Meny

– PST overvåker ti islamister – bare i Fredrikstad

Den terrorsiktede 22-åringen ligger på sykehus med skuddskader. Foto: NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har til enhver tid i overkant av ti ekstreme islamister under oppsyn – bare i Fredrikstad, skriver Fredriksstad Blad.

Informasjonssjef Martin Bernsen i PST sier de kan ikke kommentere tallet på overvåkede som Fredriksstad Blad kjenner til.

– Men det jeg generelt kan si, er at PST gjennom det siste halvannet året har hatt et fokus på personer fra ekstremistiske miljøer som har ekstreme holdninger, og som reiser til Syria. Det har vi også sett når det gjelder flere personer fra Østfold, sier han.

– Trist for oss alle sammen

Tidligere talsmann for Islamsk Råd i Fredrikstad, Mohammed Hamzaoui, synes tallet er trist.

– Dette er trist for oss alle sammen, sier han.

– Vi tør nesten ikke lenger åpne en avis eller se på TV. Det er vi andre som får svi for dette, ikke de det gjelder, sier han. Norge er ikke et land for slikt, og det er den ene prosenten som ødelegger for de resterende 99, sier Hamzaoui, til avisen.

Hamzaoui understreker at han uttaler seg som privatperson som kjenner miljøet i Fredrikstad.

Torsdag ble det kjent at en 22-åring med bosted i Fredrikstad ble pågrepet av PST sist fredag ved ankomst Gardermoen. Han hadde da oppholdt seg i borgerkrigsrammede Syria, og måtte behandles på sykehus på grunn av en alvorlig skuddskade i beinet.

Terrororganisasjoner

PST har nå siktet ham etter straffelovens paragraf 147d – som blant annet dreier seg om deltakelse i eller støtte til en terroristorganisasjon. PST mener 22-åringen fra Fredrikstad siden september i fjor har deltatt i militære aksjoner sammen med de ytterliggående islamistiske organisasjonene al-Nusra og ISIL, som begge står på FNs liste over terrororganisasjoner.

Les mer: Norsk islamist siktet for drap i Syria

Det er første gang norske myndigheter har siktet en norsk statsborger for terrorhandlinger i Syria.

PST opplyste fredag at siktelsen mot mannen opprettholdes, men at det ikke er aktuelt å begjære ham varetektsfengslet.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus