Meny

Politimann i Brevik-saken tiltales ikke for drap

OMKOM: En 40-årig politimann tiltales for å ha forlatt Linn Madelen Bråthen i hjelpeløs tilstand med den følge at hun omkom. (Foto: Politiet)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Riksadvokaten mener det ikke er grunnlag for å tiltale en politimann for drap på Linn Madelen Bråthen (33) på Breviksbrua i fjor sommer.

Politiet i Vestfold, som etterforsket saken mot den 40 år gamle politimannen i Telemark politidistrikt, hadde innstilt på at mannen skulle tiltales for drap etter at 33-åringen døde natt til 3. august 2013 ved Sandøya utenfor Brevik.

Riksadvokaten konkluderte mandag med at det ikke er bevismessig grunnlag for å tiltale 40-åringen for forsettlig drap. Han skal imidlertid tiltales for å ha forlatt Bråthen i hjelpeløs tilstand med den følge at hun omkom, subsidiært for å ha avgitt falsk forklaring til politiet.

– Ikke overrasket

Tiltaltes forsvarer, advokat Arne Lie, sier hans klient først og fremst er glad for at det ikke er tatt ut noen drapstiltale.

– Han er ikke overrasket, men veldig lettet fordi han føre at han for første gang i denne saken nå ordentlig er blitt trodd i denne saken, sier Lie til NTB.

Politimannen forlot ifølge tiltalen Linn Madelen Bråthen på Breviksbroen i Bamble med den visshet om at det var en reell risiko for at hun kunne falle fra broen. 33-åringen døde umiddelbart eller kort tid etter fallet, og 40-åringen forlot stedet uten å foreta seg noe ytterligere, heter det i tiltalen fra riksadvokaten.

Erkjenner ikke straffskyld

Riksadvokaten mener politimannens kunnskap om situasjonen utløste en plikt for ham til å ta vare på kvinnen.

40-åringen erkjenner ikke straffskyld for dette tiltalepunktet, opplyser forsvareren.

– Grunnen er at han ikke hadde noen som helst slags tanker om at hun var i stand til eller ønsket å skade seg selv. Da han forlot henne var han helt trygg på at ikke noe sånt kunne skje, sier advokat Lie.

Politimannen har lenge erkjent straffskyld for falsk forklaring. At denne delen av tiltalen er subsidiær, betyr at tiltalepunktet bare er aktuelt dersom 40-åringen ikke blir dømt for å ha forlatt Linn Madelen Bråthen i hjelpeløs tilstand. Strafferammen for sistnevnte er fengsel i inntil seks år.

Vet ikke hvordan hun falt

Riksadvokatens beslutning er tatt ut i tråd med statsadvokatens innstilling.

– Det har ikke latt seg gjøre å bringe på det rene hvordan avdøde falt fra broen, og etter riksadvokatens vurdering er det derfor ikke bevismessig grunnlag for å ta ut tiltale for drap, opplyser assisterende riksadvokat Knut Erik Sæther.

40-åringen har vært suspendert fra stillingen sin i politiet siden 13. august i fjor, og i januar i år ble han oppsagt. Ansettelsesrådet i Telemark politidistrikt la i avgjørelsen spesielt vekt på forholdet om uriktig forklaring, som mannen først ble siktet for, samt at han har blandet private forhold med jobben. Mannen har klaget på oppsigelsen, og denne skal nå behandles av ansettelsesrådet på nytt.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus