Meny

Ulvang frykter for fremtiden til klassisk langrenn

STAKING TIL NYTT NIVÅ: Vegard Ulvang mener dagens langrennsløpere har utviklet ekstreme ferdigheter som truer den klassiske stilen i langrenn. (Foto: NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FIS-sjef Vegard Ulvang varsler tiltak mot «ekstremstaking» og «smugskøyting».

Tidligere langrennskonge, nå medlem av det internasjonalet skiforbundet (FIS) Vegard Ulvang, er bekymret for fremtiden til den klassiske stilen i langrenn.

Han mener ekstreme ferdigheter i staking og hyppig sporskifte gjør at man vil kunne stå i fare for aldri mer kunne se en langrennsløper gå på ski som man gjorde« i gamle dager».

Må skjerpes inn

Han er helt tydelig på at FIS må iverksette tiltak for å bremse utviklingen.

– Juryene må bli tøffere. Det er lov å bytte spor, men når vi – som i sprinten i Asiago før jul – ser at en løper bytter spor tre ganger i samme bakke, da må vi begynne å diskutere.

Følg dagens klassiske 15 km i Sotsji-OL direkte her

Vegard Ulvang mener FIS må innskjerpe regelverket for å beholde den klassiske langrensstilen. (Foto: NTB scanpix)Vegard Ulvang mener FIS må innskjerpe regelverket for å beholde den klassiske langrensstilen. (Foto: NTB scanpix)

– Bytter du spor så mange ganger i en motbakke uten smurning, så er det skøyting. Det må skjerpes inn, sier Ulvang til NRK.

Ulvang tar også til orde for å endre løypeprofilene slik at det nærmest blir umulig å stake hele veien.

– Løperne er blitt sterkere. Stavene er blitt stivere og trinsene lettere, noe som gjør at pendelen blir mye bedre. Vi har fått nye smøreprodukter som gjør at gliden er bedre. Alt dette henger sammen, sier lederen av langrennskomiteen i FIS til NRK.

– De jukser!

Han følger også det som skjer i yngre årsklasser nøye, og er bekymret. Ulvang mener det i flere renn på aldersbestemt nivå forekommer mye ulovlig skøyting i klassisk.

– Jeg har selv sett renn der det er helt tydelig at mange skøyter. De jukser! Det er et problem, sier en Ulvang til NRK.

Han sier videre han er spesielt betenkt over utviklingen i de klassiske mosjonsløp som Vasaloppet, Marcialonga og Birkebeinerrennet.

– At vi ønsker å ha klassisk langrenn, henger jo sammen med tradisjon, kultur og historie. Men ikke minst er det jo det som er den mest naturlige bevegelsesformen for de fleste av oss når vi skal gå på ski. Derfor får man det store krasjet mellom elite og bredde i mosjonsløpene, slår han fast.

Les alt om OL her

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus