Meny

Vil bytte Bowe (27) mot Guantanamo-fanger

Den amerikanske soldaten Bowe Robert Bergdahl ble tatt til fange av Taliban i Afghanistan i 2009. Foto: Scanpix/AP.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bowe Bergdahl er den eneste amerikanske soldaten i Talibans fangenskap. Nå håper USA å få i stand en avtale som kan sikre hans frihet.

Amerikanske myndigheter vil forsøke å gjenoppta samtaler med Taliban om utveksling av en amerikansk soldat som har vært holdt fanget av opprørerne siden 2009 mot Guantanamo-fanger, melder Washington Post mandag.

Målet er å sikre sersjant i hæren Bowe Bergdahl friheten før størsteparten av amerikanske styrker forlater Afghanistan ved utgangen av 2014, heter det i reportasjen, der nåværende og tidligere tjenestemenn er kilder.

En slik avtale kan føre til en utveksling av Bergdahl mot fem Talibanmedlemmer som vil bli overført fra den amerikanske fangeleiren i Guantanamo Bay til fangenskap i Qatar, melder Washington Post ifølge AFP.

Les også: Taliban viser fram amerikansk soldatfange

Antatt å være i Pakistan

Talskvinne for utenriksdepartementet Jen Psaki sier til AFP at hun ikke kan omtale detaljene i de amerikanske forhandlingsforsøkene, men at det «ikke bør være noe tvil om at vi arbeider hver dag ved bruk av militære, etterretnings- og diplomatiske verktøy, for å forsøke å sikre sersjant Bergdahl en trygg retur hjem».

Ifølge Washington Post har det ikke blitt fremmet et offisielt tilbud. Bergdahl er ifølge avisen antatt å bli holdt fanget i Pakistan av Haqqani-nettverket. Den amerikanske sersjanten er den eneste amerikanske soldater som blir holdt fanget av Taliban.

I januar mottok USA en video som beviser at Bergdahl er i live, den første i sitt slag på mer enn tre år.

Les også: Fanget av Taliban i fem måneder

Avslutter Nato-oppdrag

Bergdahl forsvant i juni 2009 fra en base i Paktikaprovinsen øst i Afghanistan. Taliban uttalte senere at de hadde tatt ham til fange.

Amerikanske myndigheter har tidligere vurdert en fangeutveksling der Bergdahl ville bli løslatt mot frigivelsen av Talibanmedlemmer ved Guantanamo Bay, men avtalen kom aldri i havn.

Det amerikanskledede Nato-oppdraget i Afghanistan skal etter planen avsluttes i år. Men forhandlingene mellom Kabul og Washington kan føre til at omkring 10.000 amerikanske soldater blir værende i Afghanistan etter 2014 for å drive opplæring og anti-terrorarbeid.

Avtalen om å tillate enkelte amerikanske soldater å bli værende har imidlertid vært gjenstand for flere måneder med bitter offentlig strid mellom president Hamid Karzai og amerikanske myndigheter.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus