Meny

Mykere fronter i Kiev

Ukrainske demonstranter begynte søndag formiddag å forlate rådhuset i Kiev. Foto: Reuters / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Kiev er demonstranter løslatt og okkupasjonen av rådhuset over. Utenriksminister Børge Brende (H) sier utviklingen er positiv.

Søndag kveld kunngjorde ukrainske myndigheter også et amnesti for demonstranter som var siktet for lovbrudd i forbindelse med de omfattende protestaksjonene i landet.

– Det er positivt at ukrainske myndigheter har løslatt en rekke varetektsfengslede demonstranter, og at demonstrantene og opposisjonspartiene har overlevert byadministrasjonen i Kiev til bymyndighetene, sier utenriksminister Brende.

I to måneder har rådhuset i Kiev vært okkupert av demonstranter som følge av konflikten mellom regjeringen og opposisjonen i Ukraina. Okkupasjonen startet i desember etter at president Viktor Janukovitsj måneden før avlyste en samarbeidsavtale med EU i siste time.

Søndag begynte imidlertid demonstrantene å forlate bygningen. Det skjedde etter at 243 personer som hadde blitt pågrepet i forbindelse med demonstrasjonene i Ukraina, ble løslatt fredag. Påtalemyndigheten uttalte da at siktelsene blir droppet så snart demonstrantene som har okkupert flere offentlige bygg, avslutter sine aksjoner.

– Forventer tiltak

– Det er viktig med tillitsskapende tiltak for å legge til rette for en demokratisk og fredelig løsning på konflikten i Ukraina, sier Brende.

Demonstrasjonene vil fortsette, men nå utenfor rådhuset, sa protestleder Rusland Andrijko.

EUs utenrikssjef Catherine Ashton sa søndag også at utviklingen er god, men la vekt på at rettssakene mot demonstranter må droppes. Ashton har engasjert seg sterkt i Ukraina og har vært på en rekke besøk i Kiev for å prøve å megle i konflikten.

– Jeg oppfordrer de ukrainske myndighetene til å droppe alle ventende rettssaker, og alle husarrester. Jeg forventer at dette skjer straks, for å legge til rette for politisk dialog i parlamentet denne uken, sa utenrikssjefen ifølge AFP.

Ukrainske myndigheter har vært lydhøre, og i en kunngjøring fra påtalemyndigheten søndag heter det at en amnestilov for demonstranter trer i kraft fra mandag.

Truer med ny okkupasjon

Bare timer etter at demonstrantene hadde forlatt rådhuset søndag, truet hundevis av dem med å okkupere bygningen på ny hvis ikke myndighetene umiddelbart droppet anklagene mot deres meningsfeller.

– Vi gir et ultimatum til myndighetene. Hvis de ikke umiddelbart kunngjør fullstendig og betingelsesløs oppreisning i rundt 2.000 saker, vil vi innta rådhuset igjen, sa parlamentariker Andriij Illenko fra Svoboda-partiet til demonstranter utenfor rådhuset.

Opposisjonsledere har også gitt uttrykk for at de ønsker å fortsette å presse Janukovitsj til tross for helgens forsonende utvikling. På Uavhengighetsplassen søndag sa de til sine tilhengere at presidenten må la dem forme en regjering uavhengig av ham. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus