Geelmuyden:

– Trekk OL-søknaden nå!

OL I OSLO: Oslo har sendt en delegasjon på 23 og bruker 12 millioner kroner på å bespise og bedrikke blant andre IOC-medlemmer i Norway House i Sotsji. Her byrådsleder Stian Berger Røsland (til venstre) og IOC-medlem Gerhard Heiberg, som er en av frontfigurene for OL til Norge i 2022. Bak Eli Grimsby, sjef for Oslo 2022.Foto: Jon Eeg / NTB Scanpix
OL I OSLO: Oslo har sendt en delegasjon på 23 og bruker 12 millioner kroner på å bespise og bedrikke blant andre IOC-medlemmer i Norway House i Sotsji. Her byrådsleder Stian Berger Røsland (til venstre) og IOC-medlem Gerhard Heiberg, som er en av frontfigurene for OL til Norge i 2022. Bak Eli Grimsby, sjef for Oslo 2022.Foto: Jon Eeg / NTB Scanpix

Massiv motstand mot IOC-veldet og høylytte krav om at Norge må trekke OL-søknaden sin til tross: Sentrale politikere ønsker fortsatt sirkuset velkommen til Oslo i 2022.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Trekk OL-søknaden nå!» har PR-guru Hans Geelmuyden som tittelpå sin blogg mandag, der han blant annet skriver:

«Til høsten skal norske politikere gjøre et viktig valg. Valget handler ikke primært om Norge har råd til å arrangere et OL. Dette er et viktig valg fordi det er et verdivalg; Er det riktig å bruke anslagsvis 40 milliarder norske skattekroner på å arrangere olympiske leker for IOC, eller skal politikerne prioritere norsk idrettsungdom og norsk breddeidrett?», spør sjefen i Geelmuyden.Kiese.

Og slår fast at han selv ikke er i tvil:

Statssekretærer for OL

– IOC er på ville veier, og trenger tid til å finne tilbake til de olympiske verdiene. Derfor ber jeg norske myndigheter om å trekke Oslos søknad om å arrangere OL i 2022 nå.

ABC Nyheter har snakket med politikere som støttet Facebook-gruppen «Vi vil ha Vinter-OL til Oslo i 2022». Med unntak av tidligere Venstre-politiker Olaf Thommessen, en av frontfigurene i aksjonen JO22, står samtlige fast ved at de ønsker idrettsarrangementet velkommen til Norges hovedstad.

Blant dem er to statssekretærer:

– Et stort flertall av dagens ungdom krever at også deres generasjon får oppleve OL. Jeg unner dem det, og har derfor lenge vært tilhenger av OL i Oslo i 2022, sier Dilek Ayhan, statssekretær i Nærings- og fiskeridepartementet, til ABC Nyheter.

Men hun understreker:

– Jeg har samtidig stor respekt for at jeg nå jobber for en regjering som skal ta en beslutning knyttet til dette. Derfor er det unaturlig for meg å ta en aktiv rolle i arbeidet med å fremme OL i Oslo i 2022.

– OL unik mulighet

Mens statssekretær Laila Bokhari ved Statsministerens kontor sier:

– Jeg syns det er flott å tenke seg et OL i Oslo i 2022. Jeg mener det er en unik mulighet til å vise det beste ved idretten og Norge - det vi står for og det vi er. Jeg vil gjerne se folkefesten fra Lillehammer i 1994 igjen!, sier Laila Bokhari.

Erna Solbergs statssekretær er fra Lillehammer.

En rekke kommentatorer har i sterke ordelag refset IOC, og spesielt Norges medlem Gerhard Heiberg, for flere forhold: At de har lukket øynene for Putin-regimet og vertsnasjons Russlands manglende respekt for menneskerettigheter, en svimlende sluttsum på arrangementet, en dokumentert korrupsjon og IOCs refs av sørgebåndene det norske kvinnelandslaget bar for å hedre Astrid Uhrenholdt Jacobsen, som brått mistet sin bror.

Bakgrunn: Astrid Uhrenholdt Jacobsen mistet broren

Flere hevder IOC trenger Oslo mer enn Oslo trenger IOC.

– 150 milliarder til korrupsjon

Aftenposten-redaktør Harald Stanghelle slo på NRK Dagsrevyen fast:

– IOC står i veien for entusiasme rundt Oslo-OL. Det er veldig trist. IOC opptrer som konger uten krone, sa Stanghelle.

Dagbladets kommentator John Olav Egeland mener IOC i lang tid har solgt seg til høystbydende, og at Sotsji-OL er kronbeviset på forfallet i den olympiske bevegelsen, som gjør alt for å lukke øynene for homofilistriden. Prislappen er på over 300 milliarder kroner.

– Presidenten i det internasjonale skiforbundet, Gian-Franco Kasper, som også er IOC-medlem, har uttalt at så mye som 110 milliarder kan ha blitt borte i korrupsjon. Den tidligere russiske visestatsministeren, Boris Nemtsov, har anslått korrupsjonsnivået til 150 milliarder, skrev Egeland i en kommentar.

En uke senere konkluderte Dagbladet på lederplass: «Oslo skal ikke redde OL. OL kan redde seg selv.».

IOC byutvikle OL er absurd

Den profilerte kommentatoren Sven Egil Omdal i Stavanger Aftenblad skrev lørdag i sin spalte «Fripenn»:

– Men når trollspeilet først har revnet, kan vi jo lettere se hvor absurd det er å gi ansvaret for byutviklingen i Oslo til IOC.

Krassest av alle var Nordlys-redaktør Lasse Jangås. Forsiktig sagt hudflettet Gerhard Heiberg i en kommentar som har satt rekord i deling på sosiale medier:

– Hvem var det som ga OL til den kyniske, styrtrike, brutale, korrupte og undertrykkende Vladimir Putin? spurte han i kommentaren.

Stortingspolitiker: – IOC er utdatert

Arbeiderpartiets stortingsrepresentant Anette Trettebergstuen sier hun tar sterk avstand fra det vi har sett fra IOC de siste dagene.

– Jeg synes IOC viser seg som en utdatert gjeng med sterkt behov for fornyelse, sier Trettebergstuen til ABC Nyheter, og legger til at hun synes pengebruken har tatt helt av.

– Men jeg er fortsatt for at Oslo skal arrangere OL i 22. Et OL på norsk må bygge på nøkternhet, gjenbruk av anlegg, og at vi bevisst viser frem hvordan vårt samfunn har lyktes ved å ha små forskjeller mellom folk, bygget på likestilling og likeverd, sier Trettebergstuen.

– Vi skal aldri gå på akkord med våre verdier, og må stille krav, sier Ap-politikeren.

Ordfører: – Positive ringvirkninger

Askers ordfører Lene Conradi (H) støttet også aksjonsgruppen for Oslo-OL. Hun mener OL i Oslo vil gi hovedstadsregionen et sårt tiltrengt løft hva angår infrastruktur.

– Jeg tror det har veldig mange positive ringvirkninger. Jeg ser en region som trenger idrettsstadioner for etterbruk. Dette vil bli en fantastisk mulighet for dette, sier Asker-ordføreren.

– Men man får da mange idrettshaller og mye vei for 40-50 milliarder?

– Historien viser at dette løftet får man ikke uten en drivkraft som et sånt arrangement i bunn. Ellers er jeg enig: Hovedstadsregionen trenger denne satsingen uansett, sier Conradi – som håpet å bli vert for OL.

– Vi forsøkte og ønsket og håpet at vår nye ishall som står ferdig i 2020 skulle bli en av arenaene. Men selv om Asker er vraket som lokalisering er jeg personlig positiv til et OL i Oslo, sier ordføreren.

Taus aksjonsleder

Lene Conradi understreker at hun deler kritikken som er reist mot IOC – spesielt etter at Gerhard Heiberg påtalte langrennkvinnenes sørgebånd. Da ble hun selv opprørt.

– Men jeg tenker at vi får heller sørge for å jobbe for å endre spilleregler, og tenke positivt, ved å jobbe innenfra. Jeg har veldig sympati og forståelse for de følelsene som nå raser rundt i folk.

Olaf Thommessen satt i styringsgruppen i aksjonen for å få OL til Oslo. Nå vil han ikke uttale seg om hva som er riktig.

– Jo22 var en valgkamporganisasjon som hadde som formål å bidra til å vinne folkeavstemningen i høst. Organisasjonen er deretter nedlagt, og jeg har ingen verv/interesser knyttet til den videre behandling i Stortinget, skriver Thommessen i en epost.

– Tvert i mot er jeg siden blitt generalsekretær i Plan, og det blir uryddig i min nåværende rolle å kommentere OL, eller andre forhold som ikke har med bistandsorganisasjonen Plans arbeid i 50 land å gjøre.

Andre i JO22 var Oddvar Brå, Knut 'Kupper'n Johannesen, Odd-Bjørn Hjelmeseth, Vidar Riseth, Ingvild Stensland, Pål Trulsen. Hanne Haugland, Cato Zahl Pedersen, Bjørn Dæhlie, Shabana Rehman, Henrik Langeland, Per Sundnes, Morten Andreassen, Petter Stordalen, Bjørn Maaseide, Erland Johnsen og Odd Arvid Strømstad.

55 prosent av de ca. 475 000 som stemte i Oslo, ville ha OL i hovestaden.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
05:41 Dette skjedde i natt05:30 NHO ser fremtidsmuligheter i maritime næringer05:19 Trailer sperrer E6 i sør for Soknedal i Trøndelag05:17 Kraftig smell i sentrale Stockholm05:15 Prognose: Økende arbeidsledighet og lav boligprisvekst framover05:13 Kraftig jordskjelv rammet Filippinene04:52 Del av handelsavtale mellom USA og Kina blir formalisert04:15 35 pilegrimer omkom i bussulykke i Saudi-Arabia04:11 Frontex: Økning i antall ulovlige grensepasseringer til EU03:47 Studie: Eldre får det bedre når de trapper ned medisinbruken03:25 Trusselen fra høyreekstreme øker i Australia02:37 Straffetoll fra EU på Boeing-fly kan gi Norwegian kjemperegning02:18 Bokser døde fire dager etter knockout i kamp02:15 Mann med machete pågrepet for innbrudd og trusler02:03 Tusenvis protesterte mot straff for sexundervisning i Polen01:30 NVE: Klimaendringer vil gi kraftig vekst i norsk vannkraft01:20 Catalonias leder: Volden må stoppe01:00 Erdogan møter Putin i neste uke00:58 Økokrim sikter Bitcoins Norge-sjefen i Stavanger00:31 Trump i brev til Erdogan: – Ikke gjør noe dumt00:02 Mnuchin: Tyrkia kan vente seg flere sanksjoner23:53 SDF-lederen sier USA har brutt sine løfter i Syria23:35 Skole-app ga ut hemmelige opplysninger igjen – nå på Østlandet22:50 Waras samboer kan bli etterforsket ytterligere22:01 Hegerberg tangerte målrekorden i mesterligaen og ble gratulert av Mittag21:39 Kvinne (59) dømt til ett års fengsel for grov hvitvasking og heleri21:27 Tverrpolitisk fordømmelse av tilbaketrekkingen fra Syria vedtatt i Washington20:58 Mann i 30-årene alvorlig skadd i trafikkulykke i Oslo20:37 Sønn hadde falt og blødde – far tatt for å ha kjørt i 137 kilometer i timen19:46 Sky Sports: Pogba og de Gea mister Liverpool-kampen19:34 SOHR: Syriske og russiske styrker rykker inn i grenseby19:29 Kan bli ofret av KrF i regjering: – Vet ikke jeg hvordan jeg skal klare meg19:02 – Vi fant liv på Mars på 1970-tallet18:29 Trump: USA forhandler med Tyrkia i Syria-konflikten18:14 Johnson: – Ingen gjennombrudd ennå17:51 Litauiske medier: Utvekslingsavtale på plass for Frode Berg17:46 Corbyn: – Labour vil trolig stemme mot Johnsons avtale17:45 Elleve års fengsel for drapsforsøk på sju personer i Oslo17:43 Thingnes Bø fikk fair play-pris: – Stort17:28 Tidligere voldtektsdømt danser må møte i retten igjen17:24 Mann dømt til ti og et halvt års fengsel for seksuelle overgrep17:23 Alle de pågrepne i voldtektssaken i Hønefoss løslates17:06 Mennene feiret voldtekt med high five og klem16:50 EUs president: – Brexit kan være avklart om sju-åtte timer16:19 Ny gullstøvel til Messi16:00 Vy er saksøkt av Vy15:50 Drapsdømt mann vil prøveløslates – opp til domstol å avgjøre15:49 Catalonia: Tusenvis har sluttet seg til protestmarsjer15:44 Den norske kronen svakest mot euro siden finanskrisen15:32 Forsker: Melkekutt kunne vært unngått15:08 17 års fengsel for Sjøvegan-drapet14:38 Kraftig jordskjelv har rammet Filippinene14:31 Vil flytte El Clásico grunnet uro i Barcelona14:30 Ektepar tiltalt: Norges største beslag av overgrepsmateriale14:25 Statsministeren var opprørt – nå kan sannheten om ubåten være avslørt14:01 Erdogan vil likevel møte Pence i Ankara14:00 Sky lanserer brexitfri nyhetskanal13:48 2.000 allierte soldater trener i Indre Troms neste år13:47 IOC vil flytte maraton fra Tokyo13:02 FIFA-presidenten skuffet over tomme tribuner13:02 Toppledelsen ved BI har mottatt anonyme trusler12:48 Familie ventet på dommedag - bodde i kjelleren i ni år12:40 Meteorolog: – Det er et ordentlig høstvær12:18 NFF jobber med tiltak mot vold og trusler12:17 Stemte for å utrede alternativer til EØS-avtalen11:55 Økokrim starter etterforskning mot Bitcoins Norge11:38 Kallmyr presset om utlevering av IS-krigere11:36 Fire personer pågrepet i Bulgaria etter rasisme-episoden11:27 Visste du at også refleksene går ut på dato?11:25 20 barn såret i bombeangrep i Afghanistan11:24 Kallmyr og Vedum i full krasj om politipenger10:44 Krav om erstatning etter SAS-streiken avslått10:43 Seks kommuner fortsatt uten ordfører10:35 Melkeproduksjonen skal ned med 100 millioner liter10:35 Hegerberg inn i Guinness rekordbok10:21 Solskjærs kamp mot klokka etter nye skader10:20 Fengslingsmøtene i voldtektssaken på Hønefoss utsatt09:58 Tilbakeviser elendige anketall: – Gir et uriktig bilde09:36 Ocasio-Cortez og Omar slutter opp om Sanders09:35 Huawei rapporterer om kraftig vekst08:51 – Fergeselskapenes betalingsordning bryter loven08:51 Fastlege om hyppig helsesjekk: Kan virke mot sin hensikt08:48 Warren vil ha amerikansk tilbaketrekning fra Midtøsten08:21 Sterk økning i sykdomstilfeller etter smitte av flåttvirus08:02 Terrorsiktede norskkurdere løslatt i Tyrkia07:43 Havneområde i Malmö avsperret etter bombealarm07:21 Direkte: Følg spørretimen på Stortinget06:47 Ny klimatrussel: Hunder har dødd, frykter for menneskeliv06:47 Normann: – Vi har noe i EM å gjøre06:35 Hongkongs leder avbrøt tale06:29 Starter kartleggingen av nasjonsligamotstanderne06:25 EU håper å våkne til brexitgjennombrudd06:22 Fellesforbundet stemmer over EØS-avtalen06:13 Veidirektøren: Kompetanseflukt gjør situasjonen kritisk06:00 Frode Bergs kone: Tynnslitt håp om rask løsning05:53 Dette skjer i dag05:43 Warren ble angrepet fra alle kanter05:42 Dette skjedde i natt05:30 Hyller Mette-Marits bokinnsats: – Fabelaktig!05:15 Biden forsvarte sønnen under TV-debatt
Siste nytt
05:41NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeNHO ser fremtidsmuligheter i maritime næringer05:19NorgeTrailer sperrer E6 i sør for Soknedal i Trøndelag05:17VerdenKraftig smell i sentrale Stockholm05:15NorgePrognose: Økende arbeidsledighet og lav boligprisvekst framover05:13VerdenKraftig jordskjelv rammet Filippinene04:52VerdenDel av handelsavtale mellom USA og Kina blir formalisert04:15Verden35 pilegrimer omkom i bussulykke i Saudi-Arabia04:11VerdenFrontex: Økning i antall ulovlige grensepasseringer til EU03:47NorgeStudie: Eldre får det bedre når de trapper ned medisinbruken03:25VerdenTrusselen fra høyreekstreme øker i Australia02:37NorgeStraffetoll fra EU på Boeing-fly kan gi Norwegian kjemperegning02:18SportBokser døde fire dager etter knockout i kamp02:15NorgeMann med machete pågrepet for innbrudd og trusler02:03VerdenTusenvis protesterte mot straff for sexundervisning i Polen01:30NorgeNVE: Klimaendringer vil gi kraftig vekst i norsk vannkraft01:20VerdenCatalonias leder: Volden må stoppe01:00VerdenErdogan møter Putin i neste uke00:58NorgeØkokrim sikter Bitcoins Norge-sjefen i Stavanger00:31VerdenTrump i brev til Erdogan: – Ikke gjør noe dumt00:02VerdenMnuchin: Tyrkia kan vente seg flere sanksjoner23:53VerdenSDF-lederen sier USA har brutt sine løfter i Syria23:35NorgeSkole-app ga ut hemmelige opplysninger igjen – nå på Østlandet22:50NorgeWaras samboer kan bli etterforsket ytterligere22:01SportHegerberg tangerte målrekorden i mesterligaen og ble gratulert av Mittag21:39NorgeKvinne (59) dømt til ett års fengsel for grov hvitvasking og heleri21:27PolitikkTverrpolitisk fordømmelse av tilbaketrekkingen fra Syria vedtatt i Washington20:58NorgeMann i 30-årene alvorlig skadd i trafikkulykke i Oslo20:37NorgeSønn hadde falt og blødde – far tatt for å ha kjørt i 137 kilometer i timen19:46SportSky Sports: Pogba og de Gea mister Liverpool-kampen19:34VerdenSOHR: Syriske og russiske styrker rykker inn i grenseby19:29Helse og livsstilKan bli ofret av KrF i regjering: – Vet ikke jeg hvordan jeg skal klare meg19:02Verden– Vi fant liv på Mars på 1970-tallet18:29PolitikkTrump: USA forhandler med Tyrkia i Syria-konflikten18:14VerdenJohnson: – Ingen gjennombrudd ennå17:51NorgeLitauiske medier: Utvekslingsavtale på plass for Frode Berg17:46PolitikkCorbyn: – Labour vil trolig stemme mot Johnsons avtale17:45NorgeElleve års fengsel for drapsforsøk på sju personer i Oslo17:43SportThingnes Bø fikk fair play-pris: – Stort17:28NorgeTidligere voldtektsdømt danser må møte i retten igjen17:24NorgeMann dømt til ti og et halvt års fengsel for seksuelle overgrep17:23NorgeAlle de pågrepne i voldtektssaken i Hønefoss løslates17:06VerdenMennene feiret voldtekt med high five og klem16:50PolitikkEUs president: – Brexit kan være avklart om sju-åtte timer16:19SportNy gullstøvel til Messi16:00PengerVy er saksøkt av Vy15:50NorgeDrapsdømt mann vil prøveløslates – opp til domstol å avgjøre15:49VerdenCatalonia: Tusenvis har sluttet seg til protestmarsjer15:44PengerDen norske kronen svakest mot euro siden finanskrisen15:32PengerForsker: Melkekutt kunne vært unngått15:08Norge17 års fengsel for Sjøvegan-drapet14:38VerdenKraftig jordskjelv har rammet Filippinene14:31SportVil flytte El Clásico grunnet uro i Barcelona14:30NorgeEktepar tiltalt: Norges største beslag av overgrepsmateriale14:25VerdenStatsministeren var opprørt – nå kan sannheten om ubåten være avslørt14:01VerdenErdogan vil likevel møte Pence i Ankara14:00KulturSky lanserer brexitfri nyhetskanal13:48Norge2.000 allierte soldater trener i Indre Troms neste år13:47SportIOC vil flytte maraton fra Tokyo13:02SportFIFA-presidenten skuffet over tomme tribuner13:02NorgeToppledelsen ved BI har mottatt anonyme trusler12:48VerdenFamilie ventet på dommedag - bodde i kjelleren i ni år12:40NorgeMeteorolog: – Det er et ordentlig høstvær12:18SportNFF jobber med tiltak mot vold og trusler12:17PolitikkStemte for å utrede alternativer til EØS-avtalen11:55PengerØkokrim starter etterforskning mot Bitcoins Norge11:38PolitikkKallmyr presset om utlevering av IS-krigere11:36SportFire personer pågrepet i Bulgaria etter rasisme-episoden11:27MotorVisste du at også refleksene går ut på dato?11:25Verden20 barn såret i bombeangrep i Afghanistan11:24PolitikkKallmyr og Vedum i full krasj om politipenger10:44PengerKrav om erstatning etter SAS-streiken avslått10:43PolitikkSeks kommuner fortsatt uten ordfører10:35PengerMelkeproduksjonen skal ned med 100 millioner liter10:35SportHegerberg inn i Guinness rekordbok10:21SportSolskjærs kamp mot klokka etter nye skader10:20NorgeFengslingsmøtene i voldtektssaken på Hønefoss utsatt09:58NorgeTilbakeviser elendige anketall: – Gir et uriktig bilde09:36PolitikkOcasio-Cortez og Omar slutter opp om Sanders09:35PengerHuawei rapporterer om kraftig vekst08:51Penger– Fergeselskapenes betalingsordning bryter loven08:51Helse og livsstilFastlege om hyppig helsesjekk: Kan virke mot sin hensikt08:48VerdenWarren vil ha amerikansk tilbaketrekning fra Midtøsten08:21Helse og livsstilSterk økning i sykdomstilfeller etter smitte av flåttvirus08:02NorgeTerrorsiktede norskkurdere løslatt i Tyrkia07:43VerdenHavneområde i Malmö avsperret etter bombealarm07:21PolitikkDirekte: Følg spørretimen på Stortinget06:47VerdenNy klimatrussel: Hunder har dødd, frykter for menneskeliv06:47SportNormann: – Vi har noe i EM å gjøre06:35VerdenHongkongs leder avbrøt tale06:29SportStarter kartleggingen av nasjonsligamotstanderne06:25VerdenEU håper å våkne til brexitgjennombrudd06:22NorgeFellesforbundet stemmer over EØS-avtalen06:13PengerVeidirektøren: Kompetanseflukt gjør situasjonen kritisk06:00VerdenFrode Bergs kone: Tynnslitt håp om rask løsning05:53NorgeDette skjer i dag05:43VerdenWarren ble angrepet fra alle kanter05:42NorgeDette skjedde i natt05:30KulturHyller Mette-Marits bokinnsats: – Fabelaktig!05:15VerdenBiden forsvarte sønnen under TV-debatt
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus