Meny

– En komplett skandale

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsvareren til Joshua French reagerer kraftig på at hans klient ble dømt til livstid for å ha drept kameraten Tjostolv Moland.

Onsdag kom dommen mot Joshua French i Ndolo-fengselet i Kinshasa.

Ifølge dommen ble Moland bedøvd og drept med et rep inne på French og Molands celle. Dommerne mener at French er skyldig i overlagt drap og dømte han til livstid i fengsel.

Til TV 2 forteller Joshua Frenchs forsvarer Hans Marius Graasvold at retten har sett bort fra bevisene i saken.

– Jeg har vanskelig for å si om dette var en uventet dom, eller hva det var. Det jeg må si er at jeg synes det er en komplett skandale den dommen som foreligger nå. Retten ser konsekvent bort fra de helt entydige bevisene som er lagt frem fra vår side, sier han.

Vurderer anke

I dommen kommer det frem at dommerne mener French har forklart seg usant i retten. Dommeren mener nordmannen endret forklaring om noen flasker han og Moland skal ha drukket alkohol av kvelden før dødsfallet.

Kabondo påpeker at French har sagt at Moland trolig drakk mer enn ham da de drakk vodka kvelden 17. august. Dommerne mener dette var fordi French da planla å ta livet av Moland og med den hensikt drakk mindre.

Graasvold forteller at French tar dommen svært tungt, men at de ikke har tatt en avgjørelse om de vil anke dommen.

– Det får vi ta en vurdering på. Vi har en ankefrist på fem dager, og de dagene skal vi bruke godt. Med rettens systematisk slakt av de norske bevisene, så blir det en vurdering av hensikten med en anke, sier han.

Vil ha Joshua French til Norge

Til NTB forteller utenriksminister Børge Brende at han stiller seg uforstående til dommen.

– I lys av at kongolesiske og norske etterforskere kom til en felles konklusjon om at Moland tok sitt eget liv, stiller vi oss helt uforstående til at French er dømt for drap, sier Brende til NTB.

Han sier Utenriksdepartementet vil fortsette arbeidet med å få French hjem til Norge, og at det er sterke humanitære grunner til å finne en løsning på situasjonen.

– Nødvendig legetilsyn er kongolesiske myndigheters ansvar. Dette understreker vi overfor myndighetene. Norske myndigheter vil fortsatt arbeide for at han får den medisinske behandlingen som er påkrevet. Vi vil også videreføre vår konsulære bistand til French, sier Brende.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus