Meny

– Hun har hatt det beintøft

Wenche Andreassen, bistandsadvokat for fornærmede i saken. Foto: Nils Martin Silvola / ABC Nyheter

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mandag startet rettssaken der en mann står tiltalt for grove overgrep mot sin datter i en tiårsperiode. Datteren forklarte seg detaljert om en oppvekst preget av overgrep og vold.

En preget 21-åring fortalte med sterke detaljer i tingretten om en mengde overgrep, voldtekter og vold som faren skal ha utført mot henne fra hun var ti år gammel.

Kvinnen sto i vitneboksen store deler av dagen, men ble til slutt så sliten at siste del av forklaringen måtte gjennomføres sittende i en stol. Den tiltalte faren, som har sittet fengslet siden mars i fjor, hørte på fra tiltaltebenken. Også moren var tilstede i salen.

– Det er klart hun har hatt det beintøft, sier kvinnens bistandsadvokat, Wenche Andreassen til ABC Nyheter.

– Man må nullstille seg for å klare å gjennomføre dette, sier advokaten, som opplyser om at kvinnen har som intensjon å være tilstede gjennom hele hovedforhandlingen, som varer til og med tirsdag neste uke.

Faren risikerer lang fengselsstraff. En dom for seksuell omgang med barn under 14 år kan bety opptil ti års fengsel. Statsadvokat Lars Erik Alfheim fungerer som aktor i saken.

Bakgrunn: Tiltalt for voldtekter av egen datter

– Tok flere angrepiller

Kvinnen fortalte at faren først begynte sine overgrep mot henne da hun var ti år gammel. Overgrepene skal ha begynt som beføling og kyssing, og senere gått over til å omfatte både oralsex og samleier, ofte i voldelige former.

Kvinnen forklarte flere ganger at det dreier seg om så mange overgrep at hun sliter med å huske og skille alle fra hverandre, og at overgrepene varte helt til 2012, da hun fylte 20 år.

Voldtektene skal ha foregått i ulike rom i familiens bolig i Oslo, i garasje og bodanlegg, samt på en ferietur utenlands. Ved flere anledninger skal kvinnen ha fått eller selv skaffet angrepille fordi hun fryktet at hun kunne være gravid, og faren skal ha sendt henne til legen for å ta graviditetstest.

Kvinnen fortalte at faren skal ha hatt utløsning på madrassen i sengen hennes, og biologiske sporfunn fra madrassen og boligens boder er også blant bevismaterialet aktoratet vil legge frem i løpet av saken.

– Føler skyld

Kvinnen fortalte retten at hun den siste tiden har slitt med skyldfølelse for det som hendte, og at hun ventet lenge med å fortelle om overgrepene fordi hun ikke ville skape bråk i familien.

Hun fortalte om selvmordstanker som kommer og går, og utstrakt selvskading gjennom tenårene. Forholdet til faren fremstår som dypt ambivalent.

– Han var en av mine nærmeste venner, han var den jeg kunne komme til og snakke med alt om, fortalte kvinnen retten. Hun beskriver en mann som kunne være meget omtenksom og beskyttende, men som endret personlighet når han drakk alkohol.

– Da han begynte å drikke, forsvant pappaen min, og i stedet kom en mann jeg aldri hadde sett før, sa kvinnen i retten.

Ifølge kvinnen hendte den siste voldtekten på ferietur i utlandet, da far og datter badet i havet sammen. Da skal begge ha vært helt edru.

Nekter straffskyld

Faren er tiltalt for fem brudd på straffeloven, og datteren beskrev en hverdag preget av vold og trusler. Faren skal ha vært voldelig mot og truet moren mens datteren var tilstede, og også vært voldelig mot datteren ved flere anledninger. Politiet har blitt tilkalt til huset ved tre ulike tilfeller av husbråk.

Faren kjenner seg ikke igjen i anklagene, og nekter all straffskyld. Forsvarer Waqar Aslam Malik bekreftet i retten i dag at han jobber ut fra at ingen overgrep har funnet sted.

Han har også bekreftet at beskrivelser av datteren fra tidligere barnevernsdokumenter vil bli et tema i saken. Her beskrives datteren ifølge VG som svært fantasifull.

Forsvareren tok under sin utspørring i dag opp ulike tilfeller der datterens forklaring har endret seg fra de første avhørene etter anmeldelsen og til senere avhør.

I anmeldelsen sa datteren blant annet at overgrepene kun hadde blitt utført inne i familiens bolig. Disse endringene forklarer datteren med at hun først ikke ville innse omfanget av det faren gjorde mot henne, og at det tok tid før hun våget å komme med utfyllende opplysninger.

I morgen skal kvinnens mor, som fremdeles er gift med tiltalte, avgi sin vitneforklaring. Hun varslet i dag at hun kun vil forklare seg om tiltalepunktene som gjelder overgrepene mot datteren, ikke vold mot henne selv. Til sammen skal et tjuetalls vitner forklare seg i saken.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus