Meny

Geelmuyden:

– Trekk OL-søknaden nå!

OL I OSLO: Oslo har sendt en delegasjon på 23 og bruker 12 millioner kroner på å bespise og bedrikke blant andre IOC-medlemmer i Norway House i Sotsji. Her byrådsleder Stian Berger Røsland (til venstre) og IOC-medlem Gerhard Heiberg, som er en av frontfigurene for OL til Norge i 2022. Bak Eli Grimsby, sjef for Oslo 2022.Foto: Jon Eeg / NTB Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Massiv motstand mot IOC-veldet og høylytte krav om at Norge må trekke OL-søknaden sin til tross: Sentrale politikere ønsker fortsatt sirkuset velkommen til Oslo i 2022.

«Trekk OL-søknaden nå!» har PR-guru Hans Geelmuyden som tittelpå sin blogg mandag, der han blant annet skriver:

«Til høsten skal norske politikere gjøre et viktig valg. Valget handler ikke primært om Norge har råd til å arrangere et OL. Dette er et viktig valg fordi det er et verdivalg; Er det riktig å bruke anslagsvis 40 milliarder norske skattekroner på å arrangere olympiske leker for IOC, eller skal politikerne prioritere norsk idrettsungdom og norsk breddeidrett?», spør sjefen i Geelmuyden.Kiese.

Og slår fast at han selv ikke er i tvil:

Statssekretærer for OL

– IOC er på ville veier, og trenger tid til å finne tilbake til de olympiske verdiene. Derfor ber jeg norske myndigheter om å trekke Oslos søknad om å arrangere OL i 2022 nå.

ABC Nyheter har snakket med politikere som støttet Facebook-gruppen «Vi vil ha Vinter-OL til Oslo i 2022». Med unntak av tidligere Venstre-politiker Olaf Thommessen, en av frontfigurene i aksjonen JO22, står samtlige fast ved at de ønsker idrettsarrangementet velkommen til Norges hovedstad.

Blant dem er to statssekretærer:

– Et stort flertall av dagens ungdom krever at også deres generasjon får oppleve OL. Jeg unner dem det, og har derfor lenge vært tilhenger av OL i Oslo i 2022, sier Dilek Ayhan, statssekretær i Nærings- og fiskeridepartementet, til ABC Nyheter.

Men hun understreker:

– Jeg har samtidig stor respekt for at jeg nå jobber for en regjering som skal ta en beslutning knyttet til dette. Derfor er det unaturlig for meg å ta en aktiv rolle i arbeidet med å fremme OL i Oslo i 2022.

– OL unik mulighet

Mens statssekretær Laila Bokhari ved Statsministerens kontor sier:

– Jeg syns det er flott å tenke seg et OL i Oslo i 2022. Jeg mener det er en unik mulighet til å vise det beste ved idretten og Norge - det vi står for og det vi er. Jeg vil gjerne se folkefesten fra Lillehammer i 1994 igjen!, sier Laila Bokhari.

Erna Solbergs statssekretær er fra Lillehammer.

En rekke kommentatorer har i sterke ordelag refset IOC, og spesielt Norges medlem Gerhard Heiberg, for flere forhold: At de har lukket øynene for Putin-regimet og vertsnasjons Russlands manglende respekt for menneskerettigheter, en svimlende sluttsum på arrangementet, en dokumentert korrupsjon og IOCs refs av sørgebåndene det norske kvinnelandslaget bar for å hedre Astrid Uhrenholdt Jacobsen, som brått mistet sin bror.

Bakgrunn: Astrid Uhrenholdt Jacobsen mistet broren

Flere hevder IOC trenger Oslo mer enn Oslo trenger IOC.

– 150 milliarder til korrupsjon

Aftenposten-redaktør Harald Stanghelle slo på NRK Dagsrevyen fast:

– IOC står i veien for entusiasme rundt Oslo-OL. Det er veldig trist. IOC opptrer som konger uten krone, sa Stanghelle.

Dagbladets kommentator John Olav Egeland mener IOC i lang tid har solgt seg til høystbydende, og at Sotsji-OL er kronbeviset på forfallet i den olympiske bevegelsen, som gjør alt for å lukke øynene for homofilistriden. Prislappen er på over 300 milliarder kroner.

– Presidenten i det internasjonale skiforbundet, Gian-Franco Kasper, som også er IOC-medlem, har uttalt at så mye som 110 milliarder kan ha blitt borte i korrupsjon. Den tidligere russiske visestatsministeren, Boris Nemtsov, har anslått korrupsjonsnivået til 150 milliarder, skrev Egeland i en kommentar.

En uke senere konkluderte Dagbladet på lederplass: «Oslo skal ikke redde OL. OL kan redde seg selv.».

IOC byutvikle OL er absurd

Den profilerte kommentatoren Sven Egil Omdal i Stavanger Aftenblad skrev lørdag i sin spalte «Fripenn»:

– Men når trollspeilet først har revnet, kan vi jo lettere se hvor absurd det er å gi ansvaret for byutviklingen i Oslo til IOC.

Krassest av alle var Nordlys-redaktør Lasse Jangås. Forsiktig sagt hudflettet Gerhard Heiberg i en kommentar som har satt rekord i deling på sosiale medier:

– Hvem var det som ga OL til den kyniske, styrtrike, brutale, korrupte og undertrykkende Vladimir Putin? spurte han i kommentaren. 

Stortingspolitiker: – IOC er utdatert

Arbeiderpartiets stortingsrepresentant Anette Trettebergstuen sier hun tar sterk avstand fra det vi har sett fra IOC de siste dagene.

– Jeg synes IOC viser seg som en utdatert gjeng med sterkt behov for fornyelse, sier Trettebergstuen til ABC Nyheter, og legger til at hun synes pengebruken har tatt helt av.

– Men jeg er fortsatt for at Oslo skal arrangere OL i 22. Et OL på norsk må bygge på nøkternhet, gjenbruk av anlegg, og at vi bevisst viser frem hvordan vårt samfunn har lyktes ved å ha små forskjeller mellom folk, bygget på likestilling og likeverd, sier Trettebergstuen.

– Vi skal aldri gå på akkord med våre verdier, og må stille krav, sier Ap-politikeren.

Ordfører: – Positive ringvirkninger

Askers ordfører Lene Conradi (H) støttet også aksjonsgruppen for Oslo-OL. Hun mener OL i Oslo vil gi hovedstadsregionen et sårt tiltrengt løft hva angår infrastruktur.

– Jeg tror det har veldig mange positive ringvirkninger. Jeg ser en region som trenger idrettsstadioner for etterbruk. Dette vil bli en fantastisk mulighet for dette, sier Asker-ordføreren.

– Men man får da mange idrettshaller og mye vei for 40-50 milliarder?

– Historien viser at dette løftet får man ikke uten en drivkraft som et sånt arrangement i bunn. Ellers er jeg enig: Hovedstadsregionen trenger denne satsingen uansett, sier Conradi – som håpet å bli vert for OL.

– Vi forsøkte og ønsket og håpet at vår nye ishall som står ferdig i 2020 skulle bli en av arenaene. Men selv om Asker er vraket som lokalisering er jeg personlig positiv til et OL i Oslo, sier ordføreren.

Taus aksjonsleder

Lene Conradi understreker at hun deler kritikken som er reist mot IOC – spesielt etter at Gerhard Heiberg påtalte langrennkvinnenes sørgebånd. Da ble hun selv opprørt.

– Men jeg tenker at vi får heller sørge for å jobbe for å endre spilleregler, og tenke positivt, ved å jobbe innenfra. Jeg har veldig sympati og forståelse for de følelsene som nå raser rundt i folk.

Olaf Thommessen satt i styringsgruppen i aksjonen for å få OL til Oslo. Nå vil han ikke uttale seg om hva som er riktig.

– Jo22 var en valgkamporganisasjon som hadde som formål å bidra til å vinne folkeavstemningen i høst. Organisasjonen er deretter nedlagt, og jeg har ingen verv/interesser knyttet til den videre behandling i Stortinget, skriver Thommessen i en epost.

– Tvert i mot er jeg siden blitt generalsekretær i Plan, og det blir uryddig i min nåværende rolle å kommentere OL, eller andre forhold som ikke har med bistandsorganisasjonen Plans arbeid i 50 land å gjøre.

Andre i JO22 var Oddvar Brå, Knut 'Kupper'n Johannesen, Odd-Bjørn Hjelmeseth, Vidar Riseth, Ingvild Stensland, Pål Trulsen. Hanne Haugland, Cato Zahl Pedersen, Bjørn Dæhlie, Shabana Rehman, Henrik Langeland, Per Sundnes, Morten Andreassen, Petter Stordalen, Bjørn Maaseide, Erland Johnsen og Odd Arvid Strømstad.

55 prosent av de ca. 475 000 som stemte i Oslo, ville ha OL i hovestaden. 

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus