Disse vil styre Forsvarets museum

Elleve har søkt stillingen som ny direktør ved Forsvarets museer hvor hovedmuseet holder til på Akershus festning i Oslo. Ill.foto: Forsvarets mediesenter
Elleve har søkt stillingen som ny direktør ved Forsvarets museer hvor hovedmuseet holder til på Akershus festning i Oslo. Ill.foto: Forsvarets mediesenter
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fire kvinner og syv menn har søkt stillingen som ny direktør ved Forsvarets museum, deriblant en tidligere stortingspolitiker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Elleve personer har søkt åremålsstillingen som direktør ved Forsvarets museer som har sitt hovedsete på Akershus festning i Oslo.

Navnene på tre menn er anonymisert i den offentlige søkerlisten som Forsvaret oversendte ABC Nyheter fredag ettermiddag.

Stortingsrepresentant

De åtte navngitte søkerne er alle lite kjente for offentligheten. Men blant dem finnes Karin Woldseth (59), som satt på Stortinget for Fremskrittspartiet til i fjor høst.

I tillegg utmerker to menn seg på det faglige området. Man må anta at både forskeren Tor Jørgen Melien (57) ved Institutt for forsvarsstudier og Terje Harald Holm (62) som allerede leder museets forskning og formidling, kjenner materialet som skal formidles.

De fem øvrige navnene som står på listen er Svend Aavitsland (45), Anne Bergh (48), Stein Edvard Skogli (49), Cathrine Stang (47) og Anne-Siri Walle (55).

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I utlysningsteksten fristes det med at man skal lede «den spennende utfordringen med å forvalte og formidle nasjonens krigs- og militærhistorie, militære kulturarv og tradisjoner».

Flere kontroverser

Men museet har flere ganger vært i offentlighetens søkelys for annet enn det rent historisk-militære.

I 2010 vakte det oppsikt da kunstneren Morten Traavik trådte en syv meter lang kondom på en rakett fra den kalde krigen.

I tillegg har man flere ganger vært involvert i ulike økonomiske misligheter, blant annet da direktøren ved Hjemmefrontmuseet i flere år disponerte millioner kroner utenfor statens regnskaper og da museets leder måtte møte i Oslo tingrett i forbindelse med et tvilsomt flykjøp.

Les også: Nå blir Moland kontrollert

Les også: Bedrageri antydes

Museet er en del av Forsvaret og en del av FAKT (Forsvarets avdeling for kultur og tradisjon).

Oppgaven som venter den nye direktøren er å lede arbeidet ved Forsvarsmuseet på Akershus festning i Oslo, men også spesialmuseer som Norges Hjemmefrontmuseum (Oslo), Luftforsvarsmuseet (Bodø), Marinemuseet (Horten), Oscarsborg festningsmuseum (Drøbak), Rustkammeret (Trondheim) og Bergenhus festningsmuseum (Bergen).