Meny

– 25 drept i Ukraina

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Minst 25 personer er drept i sammenstøtene i Kiev, melder landets helsemyndigheter.

I tillegg er 241 innlagt på sykehus for skader, blant dem 79 politifolk og fem journalister, heter det i uttalelsen fra helsedepartementet.

En av de døde er en ukrainsk journalist som døde av skuddsår etter at han var blitt angrepet av maskerte menn tirsdag kveld, melder journalistens avis Vesti onsdag.

Journalisten Vjatsjeslav Veremji var på vei hjem i en drosje da han ble overfalt av ukjente menn med hjelmer, køller og andre våpen, ifølge avisen.

Overfallet skjedde cirka 800 meter fra Uavhengighetsplassen.

Veremji, en kollega og drosjesjåføren ble dratt ut av bilen og slått. Veremji ble også skutt i brystet, og ifølge avisen døde han av blodtapet og øvrige skader.

Harde sammenstøt

Det var harde sammenstøt i Kiev natt til onsdag. Et møte mellom opposisjonen og president Viktor Janukovitsj førte ikke til noen løsning på krisen.

President Viktor Janukovitsj ber opposisjonen ta avstand fra grupper som ber demonstrantene væpne seg.

– Lederne for opposisjonen har ignorert det demokratiske prinsippet om at vi får makt gjennom valg og ikke på gaten, sa presidenten i en tale til nasjonen tidlig onsdag morgen.

De som har bedt demonstrantene i sentrum av Kiev bruke våpen, vil bli stilt for retten, ifølge Janukovitsj. Ifølge nyhetsbyrået Reuters har den høyreradikale gruppen Høyre Sektor bedt folk med våpen om å dra til Uavhengighetsplassen i Kiev for å «beskytte den mot sikkerhetsstyrkene».

– Ingen gode nyheter

Presidenten holdt sin tale noen timer etter at han møtte tre av opposisjonens viktigste ledere. Samtalene førte ikke til noen løsning på krisen i landet.

– Jeg har dessverre ingen gode nyheter å fortelle fra møtet, sa opposisjonsleder Vitalij Klitsjko natt til onsdag.

Les også: Ukrainsk opprørspoliti aksjonerer mot protestleir

Klitsjko fortalte at han forlot møtet da presidenten krevde at alle demonstrantene måtte forlate Uavhengighetsplassen i Kiev uten betingelser.

Samtidig som opposisjonslederne møtte presidenten, fortsatte sammenstøtene mellom opprørspoliti og demonstranter på Uavhengighetsplassen. Mange av demonstrantens telt sto i brann, og politiets sjokkgranater ga gjenlyd mellom bygningene.

Til sammen har 21 mennesker mistet livet i uroen, ifølge nyhetsbyrået Reuters. Mange av dem skal ha blitt skutt, og sju av de døde er politifolk.

Helsepersonell tilknyttet opposisjonen opererer med et litt høyere dødstall, ifølge avisa KyivPost. Over tusen mennesker er skadd, ifølge en professor i medisin som er intervjuet av regjeringskritisk ukrainsk kringkasting.

Hovedkvarter i brann

En bygning ved Uavhengighetsplassen som har vært brukt som hovedkvarter av opposisjonen, sto i brann natt til onsdag.

Brannvesenet kom etter hvert fram til bygningen og begynte slukningsarbeidet. Da brant det i flere etasjer, og flammer sto ut av vinduene.

Ifølge KyivPost kom det meldinger om folk som var innesperret i bygget. Noen skal ha vært nødt til å fire seg ut av vinduer, men det er ikke kommet meldinger om at noen ble skadd i brannen.

Les også: – Demonstranter overtar partihovedkvarter i Kiev

Bensinbomber og tåregass

Omtrent samtidig med de første meldingene om brannen ble det opplyst at politiet hadde tatt kontroll over bygget. Det var opposisjonens infotjeneste EuroMaidanPR, som selv har hatt tilhold i bygningen, som meldte dette.

På Uavhengighetsplassen like ved ble opposisjonens protestleir omringet av sikkerhetsstyrker tirsdag kveld. Demonstrantene svarte med å kaste bensinbomber og stein og sende fyrverkeri mot opprørspolitiet.

Uroen har også spredt seg flere andre byer vest i Ukraina. I Ternopil er en stor politistasjon satt i brann, melder nettstedet Ukrainska Pravda. I tillegg forsøker demonstranter å ta kontroll over en bygning med offentlige kontorer.

Samtidig melder ukrainsk politi at offentlige bygninger er blitt okkupert i byene Ivano-Frankivsk og Lviv.

– Et særlig ansvar

Myndighetene i flere vestlige land har reagert sterkt på voldsbruken i Ukraina, og USAs visepresident Joe Biden har ringt Janukovitsj og uttrykt sin bekymring.

Biden har gjort det klart overfor Viktor Janukovitsj at USA fordømmer voldsbruken fra begge parter, men at styresmaktene har et særlig ansvar, heter det i en uttalelse fra Det hvite hus.

USA skal være villig til å bidra til å finne en fredelig løsning på enn måte som «reflekterer det ukrainske folkets vilje». Biden har bedt presidenten trekke politistyrkene tilbake og gå i dialog med opposisjonen.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus