Meny

FN: – Nord-Korea begår forbrytelser mot menneskeheten

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nord-Korea har begått forbrytelser mot menneskeheten. Forbrytelsene er slående like nazistenes grusomheter, fastslår en FN-kommisjon.

Nord-Koreas ledelse begår systematiske og grufulle menneskerettsbrudd mot egne borgere i en skala som er uten sidestykke i den moderne verden, heter det i en FN-rapport som ble lagt frem mandag. FN-kommisjonen for gransking av menneskerettighetssituasjonen i Nord-Korea har samlet bevismateriale i nærmere et år.

Blant annet har det vært en rekke offentlige høringer i fire byer verden rundt, der man har hørt vitnesbyrd fra mennesker som har unnsluppet regime. Her har kommisjonen fått høre om landets system med hemmelige fengsler, overlagt utsulting og total mangel på tankefrihet.

Kommisjonens leder har personlig skrevet til Nord-Koreas leder Kim Jong-un for å advare om at han risikerer rettssak ved den internasjonale straffedomstolen i Haag. I brevet heter det at Kim som statsleder og øverste sjef for landets militære bærer personlig ansvar, melder The Guardian.

Les rapporten her

– Drap og tortur

En rekke forbrytelser mot menneskeheten har blitt begått og blir fremdeles begått i Nord-Korea, som følge av «politikk etablert på høyeste hold», heter det i en pressemelding fra FN om rapporten.

Kommisjonen ber det internasjonale samfunnet om umiddelbar handling for å bedre menneskerettighetssituasjonen i landet, samt å bringe saken inn for Den internasjonale straffedomstolen.

– Alvoret, omfanget og arten av disse forbrytelsene avslører en stat som ikke har sidestykke i dagens verden, heter det i rapporten. Kommisjonen ble etablert av FNs Menneskerettighetsråd i mars 2013.

– Blant forbrytelsene er utryddelse, drap, slaveri, tortur, fengsling, voldtekt, tvangsaborter og annen seksualisert vold, forfølgelse på bakgrunn av politisk overbevisning, religion, etnisitet og kjønn, tvangsforflytning av befolkningsgrupper, «forsvinninger» og bruk av utsulting, heter det i rapporten.

– Forbrytelser mot menneskeheten fortsetter å finne sted i Nord-Korea.

Les også: Nord- og Sør-Korea enige om familiegjenforening

– Mater spedbarn med slanger og mus

Enkelte vitner har beskrevet hvordan de ville fange slanger og mus for å mate underernærte spedbarn. Andre forteller hvordan de måtte se familiemedlemmer bli drept i fangeleire, og om forsvarsløse fanger som ble brukt til kampsporttrening.

– Det internasjonale samfunnet må akseptere sitt ansvar for å beskytte den nordkoreanske befolkningen fra forbrytelser mot menneskeheten. Den nordkoreanske staten har helt tydelig ikke klart dette. Kommisjonen finner at Nord-Korea «har mange av kjennetegnene til et totalitært regime».

– Det råder en nærmest total mangel på frihet til tanke, samvittighet og religion, samt retten til menings- og ytringsfrihet, fri tilgang på informasjon og forsamlingsfrihet, heter det i rapporten.

Les også: USA vil prøve å få løslatt fengslet amerikaner i Nord-Korea

– Totalovervåkning

Statlig overvåking gjennomsyrer livet til privatpersoner, og nærmest ingen form for kritikk mot det politiske systemet forblir uoppdaget, eller ustraffet, skriver kommisjonen.

Den nordkoreanske regjeringen har ikke svart på kommisjonens forespørsel om adgang til Nord-Korea eller på forespørsler om informasjon. Kommisjonen har mottatt vitnesbyrd gjennom offentlige høringer med omkring 80 vitner i Seoul, Tokyo, London og Washington, og mer enn 240 konfidensielle intervjuer med ofre og andre vitner er gjennomført.

Kommisjonen ber FNs sikkerhetsråd om å innføre målrettede sanksjoner mot dem som later til å være mest ansvarlige for forbrytelser mot menneskeheten, men understreker at sanksjonene ikke bør ramme befolkningen eller økonomien som helhet.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus