Meny

Ukrainsk opprørspoliti aksjonerer mot protestleir

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ukrainsk opprørspoliti gikk til aksjon mot de mange tusen demonstrantene på Uavhengighetsplassen i Kiev tirsdag kveld. Samtidig møttes presidenten og opposisjonen for å diskutere situasjonen.

Trolig vil samtalene, som opprinnelig skulle starte onsdag, mellom president Viktor Janukovitsj og opposisjonslederne Vitalij Klitsjko, Oleh Tjahnibok og Arsenij Jatsenjuk dreie seg om hvordan en ny regjering i landet skal dannes. Møtet vil fortsette onsdag formiddag.

Les også: – Demonstranter overtar partihovedkvarter i Kiev

Stigende dødstall

Samtidig på Uavhengighetsplassen kastet politiet sjokkgranater mot demonstrantene. En rekke med brennende telt skilte politiet fra demonstrantene.

Demonstranter kastet stein og sendte fyrverkeri mot politiet som i løpet av kvelden hadde omringet Uavhengighetsplassen. På vei mot plassen rev politistyrkene ned flere barrikader som demonstrantene hadde bygd.

Demonstrantene var sent tirsdag kveld i ferd med å forsterke en barrikade i en av sidegatene som leder inn til Uavhengighetsplassen, ifølge den engelskspråklige avisa Kyiv Post.

Minst 14 personer, blant dem seks politimenn, ble i løpet av dagen og kvelden drept i gateslag mellom politi og demonstranter. Ifølge innenriksdepartementet i Ukraina skal 160 politifolk være skadd, 35 av dem alvorlig. Det er ikke kjent hvor mange demonstranter som har blitt skadd.

Les også: USA fordømmer volden i Kiev

– Lovløse tilstander

Ane Tusvik Bonde i Human Rights House Foundation befant seg i hovedstadens urolige sentrum på kvelden. Hun forteller at det er flere kvinner og unge studenter blant demonstrantene.

– Det er altså ikke bare militante og radikale som holder ut, men det er også mange fredelige demonstranter på Uavhengighetsplassen. Mange sier man må få bort politiet, for de er ansvarlige for volden mot demonstranter og må straffeforfølges. Men det skumle er at det er lovløse tilstander. Det er mange sårede på sykehusene, og mange i fengsel som ikke får medisinsk hjelp, så folk stoler ikke på myndighetene, sier Tusvik Bonde, som er ansvarlig for organisasjonens arbeid i Øst-Europa og Kaukasus, til NRK.

Tidligere på kvelden oppfordret opposisjonsleder Vitalij Klitsjko alle kvinner og barn til å forlate protestleiren i sentrum av Kiev. Uavhengighetsplassen har vært opposisjonens samlingspunkt siden president Viktor Janukovitsj sa nei til en samarbeidsavtale med EU i november.

Les også: Ukrainsk opposisjon ber EU om sanksjoner

– Radikalt i gatene

Tirsdagens uro startet med at 20.000 personer samlet seg til en protestmarsj i sentrum av Kiev med krav om at presidentens makt må innskrenkes. Da de fikk beskjed om at nasjonalforsamlingen ikke ville behandle saken, begynte bråket.

På ettermiddag ga politiet demonstrantene beskjed om å fjerne seg innen klokka 18 lokal tid. Hvis ikke, ville sikkerhetsstyrkene ta i bruk «alle lovlige midler» for å fjerne dem. Regjeringen hadde dessuten gitt beskjed om at trafikken inn til byen vil bli sterkt begrenset fra midnatt.

Ifølge en svensk ekspert er det vanskelig å si hva som vil skje videre.

– Gaten er mye mer radikal enn opposisjonen. Noe er i bevegelse som er vanskelig å kontrollere. Utviklingen følger nå sine egne lover og regler, sier Jakob Hedenskog, forsker ved Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) til nyhetsbyrået TT.

Også Tor Bukkvoll ved Forsvarets forskningsinstitutt mener utviklingen i Kiev er skummel.

– Det er en veldig spent situasjon, og det skal lite til før det oppstår situasjoner som i dag. Det kan hende at dette er starten på en ordentlig løsning på situasjonen, men det vet vi ikke. Alt er veldig usikkert i Kiev nå, sier Bukkvoll til NTB.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus