Meny

Aksla-drapet: Ikke psykotisk under drapet

Rettspsykiaterne i Aksla-saken mener tiltalte har en dyssosial personlighetsforstyrrelse med narsissistiske trekk.– En slik person er likegyldig for alle følelser, har en ansvarsløs holdning, klarer ikke å opprette varige forhold, har lav terskel for vold, har manglende evne til å oppleve skyldfølelse og markert tendens til å gi andre skylden. Tiltalte oppfyller alt dette, sa rettspsykiater Michael Setsaas i retten fredag. Foto: Tegning: Marco Vaglieri / NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De to rettssakkyndige psykiaterne i Aksla-saken la fredag fram sin rapport. De har konkludert med at 24-åringen som står tiltalt for å ha drept Anja Weløy Aarseth (21) ikke var psykotisk i gjerningsøyeblikket.

De har imidlertid kommet til at han juridisk sett er lettere psykisk utviklingshemmet i rettspsykiatrisk forstand, noe som i så fall muligens kan gi en mildere straff.

– Men ikke noe av det som er fremkommet under hovedforhandlingene gjør at vi vil endre vår konklusjon. Vi observerte ham i fengselet i går. For min del er det de samme konklusjonene, sa rettspsykiater og spesialist i psykiatri, Michael Setsaas, i retten.

Tiltalte skal selv ha ytret at han tror han blir dømt til fengsel i 20 år, men vil slippe ut om 11 år.

Les også: Aksla-drapet: - Livet vårt raknet

Ville angripe

Setsaas' kollega Terje Tørrissen kunne fortelle retten at under samtalen med tiltalte i fengselet torsdag, følte han at tiltalte ville gå til angrep. På spørsmål hadde tiltalte sagt at han bare hadde lyst til å hoppe på ham og ta ham der og da.

– Det er et særlig sikkerhetsnivå rundt ham. Hver gang vi kom inn på drapet, var terskelen hans lav. Det er veldig grunt vann. Han viser ingen anger og vil ha høy grad av risiko for flere voldshandlinger. Vurderingene hans gjøres der og da, sa Tørrissen.

Tiltalte hadde da fått lov av dommeren til å forlate rettssalen etter at han hadde blitt irettesatt for tilsynelatende å ha sovet over bordet under forklaringen til Setsaas.

24-åringen ville heller ikke forklare seg fredag, slik det torsdag ble sagt han ville.

Les også: Aksla-drapet: Moren til avdøde vitner fredag

Personlighetsforstyrrelse

Dommeren ville vite hvorfor tiltalte ikke tar de signalene han gjentatte ganger har fått om sin oppførsel i retten. Setsaas forklarte at fordi han har en atferdsforstyrrelse, er det øyeblikket som styrer.

– Han har en dyssosial personlighetsforstyrrelse med narsissistiske trekk som viser seg i tidlig voksen alder. Da er den permanent. Han må ha langvarig behandling. Jeg vet ikke hvor motivert han er for det, sa psykiateren.

Les også: Aksla-drapet: Tiltalte fikk forlate rettssalen

Aktor, statsadvokat Ingvild Thorn Nordheim, ville vite hva en slik mental forstyrrelse innebærer.

– En slik person er likegyldig for alle følelser, har en ansvarsløs holdning, klarer ikke å opprette varige forhold, har lav terskel for vold, har manglende evne til å oppleve skyldfølelse og markert tendens til å gi andre skylden. Tiltalte oppfyller alt dette, Setsaas.

Tvilte på fengsel

Mens Setsaas mente at atferden hans kan endre seg i fengsel fordi behandlingen får mer substans i et langtidsperspektiv – forutsatt at han er helt rusfri – var Tørrissen mer tvilende. Tiltalte ruset seg nylig i Bergen fengsel.

– Han anser ikke cannabis som rusmiddel og har fått tak i det i fengselet. Da er han ikke beskyttet mot rus. Treffer han en mentor i fengselet, vil han kunne ta det som et eksempel. Og med hans lave IQ vil han ikke ha den beskyttelsesmekanismen som er nødvendig, sa han.

Under forklaringene til de to psykiaterne kom det fram at tiltalte har hatt lese-, skrive- og atferdsvansker siden han gikk på barneskolen, at han hadde et betydelig rusproblem allerede i 14-15-årsalderen og at han flere ganger har vært lagt inn på sykehus på grunn av blant annet alkoholforgiftning.

– Han har et hardt skall rundt seg, men har vært på gråten en rekke ganger, særlig når han snakker om den lille datteren sin. Det tragiske er at han ikke har klart å utnytte det i sin hverdag. Han er en grunnleggende umoden og hjelpeløs ung mann, sa Michael Setsaas.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus