Meny

Mistenker at ungdom ruser seg på diarémedisin

MISBRUK? Magemiddelet Imodium gir liten rus, men kan gi alvorlige bivirkninger i store mengder, advarer Legemiddelverket.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Svenske apotek mistenker misbruk av diarémiddelet Imodium. Statens legemiddelverk ber norske apotek være på vakt. – Misbruk gir kraftige bivirkninger.

Virkestoffet loperamid, som finnes i det reseptfrie legemiddelet mot diaré Imodium, er et syntetisk opioid.

Nå har flere svenske apotek henvendt seg til Läkemedelsverket fordi de mistenker misbruk og tyveri av magemiddelet, melder Dagens Medisin

Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Statens legemiddelverk, er kjent med problemstillingen. Han frykter at trenden kan nå Norge, men tviler på at den blir langvarig, fordi studier viser at man må ha svært mye av stoffet for å oppnå en liten rus.

Samtidig gir slike doser kraftige bivirkninger som brekninger, kvalme og forstoppelse, ifølge Madsen.

– Problemet med stoffer som prøves ut av ungdom, er at de ofte inngår i en cocktail med blanding av alkohol og andre stoffer. Da er det umulig å vite om man kan få alvorlige reaksjoner, sier Madsen til Dagens Medisin.

Han opplyser at apotek kan nekte salg av medisiner hvor det er sterk mistanke om at de skal misbrukes, og mener apotekene bør reagere om ungdom forsøker å kjøpe store mengder Imodium.

Ifølge Apotekforeningen har norske apotek foreløpig ikke rapportert om slikt misbruk.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus