«Game of Thrones» på kulttronen

KULTFORFULGT: «Game of Thrones» var det mest tjuvnedlastede TV-fenomenet i fjor. Og jenter i alle aldrer kler seg ut som Daenerys Taragryen (Emilia Clarke). (Foto: HBO)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sex, vold, familieintriger, kvalitetskvinneroller og kjekkaser som kan dø når som helst: «Game of Thrones» er kultserien over alle kultserier.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
«Game of Thrones»
* Amerikansk eventyrserie utviklet for HBO-kanalen av David Benioff og D.B. Weiss


* Basert på George R.R. Martins romaner og figurer

* Først lansert i 2011

* I rollene: Sean Bean, Peter Dinklage, Lena Headey, Kit Harington, Nikolaj Coster-Waldau, Sibel Kikelli, Gwendoline Christie, Liam Cunningham, m.fl.

* Critics' Choice Television Award i fjor som Beste drama (uavgjort med «Breaking Bad»)

* Sesong 3 er DVD-aktuell fra 17. februar

* Sesong 4 får TV-premiere 6. april

(UNDERSAK 2) Springbrett for stjernene

«Game of Thrones» er blitt rene utstillingsvinduet for skuespillere som vil opp og fram i Hollywood.

Kit Harington, som spiller selveste Jon Snow, dukker snart opp i storfilmen «Pompeii» (norgespremiere 21. mars), mot blant andre Kiefer Sutherland. En annen som gjør sine saker bra på det store lerretet, er Peter Dinklage (Tyrion Lannister). Han blir etter hvert å finne i «X-Men»-kapitlet «Days of Future Past» (23. mai).

– Det er gøy å være med i noe som blir sett, kommenterer Gwendoline Christie, overbevist om at «GoT» fungerer som et springbrett.

– Sånn er det nemlig ikke alltid.

Det var den mest tjuvnedlastede TV-føljetongen i fjor, milevis foran «Breaking Bad» og «The Walking Dead». Det var også serien som fikk Facebook-hjernen Mark Zuckerberg til å utsette Instagram-kjøpet, en avtale angivelig verdt seks milliarder kroner, fordi han plent måtte se neste episode.

«Game of Thrones», basert på George R.R. Martins eventyrbøker, nyter suveren status blant fjernsynsfantaster, enten de evner å betale for seg eller ei.

Les også: - Seinfeld-gjengen kommer tilbake

Familiært terreng

I førstningen var det sex- og voldsgehalten som skaffet de største overskriftene. Men etter hvert som prisene begynte å drysse inn, og tilhengerskaren spise på seg, ble det tydelig at det lå noe under. Allerede i 2012, året etter premieren, hevdet nettmagasinet Vulture at «GoT» overgår firerbanden Lady Gaga, Justin Bieber, «Harry Potter» og «Star Wars» hva gjelder popkulturell appell.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Danske Nikolaj Coster-Waldau mener den tradisjonsrike oppskriften fortsatt holder stikk: Hvis du vil skape ordentlig drama, må du ta for deg familien.

– Jeg tror først og fremst populariteten skyldes at skrivingen er så bra, at skikkelsene er så interessante. Kjernen her er disse familiene og hva som foregår i dem, sier han.

Selv spiller han Jaime, Lannister-klanens skarpeste sverdsvinger. Britiske Gwendoline Christie (35), som spiller venninnen Brienne of Tarth, sier seg enig – og skryter for sikkerhets skyld inn en shakespearsk parallell.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Shakespeare opererte på 1500- og 1600-tallet. Grunnen til at vi fortsatt relaterer til verkene hans, er at de skildrer menneskenaturen, sier hun.

– Legg til at vi byr på et episk fantasiunivers, i enorm skala, og resultatet blir ganske så forlokkende og forførende.

Les også: Samtids-Sherlock slår an

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ingen stjernespøk

Skuespillerne holder hoff på et fancy London-hotell i anledning Sesong 3 (DVD-slipp denne uka). Med seg har de biske amerikanske PR-fruer som griper inn hvis de røper for mye av innholdet. Sibel Kekilli (33), som spiller gledespiken Shae, rekker å røpe en del likevel.

– Ting er ikke svart/hvitt. Det finnes alltid gråtoner. Hvis du sjekker denne sesongen, skjønner du at ok, Jaime er kanskje ikke er så ond som vi først trodde, sier hun.

– Det er ikke så enkelt som at de slemme er slemme, de snille bare snille. Det forandrer seg hele veien.

Et annet originalt og tiltalende grep, ifølge tysktyrkiske Kekilli, er at ikke engang hovedfigurene har klippekort på laget.

– Du vet aldri hvem sin tur det er neste gang. Jeg mener, Sean Bean døde i første sesong, der de fleste stjernene i andre show greier seg. I «Game of Thrones» vet du aldri hvem det spøker for. Det kan bli ham, henne eller meg.

Les også: NRK dropper Nesbø-serie, TV 2 overtar

Artikkelen fortsetter under annonsen

Noe for enhver

BBC melder om jenter i alle aldrer som kler seg ut som isblondinen Daenerys, og om burleskberter som jazzer opp opptredenen sin med drageildsprut à la Drogon. Begge deler beviser at «GoT» treffer spinnesiden òg. Hva, bortsett fra kostymene og effektene, føler castet er forklaringen?

– Det må være fordi kvinnerollene rommer både styrke og sårbarhet. Vi ser 360 grader av dem. Vi ser dem takle komplekse utfordringer på multidimensjonalt vis, noe som lenge har vært sjelden vare i bransjen, svarer Christie høytidelig.

– Og så er det jo et par kjekke fyrer med, supplerer Kekilli med et lattermildt nikk til Coster-Waldau.

– Det skader vel ikke, det heller?

Vår egen Kristofer Hivju, kinoaktuell med Hans Petter Molands «Kraftidioten» (21. februar), er for øvrig inne som Tormund Giantsbane i Sesong 3.