Meny

– Vi trenger å bry oss om alle barn i verden som fryser

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Videoen om den jakkeløse gutten i kalde Oslo som får hjelp av fremmede, har gått verden over. – Vi har lykkes med å sette fokus på situasjonen for barn i Syria, sier SOS Barnebyer.

Onsdag morgen publiserte SOS Barnebyer en video som viser hvordan folk i Oslo reagerer når de ser en gutt som sitter og fryser alene på en bussholdeplass. 

Ett døgn senere er videoen vist over 1,4 millioner ganger på YouTube og har fått bred omtale både i norske og utenlandske medier.

Informasjonssjef Synne Rønning i organisasjonen beskriver det hele som et eventyr:

– Det aller beste er at vi har lykkes med å sette fokus på situasjonen for barna i Syria. Folk forstår bakgrunnen for hvorfor vi lagde videoen og hva den skal fortelle.

– I tillegg til at det gir noen nytt håp for menneskeheten, som folk har skrevet i kommentarfelt verden over, så retter den søkelyset mot barn i Syria. Det er vi fryktelig glade for, sier hun til ABC Nyheter.

Bakgrunn: Hadde du hjulpet et frysende barn på bussholdeplassen?

– Bare tre som ikke ga meg jakken sin

Videoen ble laget med skjult kamera som ble rigget opp på St. Hanshaugen i Oslo. Gutten som ble hyret inn som skuespiller, er 11 år gamle Johannes Lønnestad Flaaten fra Moss.

Han forteller at det i løpet av to innspillingsdager var mange som var villige til å ofre jakken sin for å holde ham varm, flere enn dem som gjør det i videoen.

– Det var bare tre som ikke ga meg jakken sin under hele innspillingen. Det var koselig å se at folk bryr seg, sier Flaathen til Oslo By.

1,4 millioner kroner

Han sier til Moss Avis at han håper at folk ikke bare ser videoen, men også støtter saken.

– Jeg håper at videoen ikke bare blir sett og delt veldig mye, men at at det bidrar til at barna i Syria får hjelp også, sier han til avisa.

Målet med kampanjen er å samle inn penger til varme klær og utstyr til barn i det krigsherjede landet.

– Torsdag morgen nærmer vi oss 1,4 millioner kroner. Det er gjennom SMS-donasjoner på 90 kroner per stykk. Det er langt over det vi hadde drømt om på denne typen kampanje. Vi lanserte den i går morges, så dette har vi oppnådd på ett døgn, sier Rønning til ABC Nyheter.

Informasjonssjefen forteller at målet for innsamlingen nå har flyttet seg, for behovet for hjelp er veldig stort i Syria:

– Vi er utrolig glade for at vi kan hjelpe flere og få oppmerksomhet for situasjonen for ungene, og minne folk om at vi trenger å bry oss. Vi trenger å bry oss om alle barn i verden som fryser, sier hun.

Mens andre lignende kampanjer fra SOS Barnebyer har oppnådd noen tusen visninger på YouTube, nærmer videoen med den frysende gutten i Oslo seg raskt 1,5 millioner visninger.

– Man kommer langt med en god idé og ekte hjertevarme, ekte følelser, ekte engasjement og menneskelig godhet. Det er veldig mye kraft i det, sier Rønning til ABC Nyheter.

Les også: Sterke bilder av Syrias minste krigsofre

Barn har opplevd tortur

I en FN-rapport som ble offentliggjort tidligere denne måneden, kom det frem at både myndighetene og opprørerne står bak overgrep mot barn. Barn har opplevd tortur, de blir brukt som levende skjold og rekrutteres til krighandlinger.

«Den lidelsen som barn har blitt utsatt for i Syria, siden denne konflikten brøt ut, og som er dokumentert i denne rapporten, er ubeskrivelig og uakseptabel», het det i rapporten.

Folk kan støtte kampanjen for å gi varme jakker til syriske barn via SMS eller nettbetaling.

SOS barnebyer jobber med å hjelpe familiene med å klare seg gjennom den verste krisen. I tillegg har de en barneby i Syria og et barnevennlig senter der barn kan komme og få fri fra traumer, ved å leke, prate med trygge voksne og få en pause fra den ekstreme situasjonen de lever i.

Også andre hjelpeorganisasjoner jobber for å hjelpe barn i Syria:

Les mer om Redd Barnas arbeid i Syria på deres nettsider.

UNICEF jobber for å hjelpe barn som har flyktet fra krigen i Syria. Les mer om UNICEFS arbeid for syriske barn på deres nettsider.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus