Meny

Britene forbereder seg på mer uvær

Bølgene ga fyret ved Newhaven en skikkelig omgang juling i går. Foto: Toby Melville/Reuters og Glyn Kirk/AFP (nede i saken) /NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Langs elven Themsen forbereder folk seg på nye oversvømmelser søndag. Så langt har uværet på de britiske øyer kostet flere liv. Tusenvis av boliger er uten strøm.

Minst tre mennesker omkom i Irland, Storbritannia og i Den engelske kanal på grunn av det kraftige regnet og den voldsomme vinden som traff øygruppa lørdag.

Nedrevne strømlinjer, innstilte tog og fly og store oversvømmelser har skapt store problemer for britene, som opplever sin våteste start på året på 250 år.

Advarer

Under et besøk til landsbyen Chertsey, som ligger vest for London langs Themsen, advarte statsminister David Cameron om at det verste fortsatt er i vente.

Oversvømmelser i Gloucester. Foto: Geoff Caddick/AFP/NTB scanpix.Oversvømmelser i Gloucester. Foto: Geoff Caddick/AFP/NTB scanpix.

– Det vi gjør de neste 24 timene er livsviktig. Tragisk nok vil vannivået i elvene stige igjen. Så hver sandsekk som blir levert, hvert hus som blir hjulpet og hver flombarriere som blir reist kan gjøre en stor forskjell, sa han da han besøkte soldater som hjelper til i kampen mot vannmassene.

Flere enn 3.000 offiserer og soldater fra det britiske forsvaret deltar nå i arbeidet.

– Global oppvarming

Opposisjons- og Labour-leder Ed Miliband sier i et avisintervju søndag at globale klimaendringer er grunnen til det dårlige været. Han oppfordret regjeringen om å behandle global oppvarming som et spørsmål om «nasjonal sikkerhet».

Et tre falt ned i London. Foto: Justin Tallis/AFP/NTB scanpix.Et tre falt ned i London. Foto: Justin Tallis/AFP/NTB scanpix.

14 alvorlige flomvarsler var sent lørdag kveld gyldige i områdene langs Themsen. To andre alvorlige varsler var sendt ut for områder sørvest i England.

– Tragisk nok har dette været rammet lokalsamfunn etter lokalsamfunn, uke etter uke. Det har vært veldig vanskelig for folk, og jeg føler med alle som har blitt oversvømt. Vi skal gjøre alt vi kan for å hjelpe folk med å komme seg på beina igjen, sa Cameron.

Skader

Ifølge politiet omkom en 49 år gammel taxisjåfør og trebarnsmor da en bygning raste sammen på bilen hennes i London sentrum. To passasjerer ble skadd i ulykken.

Se også: Menn tatt av kjempebølge på veien

I Den engelske kanal omkom en 85 år gammel mann da kraftig vind sendte en stor bølge gjennom et knust vindu på cruiseskipet han var om bord på.

I denne bilen satt det en kvinne. Hun døde av skadene. Foto: Andy Rain/EPA/NTB scanpix.I denne bilen satt det en kvinne. Hun døde av skadene. Foto: Andy Rain/EPA/NTB scanpix.

I Irland døde en 65 år gammel telemontør da han fikk en telefonstolpe som han jobbet med å gjenreise, over seg.

Også i Portugal har man merket uværet. På øya Madeira har kraftig snøvær sperret mange inne i bilene sine og flere kystbyer har slitt med oversvømmelser.

I Frankrike var omtrent 70.000 hjem uten strøm, men de fleste hadde fått strømmen tilbake i løpet av lørdag kveld.

Store bølger ved Sussex

Se de utrolige bildene:

Saken fortsetter under bildet

Saken fortsetter under bildet

Saken fortsetter under bildet

Saken fortsetter under bildet

Se den enorme bølgen i sakte film fra Sør-England tidligere i februar:

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus