Meny

Opptøyer i australsk leir for asylsøkere

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Én person er omkommet og 77 skadd i forbindelse med opptøyer i et lukket australsk asylmottak på en øy i Stillehavet.

Det opplyser den australske regjeringen. Opptøyene har pågått i to dager i interneringsleiren på øya Manus, som tilhører Papua Ny-Guinea. Søndag klarte over 30 asylsøkere å bryte ut av leiren.

– Dette er en tragedie, men situasjonen var svært farlig. Folk valgte å protestere på en svært voldelig måte, sier Australias innvandringsminister Scott Morrison.

Se video fra opptøyene øverst i artikkelen.

Fredelige demonstrasjoner har pågått i leiren i flere uker, og det er først de siste dagene at det er kommet meldinger om voldshandlinger. Mandag kveld ble én person drept og 77 skadd.

– Væpnede landsbyboere

Nøyaktig hva som skjedde under opptøyene, er uklart. Organisasjonen Refugee Action Coalition hevder politifolk og væpnede lokale landsbyboere angrep asylmottaket.

Morrison sier dette ikke stemmer, men han ønsker ikke å opplyse flere detaljer om hvordan 77 mennesker ble skadd og én person omkom. Han sier de fleste skadene oppsto utenfor leiren og at asylsøkerne satte seg selv i fare da de brøt ut av mottaket.

Kritikk

Alle båtflyktninger som ankommer Australia, blir plassert i leirer på øyene Manus og Nauru i Stillehavet. Formålet med praksisen er å unngå menneskesmugling, ifølge australske myndigheter.

Australia har fått mye kritikk for sin innvandringspolitikk, og menneskerettsorganisasjonen Amnesty International mener praksisen med å sende asylsøkere til Manus må ta slutt.

– Dette systemet med elendig og ydmykende behandling av mennesker gjøres med viten og vilje for å presse dem til å reise hjem til den desperate situasjonen som de har flyktet fra, sa lederen for Amnesty i Australia, Claire Mallinson, i fjor.

Innvandringsminister Morrison avviste kritikken og forsikret at Australia vil fortsette å sende asylsøker til øya i Stillehavet. 

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus