Meny

Vinterferieutfarten:

Glatte veier og stengte fjelloverganger

Kollasj over veivesenets webkamera over fjellovergangene. Snøføyk og kolonnekjøring.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tett snøvær, glatte veier og stengte fjelloverganger skaper problemer den første dagen i vinterferien.

Været var ikke på de ferierendes side da vinterferien startet lørdag.

– Et kraftig stormsenter traff landet ved midnatt, ifølge storm meteorolog Cecilie Villanger.

Vinden øker på fra sørøst, og natt til lørdag blir det kuling langs kysten og i fjellet i hele Sør-Norge.

– Fra sør i Rogaland til Lindesnes kommer vinden opp i liten storm, advarer Villanger til tv2.no.

Sjekk været der du er.

Advarer mot glatte veier på Østlandet

En bil havnet på taket på E6 mellom Vestby og Moss like etter klokka 11. To personer er hentet av ambulanse, men det er ukjent hvor stort skadeomfanget er. Det er nullføre og kraftig snøfall, og politiet ber alle bilister ta det med ro.

– Det laver fortsatt ned. Det er kanskje mest fornuftig å bli inne og se på OL. Må du ut med bil i dag, så ta det med ro, sier operasjonsleder i Follo politidistrikt, Kari Monsen, til Østlandets Blad.

Snøværet medfører vanskelige kjøreforhold også i Oslo, hvor politiet melder om flere ulykker. Det vil være mye nedbør denne helgen, både som regn og snø.

– Vei og føreforhold på hele Romerike er nå slik at en må beregne seg god tid og kjøre forsiktig, oppfordrer politiet der i distriktet.

Beregn ekstra tid

- Det snør tett. Hovedveinettet blir tatt hånd om, men det blir liggende en del snøslaps i veien så lenge det snør, sier John Slinding, trafikkoreratør i Statens Vegvesen, til Aftenposten.no.

- Beregn gjerne litt ekstra kjøretid i forbindelse med snøværet. Avpass farten og hold avstand til bilen foran, råder Slinding.

Litt ekstra tid er også nødvendig for de som skal over fjellet. De fleste veiene er stengt, og det er kolonnekjøring på Filefjell.

 For øyeblilkket er Vikafjellet, Hemsedalsfjellet, Hardangervidden og Haukelifjell stengt, sier trafikkoperatør Randi Stohlberg ved vegtrafikksentralen til bt.no.

Trafikkaos på Dovre

Og på Dovrefjell var det også kaos. Klokken 13.30 holder en bergingsbil på å dra opp et vogntog som har havnet utenfor veien ved Fokstugu på Dovre.

Men tidligere på dagen var det også tre biler som støtte sammen ved Fokstugu.

Aud Iren Lyngseth, som står i kolonnekø ved Fokstumyra, bekrefter til Adresseavisa at det er svært vanskelige kjøreforhold over fjellet.

–  Jeg så flere biler som holdt på å bli berget, det var litt kaos.  I Grønnbakken, like etter Oppdal, ble det plutselig helt hvitt foran oss. Vi måtte nesten stoppe bilen, og kunne bare kjøre etter brøytestikkene. Dette varte heldigvis bare i rundt fem minutter, da vi kom opp på Dovre ble sikten bedre, forteller Lyngseth.

Følg med på veimeldingene her.

Snøskredfare

Nedbøren, særlig i kombinasjon med blåst og temperaturøkning, fører til større skredfare i Sør, advarer Meteorologisk institutt.

Skredfare er størst i områder i Agder og indre deler av Rogaland samt sørlige områder av Telemark, særlig i leområder hvor vinden legger fra seg snø.

Og ekstra oppmerksom bør man være om skituren går nær brattheng vendt mot nord og vest, ifølge meteorologene.

De advarer oss også mot å tro at skredfaren blir mindre når nedbøren roer seg. Temperaturøkningen vil nemlig gjøre snødekket mindre stabilt. Skred utløses lettest naturlig når temperaturen stiger, varsler Meteorologisk institutt.

Les mer om værutsiktene: Frykter nye lyngbranner

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus