Meny

Professor: – Barn googler seg til digital demens

Lærer Ester Wojcicki hjelper elven Allison Wyndham. Foto: George Nikitin/AP/NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Barnas hukommelse ødelegges av iPad, PC og smarttelefon, mener den tyske nevrobiologen Manfred Spitzer.

– Hjernen utvikler seg i samhandling med omgivelsene, med den virkelige verden. Nye forbindelser mellom cellene – synapser – blir dannet når hjernen er i aktivitet. Men med digitale medier outsourcer du det mentale arbeidet til datamaskinen. Hjernen mister sin plastisitet, sier Spitzer til Adresseavisen.

– Å google er i seg selv det letteste i verden – du skriver et søkeord i feltet og trykker. Men hvis du ikke har bakgrunnskunnskap, greier du ikke å filtrere informasjonen du får opp. Du trenger også grunnleggende kunnskap for å skrive inn den rette kombinasjonen av søkeord. Men det skjønner ikke de voksne. De har jo den kunnskapen som trengs, sier Spitzer.

Han mener googlingen kan føre til at man ubevisst glemmer fakta.

– Du vet jo at du raskt kan finne tilbake til opplysningene.

Les også: Faren fant drepte Kevin (14) på Google

Voksne skjønner ikke barns manglende forutsetninger for å filtrere kunnskap, mener tysk professor. Foto: Colourbox.Voksne skjønner ikke barns manglende forutsetninger for å filtrere kunnskap, mener tysk professor. Foto: Colourbox.

Spitzers bok om digital demens er en bestselger i Tyskland og er oversatt til flere språk – nå sist til japansk.

– Uttrykket digital demens ble første gang brukt av koreanske leger. De fikk unge pasienter som klaget over hukommelsestap og mangel på motivasjon. Dette var ungdommer som hadde sittet i timevis hver dag foran skjermen, sier Spitzer.

Les også: De farligste kjendisene å google

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus