Meny

Knusktørt i nord – vått og blåst i sør:

Frykter nye lyngbranner

Nærmest knusktørre forhold i Møre og Romsdal, Trøndelag og Nordland gjør at Meteorologisk institutt sender ut såkalt OBS-varsel for de tre fylkene. Foto fra lyngbrannen på Frøya: NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Knusktørt gress og ulovlig bruk av fyrverkeri skapte tilløp til dramatikk i Trondheim grytidlig lørdag morgen. En gressbrann ble antent nær verneverdige bygninger i sentrumsområdet av byen, sier politiet.

Brannvesen- og politi er ekstra oppmerksomme og i høy beredskap flere steder i landet på grunn av fortsatt fare for gress- og skogbrann.

Nærmest knusktørre forhold i Møre og Romsdal, Trøndelag og Nordland gjør at Meteorologisk institutt sender ut såkalt OBS-varsel for de tre fylkene. Faren for lyngbrann så vel som skog- og gressbrann i de tre fylkene er stor, advarer Meteorologisk institutt.

Rask reaksjon

Litt over klokken 6 rykket politi og brannvesen i Trondheim ut etter melding om gressbrann i sentrumsområdet. Brannmannskapene fikk raskt brannen under kontroll, men har funnet rester av et rakettbatteri på stedet.

– Det tyder på at brannen kan være resultat av ulovlig bruk av fyrverkeri, sier operasjonsleder Wiktor Pedersen i Sør-Trøndelag politidistrikt til NTB. Han sier mistanken understøttes av vitneobservasjoner.

Se også: Her får Edvin se huset for første gang etter brannen

Potensialet for tragisk utfall var stort fordi stedet som var antent, ligger nær Ringve Museum og andre verneverdige bygninger, sier han.

– Skuffende

Pedersen sier at både forbudet mot å sende opp fyrverkeri og totalforbudet mot åpen ild i hele Sør-Trøndelag, er gjort godt kjent for offentligheten.

– Derfor er det skuffende at forbudene blir brutt, sier han. Han bekrefter at de knusktørre forholdene gjør at både brannvesen og politi lenge har vært ekstra skjerpet og oppmerksomme på faren for brann.

I kombinasjon med vind blir ikke brannfaren mindre – og lørdag er det ventet liten storm i Trøndelag, ifølge Meteorologisk institutt.

Også i Nordland er faren for gress-, lyng- og skogbrann stor – og størst i områdene Helgeland, Saltfjellet, Salten og Ofoten. Men generelt er brannfaren stor i områder med mye barmark inntil det klammer nedbør av betydning, varsler Meteorologisk institutt.

Se video fra brannen på Frøya tidligere i år her: (artikkelen fortsetter under videoen)

Liten storm i Skagerrak

I Skagerrak blåser det lørdag morgen og formiddag sørøstlig vind opp i liten storms styrke. Svenskene forbereder seg på at at regnet og stormen som har herjet over store deler av Storbritannia den siste tiden, nå er på vei inn over Sveriges vestkyst, melder TT

– Lørdag morgen har de vestre delene av Götaland og Svealand fått en forsmak, men nedbøren kommer til å sveipe nordover landet i løpet av dagen og natten, sier svenske meteorolog til nyhetsbyrået.

Vakthavende meteorolog Bente Wahl ved Meteorologisk institutt i Oslo sier til NTB at det lørdag formiddag faller mer nedbør over Sør-Norge enn over Sør-Sverige.

– Det er ikke uvanlig, sier hun. Hun sier det er Østlandet, Agder og Sør-Rogaland som vil få mest nedbør.

– Men det blir ikke verre enn det er lørdag formiddag. I løpet av kvelden og natten vil nedbør og blåst avta, sier hun.

Store nedbørsmengder, særlig i kombinasjon med blåst og temperaturøkning, kan føre til større skredfare. Meteorologisk institutt varsler nå sørlig skredfare for områder i Agder og sørlig deler av Rogaland og Telemark.

Skredfaren vil være størst i leområder hvor vinden legger fra seg snø, hovedsakelig i brattheng vendt mot nord og vest, ifølge meteorologene.


Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus