Meny

– Det vil komme angrep i Vesten

Shakir Waheib, et høytstående medlem av jidahistgruppa Islamske stat i Irak og Levanten (ISIL), fotografert i Anbarprovinsen i Irak. I løpet av fjoråret tok ISIL store territorier i Syria, særlig øst i landet. Foto: Scanpix/AP/militant nettsted.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utlendinger strømmer til Syria for å krige. Mange av dem kommer fra europeiske land, deriblant Norge. PST og forskere frykter at enkelte vil bringe terroren med seg hjem.

Juridisk gråsone

Fremmedkrigervirksomhet utgjør en juridisk gråsone. I mange land er det ikke strengt tatt forbudt å reise til en konfliktsone. Den norske regjeringen arbeider med en ny handlingsplan om temaet som skal legges fram i løpet av våren 2014.

- I forbindelse med dette arbeidet vil en rekke tiltak bli vurdert. Målet er å få en handlingsplan som vil være et verktøy for de som arbeider direkte med utfordringene. Å forebygge bruk av internett som arena for rekruttering og radikalisering er ett av områdene som skal prioriteres i ny plan. Andre områder er blant annet å øke kunnskapen og kompetansen og styrke samarbeidet for tidlig forebyggende innsats, skriver statssekretær i Justis- og beredskapsdepartementet, Himanshu Gulati (FrP), i en e-post til ABC Nyheter.

I tillegg vurderer regjeringen behovet for å strafferegulere privates deltakelse i væpnet konflikt. Departementet vurderer hvorvidt det bør gis en generell bestemmelse som forbyr visse former for deltakelse i en væpnet konflikt.

- Hvilke utfordringer ser regjeringen ved retur av såkalte «fremmedkrigere» til Norge?

- PSTs trusselvurdering fremhever bekymringer knyttet til personer som har oppholdt seg i krigsområder og tilegnet seg kunnskap samt kapasitet til å bruke vold og våpen. Det er også utfordringer i å holde oversikt og få fulgt opp de som returnerer da det ikke er grensekontroll innad i Schengen.

- Informasjonsflyt og ansvarsfordeling mellom ulike instanser må klargjøres. Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen har gitt PST oppdrag om å lage rutiner for å varsle hjemkommunene til de returnerte individer PST har oversikt over, slik at de aktuelle kommuner kan følge opp individene helsemessig, psykososialt med videre, skriver Gulati.

Statssekretær i Justisdepartementet Himanshu Gulati (Frp). Foto: Justisdepartementet.Statssekretær i Justisdepartementet Himanshu Gulati (Frp). Foto: Justisdepartementet.

Analytikere anslår at det finnes mellom 6-8000 sunnimuslimske fremmedkrigere i Syria, hvorav 2000 fra Europa.

– Det er helt utenkelig at det ikke vil komme angrep i Vesten som involverer Syria-veteraner. Faktisk har vi kanskje allerede hatt et slikt angrepsforsøk i England i fjor høst, sier forsker ved Forsvarets forskningsinstitutt, Thomas Hegghammer, til ABC Nyheter.

– Man har aldri hatt så mange fremmedkrigere i en konflikt i den muslimske verden. Både i Irak og Afghanistan var det færre, sier Hegghammer.

I tillegg til de sunnimuslimske kommer omkring 5000-10.000 sjiamuslimske fremmedkrigere, hovedsakelig fra Libanon og Irak. Disse kjemper på regimets side.

Les også: – Flere og flere nordmenn reiser til konfliktområder

Flere nordmenn reiser

Det siste halvannet året har Politiets sikkerhetstjeneste (PST) sett at personer knyttet til Norge med ekstreme holdninger har reist til Syria. Antallet har vært stigende.

– Vi har tidligere sagt 30-40. Dette tallet har økt, uten at jeg vil gå nærmere inn på det. Det vi har fokus på nå er personer vi vet er i Syria, personer som har returnert fra Syria og personer som planlegger å dra til Syria. Det har høy prioritet hos PST, sier informasjonssjef Martin Bernsen i PST til ABC Nyheter.

Det er mange ulike aktører på bakken i Syria.

– De vi er interessert i er dem som på ulike måter støtter eller blir med i to konkrete grupper: ISIS og al-Nusra-fronten. Dette er grupper vi regner som terrororganisasjoner, sier Bernsen.

ISIS (Islamske stat i Irak og Levanten) ble dannet i april 2013 og vokste ut av en al-Qaidatilknyttet organisasjon i Irak. Den har siden blitt en av de viktigste jihadistgruppene som kjemper mot regjeringsstyrkene i Syria, og består av blant annet flere tusen fremmedkrigere. Nusrafronten er en annen jihadistgruppering. Disse har i perioder ligget i konflikt, og al-Qaidaleder Ayman al-Zawahri uttalte nylig at ISIS ikke lenger er med i terrornettverket.

Al-Qaida er tydelige på at de ønsker å ramme vestlige mål, mens ISIS hittil later til å ha mer regionale målsetninger, med opprettelsen av en islamistisk stat i området som hovedambisjon.

– Kjennetegnet for de som drar til Syria er ideologien og holdningene de har til vold. Det gjør dem til fokus for PST. Hvis man drar ned av andre grunner er det ikke så interessant for oss, sier Bernsen.

Les også: – PST overvåker ti islamister bare i Fredrikstad

Profetens Ummah

Ifølge Hegghammer ved FFI er de som reiser fra Norge stort sett tilknyttet nettverket rundt islamistgruppen «Profetens Ummah». Bernsen ønsker ikke å kommentere hvilke grupper Syria-farerne tilhører i hjemlandet.

– Det dreier seg om det vi kaller ekstreme islamister. Disse er ofte norske statsborgere, med familiebakgrunn fra flere land. Noen er også etnisk norske konvertitter, sier han.

– I Syria vil de få anledning til å delta i krigshandlinger, og vi ser et potensiale for voldshandlinger når og hvis de kommer tilbake til Norge. Dette er ikke eksakt vitenskap, vi vet det ikke, men vi ser potensialet.

Les også: Ubaydullah Hussain anker ikke dommen

Terrorforsker Thomas Hegghammer ved Forsvarets forskningsinstitutt. Foto: FFI.Terrorforsker Thomas Hegghammer ved Forsvarets forskningsinstitutt. Foto: FFI.

Dagbladet meldte i forrige uke at PST har siktet en 22 år gammel norsk-pakistaner etter terrorparagrafen 147d, som dreier seg om støtte til eller deltakelse i terrororganisasjoner.

Mannen ligger nå skadd på et norsk sykehus. Han er den første som åpent blir siktet etter å ha vært i Syria.

Saken er fremdeles under etterforskning.

- Vi driver forebyggende arbeid. Vi ønsker ikke at noen skal dra til Syria, og jeg tror ikke særlig mange familiemedlemmer ønsker å sende sine sønner og døtre til Syria for å slåss. Det å være ute i miljøene og snakke er noe vi kan gjøre, men erfaringen er at når PST kommer i kontakt med dem det gjelder har radikaliseringsprosessen kommet så langt at de drar likevel. Norske myndigheter har begrensninger på hva de kan gjøre. Man kan ikke hindre noen som er over 18 år i å reise, sier Bernsen.

- Men er det ulovlig å reise til konfliktområder som Syria?

- Nei, men det er ulovlig å støtte eller tilhøre de to gruppene vi fokuserer på. De er definert av oss og FN som terrororganisasjoner, sier Bernsen.

Enkelte personer har returnert til Norge fra Syria. PST sier de har snakket med noen av dem, og gjør individuelle vurderinger av hvordan disse følges opp.

- Den nasjonale trusselvurderingen for 2014 vil bli lagt frem om ikke lenge. Syria-konfliktens påvirkning av trusselbildet i Norge vil bli et tema der, sier Bernsen.

Unge menn

Informasjonssjef i Politiets sikkerhetstjeneste Martin Bernsen. Foto: PST.Informasjonssjef i Politiets sikkerhetstjeneste Martin Bernsen. Foto: PST.

- Vi har i nyere tid aldri sett at så mange sivile norske borgere har dratt for å delta i en krig. Når disse vender hjem vil det kunne by på utfordringer. Syria ligger sentralt plassert i Midtøsten, og grensene er til dels dårlig bevoktet. Dette skiller Syria fra situasjonen i Irak for ti år siden, der det var betydelig vanskeligere å ta seg inn i landet, forklarer Hegghammer ved FFI.

– Det er også forholdsvis risikofritt å reise inn, da opprørsgrupper kontrollerer territorier i nord. I Irak ville amerikanske soldater konstant ha jaktet på deg, og man hadde kortere levetid som fremmedkriger, sier Hegghammer.

Lørdag uttalte eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights at antall drepte i borgerkrigen i Syria har oversteget 140.000.

Blant de drepte er det 71.141 sivile og opprørere, 8.972 ekstremister og krigere med forbindelser til al-Qaida, 2.837 uidentifiserte personer og 33.591 soldater fra regimestyrkene, ifølge tallene fra eksilgruppen, som regnes som opposisjonsvennlig. Tallene er ikke bekreftet av uavhengige kilder.

– Selvbildet til fremmedkrigerne er at de reiser for å hjelpe sivilbefolkningen i Syria. Når nøden er veldig stor gjør det at flere har lyst til å reise, sier Hegghammer.

Ifølge Hegghammer dreier det seg stort sett om unge menn.

– Etter hvert har det blitt så å si bare ganske religiøse personer som reiser, folk som allerede har tilknytning til et islamistisk miljø i sine hjemland.

– For mennenes del er det krig de driver med, og det legger de heller ikke skjul på på sine Facebook-sider med videre. De betrakter seg selv som «hjelpearbeidere med Kalashnikov», for i den islamistiske bevegelsen går humanitær og militær bistand hånd i hånd.

Det finnes imidlertid unntak, noen kvinner reiser også.

– Det er mange flere kvinner i den europeiske kontingenten i Syria enn det har vært i tidligere europeiske kontingenter i andre muslimske land. Man regner med over 100 europeiske kvinner, hvorav 4-5 har vært norske, sier Hegghammer.

– Når det gjelder de fra Europa har de fleste en eller annen kobling til etablerte miljøer i hjemlandet.

Frykter terror i hjemlandet

Bekymringen ved fremmedkrigernes retur er at enkelte av dem vil kunne være motivert til å begå terror i opprinnelseslandet.

– Det har fremmedkrigerveteraner fra andre konflikter gjort, med stor effekt.

Det er ingen av gruppene i Syria som har noen uttalt anti-vestlig strategi per i dag. Gruppene fokuserer først og fremst på Syria, og dette skiller situasjonen fra Afghanistan-Pakistan, der man har en organisasjon – Al-Qaida – som systematisk forsøker å angripe Vesten.

– En gamechanger når det gjelder trusselen fra Syria er hvis en av organisasjonene i krigssonen bestemmer seg for systematisk å angripe Vesten. Da kan organisasjonen benytte seg av vestlige krigere i Syria som operatører, sier Hegghammer.

– Hvis utviklingen fortsetter som i dag er det ikke sikkert omfanget blir så stort som mange frykter, men situasjonen kan endre seg.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
14:17 Nesten alle eldre bruker internett14:08 Giske vil ha debatt om organisasjonskultur13:56 OECD slår alarm om roboter13:52 Bankene varsler kraftig renteøkning13:50 Skavik tar over etter Mitter13:48 Storavis: – Ødegaard ikke til salgs13:35 Mann (38) dømt for drapet på Marie-Louise13:23 Færre asylsøknader innvilget i EU13:22 Israel ber borgere forlate Sri Lanka13:21 Russland og Kina med felles marineøvelse13:11 Kallmyr vil utvise flere kriminelle utlendinger13:10 Klimaaktivister limte seg fast til London-børsen13:09 Paret som ble funnet døde i Trondheim, har trolig vært savnet lenge12:58 – NRK bidrar til å fyre opp et konfliktbilde12:23 Barn er ikke «forrædere». En toåring kan ikke være radikalisert12:10 Aksjefall for lakseoppdrettsselskapene12:09 Putin: Russland vil være med på atomforhandlinger12:07 Espen Bjervig blir sjef for landslagstrenerne11:31 Biden gjør et nytt forsøk på å bli president11:28 Færre vil bli lærer og sykepleier11:00 Ny syklon på vei mot Mosambik10:53 Ny prisrekord for bensin i Norge10:34 Se bildene astronauten tok da han var et år i rommet10:33 Årets lag i Premier League10:17 Guardiola ber City-spillerne styre unna mediene09:58 Rask varsling kan redde liv på sjøen09:45 – Planetens helse står på spill09:25 Toro tilbakekaller seks ferdigretter09:22 Færre ser TV og leser papiraviser08:48 Norwegian fjerner Flex-billetter før mulig SAS-streik08:38 Uheldig MC-fører havnet i søppelbilen07:59 Schjelderup trekker seg som byrådsleder i Bergen07:58 Norwegian-smell på 2 milliarder07:56 United i sin verste form på 57 år07:46 169 millioner barn i verden har ikke fått meslingvaksine07:42 Pensjonister taper penger07:36 Seiersrekken til Skjelvik og Zlatans LA Galaxy tok slutt07:26 Haugen slo Olden i finalen og ble østerriksk mester06:59 Putin og Kim fornøyde etter møte06:45 Politiet truet med kniv i Trondheim06:41 Bølge av skogbranner i Nord-Europa06:37 Nye pågripelser på Sri Lanka06:32 Heiberg før presidentkampen: – Vil gi ro i feltet06:15 Mor og sønn funnet drept på Tenerife06:10 Politiet slår alarm om ungdomskriminalitet i Tromsø06:06 Mer bagasje ble borte på flytur i fjor06:00 Jemens mødre og barn dør05:50 Dette skjer i dag05:45 Gravemaskinfører dømt til fengsel etter dødsulykke05:31 Dette skjedde i natt05:11 Mann i 70-årene ranet og knivstukket i Bærum05:00 Sánchez i tet foran valget i Spania05:00 Nord universitet holder beredskapsøvelse inspirert av Viking Sky04:40 Carlos Ghosn løslates mot ny kausjon04:39 16-årig sjåfør til sykehus etter utforkjørsel04:22 Brexit betyr slutten for britiske lokalpolitikere i EU-land04:10 Politisk kaos og sviktende sikkerhet ga grobunn for radikalisering på Sri Lanka04:05 Luftvern kan koste opp mot 10 milliarder kroner03:04 Mann dømt for rasistdrap henrettet i Texas03:03 Skudd og skrik kan høres under politiøvelse i Oslo02:44 Innvandrerkvinner bak tre av ti fødsler i fjor02:24 Irans utenriksminister ut mot USA01:55 Prins William besøker New Zealand01:40 Agenda-rådgiver advarer mot å hente hjem norske IS-foreldre01:25 Overraskende stort underskudd for Tesla01:24 Godstog med brannfarlig gods sporet av i Nordland00:48 Byggearbeidere brøt røykeforbud i Notre-Dame00:20 Tre medlemmer av Sudans militærjunta går av00:20 Høyre vil språkteste barnehagebarn00:01 Politiet: Fire gjengledere fengslet i Oslo23:59 Facebooks overskudd halvert – kan få milliardbot23:55 Ny smell for Solskjær, tapte hjemme mot byrivalen23:37 Microsoft gjør det bedre enn forventet22:55 Ny smell for Solskjær, tapte hjemme mot byrivalen22:54 Wolverhampton ga Arsenal bank22:41 Iran advarer USA om konsekvenser av oljesanksjoner22:07 Hegerbergs Lyon jublet for seriegull21:12 Norwegian enige med Boeing om utsettelse av levering av 14 MAX-fly20:36 Boligblokk i brann i Sør-Sverige20:27 Massesøksmål mot norske oppdrettskjemper i USA20:24 «Norsk» James Bond-film presenteres20:13 Dagbladet: Manchester United kommer til Norge i sommer19:49 Alle LO-topper tjener mer enn én million19:03 Henla anmeldelse mot Ullevål sykehus18:53 To mistenkelige dødsfall i Trondheim18:30 Japans regjering beklager tvangssteriliseringer av titusener18:19 To menn dømt til fengsel for bruktbilsvindel18:09 Trump truer Mexico med å sende væpnede soldater til grensen17:50 – Det er jo bare centimetere opp til der folk sover. Jeg får helt vondt16:53 Krigen har satt Jemen over 20 år tilbake i tid16:32 Ambassadøren overleverte kondolanseprotokoll til Maren Uelands foreldre16:14 Søreide forferdet over henrettelser i Saudi-Arabia16:12 Sokndal-ordføreren: – Det har vært veldig dramatisk16:09 Skotsk leder vil ha ny folkeavstemning15:36 Mitter gir seg som sjef for alpinherrene15:16 Rekordmange klager på humorinnslag i NRK15:12 Grenseløs grensehandel i påsken14:54 Solskjær nummer to på sparke-listen14:50 Skogbrann i Halden – helikopter bistår med slukking14:43 Full kirke og pølsefest for Jon Skolmen
Siste nytt
14:17KulturNesten alle eldre bruker internett14:08PolitikkGiske vil ha debatt om organisasjonskultur13:56PengerOECD slår alarm om roboter13:52PengerBankene varsler kraftig renteøkning13:50SportSkavik tar over etter Mitter13:48SportStoravis: – Ødegaard ikke til salgs13:35NorgeMann (38) dømt for drapet på Marie-Louise13:23VerdenFærre asylsøknader innvilget i EU13:22VerdenIsrael ber borgere forlate Sri Lanka13:21VerdenRussland og Kina med felles marineøvelse13:11PolitikkKallmyr vil utvise flere kriminelle utlendinger13:10PengerKlimaaktivister limte seg fast til London-børsen13:09NorgeParet som ble funnet døde i Trondheim, har trolig vært savnet lenge12:58Kultur– NRK bidrar til å fyre opp et konfliktbilde12:23PolitikkBarn er ikke «forrædere». En toåring kan ikke være radikalisert12:10PengerAksjefall for lakseoppdrettsselskapene12:09VerdenPutin: Russland vil være med på atomforhandlinger12:07SportEspen Bjervig blir sjef for landslagstrenerne11:31PolitikkBiden gjør et nytt forsøk på å bli president11:28NorgeFærre vil bli lærer og sykepleier11:00VerdenNy syklon på vei mot Mosambik10:53MotorNy prisrekord for bensin i Norge10:34VerdenSe bildene astronauten tok da han var et år i rommet10:33SportÅrets lag i Premier League10:17SportGuardiola ber City-spillerne styre unna mediene09:58MotorRask varsling kan redde liv på sjøen09:45Verden– Planetens helse står på spill09:25Helse og livsstilToro tilbakekaller seks ferdigretter09:22KulturFærre ser TV og leser papiraviser08:48ReiseNorwegian fjerner Flex-billetter før mulig SAS-streik08:38NorgeUheldig MC-fører havnet i søppelbilen07:59PolitikkSchjelderup trekker seg som byrådsleder i Bergen07:58PengerNorwegian-smell på 2 milliarder07:56SportUnited i sin verste form på 57 år07:46Helse og livsstil169 millioner barn i verden har ikke fått meslingvaksine07:42PengerPensjonister taper penger07:36SportSeiersrekken til Skjelvik og Zlatans LA Galaxy tok slutt07:26SportHaugen slo Olden i finalen og ble østerriksk mester06:59VerdenPutin og Kim fornøyde etter møte06:45NorgePolitiet truet med kniv i Trondheim06:41VerdenBølge av skogbranner i Nord-Europa06:37VerdenNye pågripelser på Sri Lanka06:32SportHeiberg før presidentkampen: – Vil gi ro i feltet06:15VerdenMor og sønn funnet drept på Tenerife06:10NorgePolitiet slår alarm om ungdomskriminalitet i Tromsø06:06ReiseMer bagasje ble borte på flytur i fjor06:00VerdenJemens mødre og barn dør05:50NorgeDette skjer i dag05:45NorgeGravemaskinfører dømt til fengsel etter dødsulykke05:31NorgeDette skjedde i natt05:11NorgeMann i 70-årene ranet og knivstukket i Bærum05:00PolitikkSánchez i tet foran valget i Spania05:00NorgeNord universitet holder beredskapsøvelse inspirert av Viking Sky04:40PengerCarlos Ghosn løslates mot ny kausjon04:39Norge16-årig sjåfør til sykehus etter utforkjørsel04:22PolitikkBrexit betyr slutten for britiske lokalpolitikere i EU-land04:10VerdenPolitisk kaos og sviktende sikkerhet ga grobunn for radikalisering på Sri Lanka04:05NorgeLuftvern kan koste opp mot 10 milliarder kroner03:04VerdenMann dømt for rasistdrap henrettet i Texas03:03NorgeSkudd og skrik kan høres under politiøvelse i Oslo02:44NorgeInnvandrerkvinner bak tre av ti fødsler i fjor02:24PengerIrans utenriksminister ut mot USA01:55VerdenPrins William besøker New Zealand01:40NorgeAgenda-rådgiver advarer mot å hente hjem norske IS-foreldre01:25PengerOverraskende stort underskudd for Tesla01:24NorgeGodstog med brannfarlig gods sporet av i Nordland00:48VerdenByggearbeidere brøt røykeforbud i Notre-Dame00:20VerdenTre medlemmer av Sudans militærjunta går av00:20PolitikkHøyre vil språkteste barnehagebarn00:01NorgePolitiet: Fire gjengledere fengslet i Oslo23:59PengerFacebooks overskudd halvert – kan få milliardbot23:55SportNy smell for Solskjær, tapte hjemme mot byrivalen23:37VerdenMicrosoft gjør det bedre enn forventet22:55SportNy smell for Solskjær, tapte hjemme mot byrivalen22:54SportWolverhampton ga Arsenal bank22:41MakroøkonomiIran advarer USA om konsekvenser av oljesanksjoner22:07SportHegerbergs Lyon jublet for seriegull21:12PengerNorwegian enige med Boeing om utsettelse av levering av 14 MAX-fly20:36VerdenBoligblokk i brann i Sør-Sverige20:27NæringslivMassesøksmål mot norske oppdrettskjemper i USA20:24Kultur«Norsk» James Bond-film presenteres20:13SportDagbladet: Manchester United kommer til Norge i sommer19:49PengerAlle LO-topper tjener mer enn én million19:03Helse og livsstilHenla anmeldelse mot Ullevål sykehus18:53NorgeTo mistenkelige dødsfall i Trondheim18:30VerdenJapans regjering beklager tvangssteriliseringer av titusener18:19MotorTo menn dømt til fengsel for bruktbilsvindel18:09PolitikkTrump truer Mexico med å sende væpnede soldater til grensen17:50Norge– Det er jo bare centimetere opp til der folk sover. Jeg får helt vondt16:53VerdenKrigen har satt Jemen over 20 år tilbake i tid16:32VerdenAmbassadøren overleverte kondolanseprotokoll til Maren Uelands foreldre16:14PolitikkSøreide forferdet over henrettelser i Saudi-Arabia16:12NorgeSokndal-ordføreren: – Det har vært veldig dramatisk16:09PolitikkSkotsk leder vil ha ny folkeavstemning15:36SportMitter gir seg som sjef for alpinherrene15:16KulturRekordmange klager på humorinnslag i NRK15:12PengerGrenseløs grensehandel i påsken14:54SportSolskjær nummer to på sparke-listen14:50NorgeSkogbrann i Halden – helikopter bistår med slukking14:43KulturFull kirke og pølsefest for Jon Skolmen
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus