Meny

Ukrainsk opposisjon ber EU om sanksjoner

Opposisjonslederne Vitalij Klitsjko og Arsenij Jatsenjuk møtte Tysklands statsminister Angela Merkel i Berlin mandag. Foto: Johannes Eisele / Reuters / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Opposisjonen i Ukraina vil at EU skal nekte landets regjeringsmedlemmer innreise til EU og fryse bankkontoene deres.

Opposisjonslederne Vitalij Klitsjko og Arsenij Jatsenjuk ba om sanksjonene da de møtte Tysklands statsminister Angela Merkel i Berlin mandag.

– I månedsvis har vi etterlyst sanksjoner som sperring av kontoer og innreiseforbud til EU for regjeringsmedlemmer. Vi ønsker et klart signal, sa Klitsjko til avisen Bild.

Les også: Mykere fronter i Kiev

Protester

Opposisjonslederne vil at også andre som har sterke forbindelser til president Viktor Janukovitsj, skal omfattes av sanksjonene.

Ukraina har vært preget av politisk kaos siden november i fjor da presidenten kunngjorde at han ikke ville undertegne en handelsavtale med EU. Han inngikk i stedet en avtale om tettere samarbeid med Russland.

Beslutningen utløste voldsomme protester i landet og har satt forholdet mellom Ukraina og EU kraftig på prøve.

Milliarder

Russlands finansminister Anton Siluanov sa mandag at landet vil overføre 12 milliarder kroner til Ukraina denne uken. Dermed ser det ut til at Russland gjenopptar utbetalingene av lånet på rundt 90 milliarder kroner som landet lovte Ukraina før jul.

Den ukrainske valutaen hryvnja har vært under press helt siden demonstrasjonene i landet startet i november.

Søndag løste de langvarige demonstrasjonene og okkupasjonene i Kiev seg opp etter at ukrainske myndigheter lover amnesti for demonstranter som var siktet for lovbrudd i forbindelse med de omfattende protestaksjonene i landet.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus