan brukes, sa moren til Joshua French til P4.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge radiokanalen fikk Kari Hilde French bare noen minutter sammen med sønnen etter at dommen falt onsdag. Hun håpet de får mer tid sammen torsdag. Om en mulig anke sa hun at Kongo er et meget uforutsigbart land og at det derfor er umulig å si noe om det.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Graasvold om French-dommen: - Nær en komplett skandale

Tilbake mandag

Etter at dommen var forkynt onsdag understreket utenriksminister Børge Brende (H) sakens humanitære side.

– Nødvendig legetilsyn er kongolesiske myndigheters ansvar. Dette understreker vi overfor myndighetene. Norske myndigheter vil fortsatt arbeide for at han skal få den medisinske behandlingen som er påkrevet, sa han til NTB.

I og med at det ikke eksisterer noen utleveringsavtale mellom Kongo og Norge, er trolig den eneste muligheten for å få Joshua French hjem til Norge en benådning fra president Joseph Kabila.

Rådgiver Marie-Claire Mbayo fra det sivile justis- og menneskerettsdepartementet har vært til stede i retten flere dager og vil rapportere tilbake til myndighetene.

Brende er for tiden på besøk i Colombia og Brasil og kommer tilbake til Norge førstkommende mandag. Spørsmålet om benådning er noe Norge har arbeidet med kontinuerlig.