Meny

Nye sammenstøt i Thailand

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En politimann og en demonstrant er drept under en politiaksjon i sentrum av Bangkok. Samtidig blir Thailands statsminister siktet i en korrupsjonssak.

– En politimann har dødd, og 14 andre er såret. Politimannen døde på vei til sykehus. Han ble skutt i hodet, sier den nasjonale politisjefen, Adul Saengsingkaew, til nyhetsbyrået Reuters.

Også en 52 år gammel demonstrant ble drept og om lag hundre demonstranter ble pågrepet av politiet da de tok tilbake beleirede offentlige bygninger i hovedstaden Bangkok tirsdag. Pågripelsene skjedde ved det thailandske energidepartementet, opplyser myndighetene.

Det er første gang et så høyt antall demonstranter er blitt pågrepet siden de store protestene mot statsminister Yingluck Shinawatra begynte for over tre måneder siden.

– Pågripelsene påvirker oss ikke. Folkets vilje er fortsatt sterk. Regjeringen er fanget – den har ingen vei videre, sier protestbevegelsens talsmann Akanat Promphan.

Analyse: Forsker: – Situasjonen i Thailand like fastlåst

Mange såret

Erawan-senteret, som overvåker sykehusene i Bangkok, sier at 44 mennesker ble såret i sammenstøtene tirsdag. Det kunne ikke opplyse hvor mange av dem som var politifolk og hvor mange som var sivile. Andre meldinger sier at minst 60 er såret.

Så langt er tolv mennesker blitt drept og flere hundre såret i sporadiske voldshandlinger under den siste bølgen med protester mot regjeringen.

Myndighetene har så langt forsøkt å unngå konfrontasjoner med demonstrantene. De frykter en reprise av de blodige aksjonene mot tilhengere av det nåværende regimet under den forrige regjeringen i landet i 2010.

Les også: Flere millioner thailendere fikk ikke stemme

«Stenger ned» byen

Demonstrantene i Bangkok har blokkert viktige veikryss i det de kaller en «nedstengning» av byen. Men antallet demonstranter har gått kraftig ned siden toppen i desember og januar, da det til tider var hundretusener som tok til gatene.

Det foreløpig ikke noe som tyder på at politiet planlegger å slå til også mot de blokkerte gatekryssene. Myndighetene har ikke aksjonert mot de største ansamlingene av demonstranter, som er i Bangkoks forretning- og handelsstrøk.

Les også: Demonstrantene i Thailand trosser USAs advarsler

Protestbølge

Statsminister Yingluck er søster av tidligere statsminister Thaksin Shinawatra, som ble styrtet i et militærkupp og flyktet i eksil i 2006. To år senere ble han funnet skyldig i maktmisbruk og korrupsjon og dømt til to års fengsel in absentia.

Den siste runden med politisk uro blusset opp da regjeringen i oktober i fjor foreslo et amnesti som også Thaksin ville ha kunnet nyte godt av.

Demonstrantene krever regjeringens avgang og anklager Yingluck for å være en nikkedukke for broren. De krever at regjeringen blir erstattet av et ikke-valgt folkeråd, som skal bekjempe korrupsjon og det opposisjonen mener er kjøp av stemmer.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus