Meny

Sterk økning i rovdyrklager etter bondeseier

ØKER: Stadig flere bønder har levert klager på vedtak etter tap av dyr. (Foto: Kyrre Lien / NTB SCANPIX)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I fjor høst vant sauebonden Ola Krokann over staten i en rovdyrerstatningssak fra 2008. I ettertid har stadig flere klaget på vedtak om rovdyrerstatning, melder Nationen.

Staten erstattet bare 16 av Krokanns 55 tapte dyr i 2008, men Sør-Trøndelag tingrett fastslo i fjor at han hadde fått for lite i erstatning. Flere av landets fylker har merket en markant økning av klagesaker på vedtak om rovdyrerstatning, med direkte henvisning til Krokann-saken, skriver Nationen.

– Fra enkelte områder har vi fått inn samlede klager med direkte henvisninger til dommen, så vi ser absolutt en sammenheng mellom Krokann-dommen og en god del av de klagene som er kommet inn, sier miljøverndirektør Stein Arne Andreassen hos Fylkesmannen i Sør-Trøndelag, et fylke som har fått inn mellom 80 og 100 klager på årets erstatningsoppgjør.

I fylkene Hedmark og Oppland er det kommet inn henholdsvis 66 og 13 klager på erstatningsoppgjøret, som er nærmere en dobling fra årene før.

Dommen fra Sør-Trøndelag påla miljøforvaltningen å endre kravene til dokumentert tap. Flere av sauebøndenes interesseorganisasjoner har nå kurset sine medlemmer i hvordan de skal klage.

– Med Krokann-dommen ble det gjort en ny rettsavklaring i forhold til hvordan erstatningsoppgjørene skulle gjennomføres, og vi hadde forventet at fylkesmennene endret sin praksis i tråd med dommen. Det har de ikke gjort, og det reagerer vi kraftig på. Derfor har vi, i samarbeid med Norsk Sau og Geit og Norsk Bonde- og Småbrukarlag, utarbeidet en mal som vi har sendt til alle sauebønder og oppfordret dem til å klage, sier Finn Erlend Ødegård, seniorrådgiver i Norges Bondelag.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus