Meny

Skiskyting, fellesstart menn:

OL-gull til Emil Hegle Svendsen

GULL-SVENDSEN: Emil Hegle Svendsen ble ømt foran Martin Fourcade i mål. Men det var på håret for trønderen. (Foto. NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidenes drama i herrenes fellestart da kun centimetre skilte Emil Hegle Svendsen og Martin Fourcade over mållinjen. Etter at gullet var et faktum kom tårene.

Svendsen skled jublende over mål etter å ha gått fra Fourcade på oppløpet, og franskmannen tok ham nesten igjen da han kastet seg over mål, men det ble bare sølv for franskmannen.

– Vet ikke hva jeg skal si

Det hersket en stund full forvirring om hvem som hadde vunnet. Nordmannen så ut til å full kontroll, men slapp litt opp mot slutten. Fourcade kom seilende bakfra og fikk slengt frem en fot.

Men målfotobildene viste at foten ikke var lang nok. Emil Hegle Svendsen var foran. Da kom også tårene i målområdet for skiskytteren.

- Det er så deilig at jeg ikke vet hva jeg skal si, sa en rørt gullvinner til TV 2.

Han medga at han gjorde det unødvendig spennende i spurten.

– Jeg trodde at jeg hadde litt lenger avstand tilbake, og så hadde jeg ikke det. Jeg trodde jeg hadde kontroll, men etter å ha sett målfotoet så hadde jeg tydeligvis ikke det likevel.

Ondrej Moravec fra Tsjekkia endte på bronseplass. 

TOK TIL TÅRENE: Her er Emil Hegle Svendsen like etter målgang. (Foto: Reuters)TOK TIL TÅRENE: Her er Emil Hegle Svendsen like etter målgang. (Foto: Reuters)

Skrøt av skiene

Omsider var det forhold for gode norske ski, og i tillegg skjøt Svendsen utmerket. Han traff alle de 20 blinkene og var i den fremste tetstriden hele veien. Også Moravec skjøt feilfritt.

– Skiene var veldig, veldig bra, sa Svendsen.

Smøresjef og storebror Morten Heglesvensen har måtte tåle mye hard medfart den siste tiden.

– Denne seieren gir jeg bort til smøreteamet. De har hatt det helt jævlig den siste tiden, det var godt vi fikk det til nå, sier den ferske gullvinneren til NRK.

Fourcade, som vant både jaktstarten og normaldistansen i Sotsji-OL, pådro seg en strafferunde på første liggende og var nesten 40 sekunder bak teten, men han gikk seg opp til de beste før siste skyting.

Det gjorde også Ole Einar Bjørndalen, som i sitt siste individuelle OL-renn bommet to ganger på første liggende. Da fire mann sto og skjøt i gullkampen på siste stående, var det 41-åringen som sviktet. Bjørndalen bommet fire ganger og endte på 22.-plass.

Fourcade, Moravec og Svendsen traff fem ganger hver, og nordmannen hentet raskt inn de få sekundene han tapte da franskmannen skjøt raskest. Svendsen prøvde å rykke før stadion.

Krefter nok

– Jeg kjente at han var på bakskien ganske kjapt, så jeg måtte vente til oppløpet. Jeg hadde litt krefter igjen, heldigvis, sa han.

Moravec måtte slippe de to andre på vei inn mot stadion, og Svendsen rykket til seg det avgjørende forspranget i snøværet. Han jublet litt tidligere enn han burde, men det holdt til gull med noen centimeter.

– Man kan ikke være helt fornøyd når det ender på denne måten, sa Fourcade til TV 2.

Franskmannen var usikker før start på grunn av sykdom, men han manglet bare noen centimeter på å kopiere Darja Domratsjeva med hattrick i OL-gull.

Johannes Thingnes Bø gikk seg opp i tetstriden med tre fulle hus etter en bom på første skyting. Han gikk ut fra siste stående på 5.-plass, men han falt på den siste runden og ble nummer åtte.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus