Meny

To omkommet etter vulkanutbrudd

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skrekkslagne mennesker dekket av aske flykter fra et voldsomt vulkanutbrudd i Indonesia. 200.000 har fått beskjed om å evakuere.

Lokale innbyggere i biler og på motorsykler forsøker å komme seg bort fra vulkanen Kelud på øya Java. TV-bilder viser stein og aske som regner ned på landsbyene i området.

En mann og en kvinne i 60-årene omkom da to hus kollapset etter å ha blitt truffet av stein, sand og aske fra utbruddet.

– Husene var dårlig bygd og raste raskt sammen som følge av vekten, sier Sutopo Purwo Nugoro, talsmann for det indonesiske direktoratet for krisehåndtering.

Steinregn

Det ble sendt ut varsel for vulkanen Kelud sent torsdag, bare timer før utbruddet kom. Da ble om lag 200.000 innbyggere fra 36 landsbyer innenfor en radius på 10 kilometer bedt om å evakuere.

– Et regn av aske, sand og stein strekker seg opptil 15 kilometer fra vulkanens krater, forteller Nugoro.

Utbruddet avtok fredag. Men da hadde vinden spredt asken 50 mil vestover, noe som skapte problemer for flytrafikken på Java.

Askefast

Tre internasjonale flyplasser var nødt til å stenge som følge av utbruddet. Lokale TV-stasjoner viste bilder av fly som var dekket av et teppe av aske.

– Vi gjør en ny vurdering av hvorvidt flyplassene kan åpnes igjen i kveld. Men i øyeblikket er det for farlig å fly noe sted i nærheten av askeskyen, sa Herry Bakti fra det indonesiske samferdselsdepartementet.

Susanne Webster (38) fra Australia var en av dem som fikk reiseplanene endret. Flyet hennes ble nødt til å snu på vei fra Sydney til Bali.

– Vi må ringe dem i ettermiddag for å høre om vi har fått et nytt avreisetidspunkt. Men jeg tviler på at vi kommer til å reise med det første, sa hun fredag.

Mange vulkaner

Forrige gang vulkanen Kelud var aktiv, var i 2007. Så mange som 15.000 mennesker skal ha omkommet som følge av vulkanens utbrudd siden 1500-tallet.

Indonesia har verdens tetteste konsentrasjon av vulkaner, og nærmere 130 av dem er aktive. Minst elleve mennesker omkom tidligere denne måned under et utbrudd på øya Sumatra.

På Java har asken fra Kelud dekket både byer, landsbyer, flyplasser og verdens største buddhistkloster, Borobudur. Buddha-statuene i klosteret er blitt dekket av presenninger som beskyttelse mot vulkanens luner, ifølge lokale medier.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus