Solberg «konkret og direkte» i møte med Medvedev

Artikkelen fortsetter under annonsen

Midt under Russlands store prestisjeprosjekt gikk Erna Solberg rett i strupen på sin russiske kollega. – Jeg tror de opplevde meg som både konkret og direkte, sier statsministeren.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fengselsstraffen mot den russiske miljøverneren Jevgenij Vitisjko er blitt en symbolsak under vinter-OL i Sotsji. Både EU, USA og Den internasjonale olympiske komité (IOK) har bedt Russland ta en ny kikk på saken.

Også Norge har reagert på Vitisjkos skjebne, uten at hans navn ble nevnt konkret under møtet mellom Solberg og den russiske statsministeren Dmitrij Medvedev fredag. Men Solberg tok opp flere konkrete saker knyttet til Amnesty Internationals liste.

– Hovedinntrykket er et godt møte i en god og vennskapelig tone, men selvfølgelig ikke akkurat den biten som dreier seg om menneskerettigheter. Man merker at de ikke liker å bli kritisert. Når man tar opp vanskelige saker, kommer de i forsvarsposisjon, sier hun til NTB.

– Jeg tror de opplevde meg som både konkret og direkte i dette møtet. Det merket jeg også på dem, at de ikke synes det var det mest diplomatiske de hadde hørt, sier Solberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Rettsfarse

Jevgenij Vitisjko ble i 2012 ilagt en betinget dom for å ha sprayet ordet «tyv» på gjerdet til guvernøren i Krasnodar-regionen. Hensikten med aksjonen var å sette søkelys på miljøødeleggelser under OL-utbyggingen. Vitisjkos anke ble avvist denne uken, og han må nå sone tre år i en straffeanstalt.

Aktivisten selv avviser anklagene og sier guvernørens eiendom ligger i en nasjonalpark hvor det ikke er lov å bygge.

Bellona har fulgt saken hans på nært hold. De er skuffet over at Vitisjko ikke ble nevnt spesifikt av Solberg, men fornøyd med at hun understreket at russiske miljøorganisasjoner gjør en viktig jobb.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Siden saken og dommen mot Vitisjko er bestemt fra Moskva, er det også politisk press mot ledelsen i Moskva som kan gjøre at han blir sluppet fri, sier Bellonas daglige leder Nils Bøhmer til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han beskriver saken mot Vitisjko som en rettsfarse.

Solberg erkjenner at det er utfordrende å snakke om menneskerettssituasjonen og lovgiving for ikke-statlige organisasjoner.

– De lytter, men de liker ikke det de hører, sier hun.

Vanskelig situasjon

Hun traff før møtet med Medvedev blant annet Vitisjkos organisasjon EWNC og andre representanter for sivilsamfunnet. Da fikk hun blant annet høre at mange lokale aktivister som har kritisert OL-utbyggingen i mediene, har fått problemer i etterkant.

– De bekrefter at det har vært en vanskelig situasjon for menneskerettighetene i Russland. En hovedutfordring er vilkårlighet i rettsvesenet og problemer med bevisbyrden, sier Solberg.

Svaret fra Russlands side er at de setter pris på et godt samarbeid mellom sivilsamfunnet i Norge og Russland, samtidig som de forsvarer noen av reglene sine, forklarer hun.

Solberg tok også opp den omstridte loven som forbyr homopropaganda, en lov som fikk stor oppmerksomhet i forkant av OL.

– Jeg påpekte både den, og at det virker som man ikke etterforsker overgrep mot seksuelle minoriteter i respekt for menneskerettighetene, sier hun.