– Viktigst å få avklart dommen

Artikkelen fortsetter under annonsen

For Joshua French er det viktigere å få dommen etter påstandene om at han drepte vennen Tjostolv Moland, enn å bli behandlet på sykehus.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det sier både moren Kari Hilde French og advokat Hans Marius Graasvold dagen før dommen endelig er ventet å falle i militærtribunalet i Kinshasa. French har de siste ukene hatt en forverring av helsetilstanden, noe som er blitt forklart med en stressrelatert lidelse som ble påvist av to norske leger på besøk i Kongo i midten av januar.

– Det hele er veldig slitsomt å sitte der i varmen og alt, så for Joshua er det bedre at dommen blir gitt, uansett hva utfallet blir, sier Kari Hilde French til NTB søndag.

Se videointervjuet med Kari Hilde French øverst i artikkelen

Tror på frifinnelse

Graasvold har gjennom hele helgen besøkt sin norske klient i Ndolo-fengselet i Kinshasa etter at han ombestemte seg og returnerte til Kongo torsdag.

– Det viktigste for French, og for meg, er å få en dom. Det er en påkjenning for Joshua å vente for lenge på det, så det ser vi fram til. Når det gjelder hans helsesituasjon får vi se hva retten tenker om det i morgen, men det viktigste er å få lagt rettssaken bak oss, sier Graasvold.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Se også: – Ikke bra at dommen er utsatt

Han sier bevisene i saken bare peker i en retning og at det derfor må bli en frifinnelse når dommen avsies mandag.

– Det vil forhåpentligvis også virke positivt inn på Joshuas helse, sier den norske advokaten.

Grundig om sykdom

Dommer Serge Kabondo har prioritert å gå ytterst grundig til verks med domsavsigelsen etter drapssaken mot French. Den var først berammet tirsdag i forrige uke, men ble utsatt da rapporten etter at legene undersøkte French i januar, ble lagt fram for retten like før domsavsigelsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dommeren har gitt klart uttrykk for at han heller vil utsette hele rettssaken på ubestemt tid, enn å dømme en erklært syk mann i en drapssak.

Mandag må de norske legene som skrev erklæringen 19. januar møte i den militære domstolen i Ndolo-fengselet. Dersom de mener nordmannen er så syk, frykter dommeren at han vil begå en saksbehandlingsfeil ved å avsi dom.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Uvillige sykehus

Flere sykehus i Kinshasa skal derimot være motvillige til å ta i mot nordmannen til behandling for den påviste stresslidelsen.

Sykehusledelsen ved Nganda-sykehuset opplyste lørdag til NRK at fengselslegen for noen dager siden tok kontakt og ba sykehuset ta imot French. Men sykehuset avslo forespørselen og mener det ikke kan behandle folk med mentale helseproblemer.

Både aktor Homér Katenda Nkulu og Frenchs forsvarer Marie André Mwila sa at retten burde avsi dommen mot French allerede fredag og ta stilling til spørsmålet om Frenchs helse senere. Dette ble imidlertid avslått av dommeren.

– Ikke utilregnelig

– Så lenge French ikke får den hjelpen han må ha, blir han ikke bedre. Ingen blir bedre av å sitte i dette militærfengselet. Men han har tross alt klart å holde seg oppreist og gjennomføre saken så langt, og han ser nå fram til å gjennomføre mandagen også, sier Graasvold.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han mener legerapporten og den ekstra vitneførselen som er varslet mandag, ikke har noe med straffesaken å gjøre, og han understreker at dette ikke er en del av hva forsvaret til French hadde ment å føre for retten. Når dette likevel blir lagt vekt på av dommeren, så er Graasvold rask med å si at han mener det ikke er noen fare for at French var å betrakte som utilregnelig, da han avga forklaring i retten i januar.