Meny

– Barna i Syria trenger varme klær og jakker

Hadde du hjulpet et frysende barn på bussholdeplassen?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SOS Barnebyer plasserte en jakkeløs gutt på en bussholdeplass en vinterdag i Oslo, så filmet de folks reaksjon. – Vi håper videoen vil få folk til å engasjere seg for barn i vinterkalde og krigsherjede Syria.

På en bussholdeplass i Oslo sitter en gutt og hutrer og fryser. Han har ingen jakke på seg. Det er vinter. Det er kaldt. Hvordan reagerer de som ser ham sitte der? Prøver de å hjelpe eller går de forbi?

Dette ville hjelpeorganisasjonen SOS Barnebyer teste. De filmet seansen med skjult kamera.

– Grunnen til at vi har laget denne videoen er at vi ønsker at folk skal engasjere seg for barn i Syria. Det er vinter og kaldt, det er en forferdelig situasjon for befolkningen generelt, og særlig for barna. De trenger varme klær, jakker og utstyr for å klare seg gjennom vinteren, sier informasjonssjef Synne Rønning i SOS Barnebyer til ABC Nyheter.

– Vi håper at folk vil bry seg om barna i Syria, som de bryr seg om gutten som fryser på bussholdeplassen i Oslo, fortsetter hun. 

CLICK HERE FOR ENGLISH VERSION

Se resultatet i videoruta øverst i artikkelen.

Les også: Bombing av Aleppo dreper Syrias barn

De mangler det meste, også tryggheten

Akkurat nå er Syria et av de verste stedene å være for barn, mener Rønning. 

I en FN-rapport som ble offentliggjort tidligere denne måneden, kom det frem at både myndighetene og opprørerne står bak overgrep mot barn. Barn har opplevd tortur, de blir brukt som levende skjold og rekrutteres til krighandlinger.

«Den lidelsen som barn har blitt utsatt for i Syria, siden denne konflikten brøt ut, og som er dokumentert i denne rapporten, er ubeskrivelig og uakseptabel», het det i rapporten.

– Situasjonen for ungene i Syria er langt verre enn for gutten på bussholdeplassen. Det er bomba hus, de har ofte søkt tilhold i kalde, fuktige kjellere. De mangler det aller meste, også tryggheten sin. Situasjonen er helt uholdbar og grusom. En jakke er en liten hjelp og et lite bidrag i forhold til det de trenger, men det kan bidra til å holde dem i live gjennom vinteren, sier Rønning.

Hun håper videoen kan bidra til å minne folk på hva dette faktisk handler om; folk som lider.

– Dette er ikke bare en nyhetssak fra TV, men det er barn som lever i dette helvete. Kanskje får det folk til å tenke over hvordan barna i Syria har det nå, når de får se noe så nært som en gutt som fryser på bussholdeplassen i Oslo, sier Rønning og fortsetter: 

– Det blir så mange sterke inntrykk når man ser nyheter, så man skur av følelsene litt. Det er forståelig, men det er viktig at vi ikke glemmer at vi kan engasjere oss og gjøre en forskjell. Det betyr uendelig mye for dem som får hjelpen.

Les også: Sterke bilder av Syrias minste krigsofre

– Viser solidaritet

Rønning sier at de ikke kunne ta det som en selvfølge at folk ville hjelpe den kalde gutten, men at resultatet bekreftet det inntrykket de har av folk i Norge.

– Jeg var veldig spent, men vi har veldig mange givere i Norge og mange som bryr seg i det daglige. Vi vet at potensialet er der, men vi var likevel spente på om folk ville gi fra seg jakka si.

– Heldigvis var det mange som brydde seg, det var til og med en som satt i t-skjorte for å dele jakka si med gutten. Så det er hjertevarme midt i hovedstaden vår. Det bekrefter inntrykket vårt. Vi opplever at vi vet at vi har det godt og at vi har solidaritet med dem som ikke er like heldige, sier hun til ABC Nyheter.

Se også: Mann «kidnappet» gutt. Slik reagerte folk rundt

Folk kan støtte kampanjen for å gi varme jakker til syriske barn via SMS eller nettbetaling.

SOS barnebyer jobber med å hjelpe familiene med å klare seg gjennom den verste krisen. I tillegg har de en barneby i Syria og et barnevennlig senter der barn kan komme og få fri fra traumer, ved å leke, prate med trygge voksne og få en pause fra den ekstreme situasjonen de lever i.

Også andre hjelpeorganisasjoner jobber for å hjelpe barn i Syria:

Les mer om Redd Barnas arbeid i Syria på deres nettsider.

UNICEF jobber for å hjelpe barn som har flyktet fra krigen i Syria. Les mer om UNICEFS arbeid for syriske barn på deres nettsider.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus