Meny

Ingen framskritt i Syria-forhandlingene

FNs Syria-forhandler Lakhdar Brahimi sliter med å få partene i Syria-krigen til forhandlingsbordet i Genève. Fredag var det ingen tegn til at partene ville møtes i samme rom, og begge sider slo fast at det ikke hadde vært noen fremskritt. Foto: Denis Balibouse / REUTERS / NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Partene innrømmer at det ikke har vært noen framskritt i fredssamtalene om Syria i Genève.

På det som etter planen var den siste dagen av samtalene, var det ikke engang tegn til at partenes forhandlere ville sitte ned i samme rom. Bare to ganger siden møtene startet på mandag, har utsendingene møtt hverandre direkte.

– Vi beklager dypt at denne forhandlingsrunden ikke førte til noen framskritt, sa Syrias viseutenriksminister Faisal Muqdad etter et møte med FN-megler Lakhdar Brahimi. Muqdad sier Bashar al-Assads regime ønsker en politisk løsning, men mener motparten har «en annen agenda».

Les også: Nye Syria-forhandlinger i Genève

Uføre

Opposisjonens talsmann Louay Safi beklaget på sin side at regimet ikke var til å rikke.

– Forhandlingene er havnet i et uføre. De beveger seg ikke mot noen politisk løsning. Vi avventer virkelig framgang, sa han til journalister fredag.

På samme måte som i den første runden i januar, har partene kranglet om hva som skal stå øverst på dagsordenen. Denne krangelen har hindret virkelige forhandlinger, melder AFP.

Ønsker ny runde

Opposisjonen insisterer på at president Bashar al-Assad må gå av og en overgangsregjering må komme på plass, noe regimets representanter avviser. Assads forhandlere vil på sin side fokusere på «terrorisme» under forhandlingene – regimets merkelapp på det væpnede opprøret.

Les også: - Problemene i Homs dårlig tegn foran Syria-forhandlinger

Brahimi sa fredag at det ville bli en avsluttende runde med partene lørdag før han reiser til New York for å møte FNs generalsekretær Ban Ki-moon. En tredje omgang med fredssamtaler er ifølge Brahimi på trappene, men ingen dato er så langt satt.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus