Meny

Utvidede åpningstider på Vinmonopolet

– Begrensede åpningstider på Vinmonopolet er bare tøys

– ÅPNINGSTIDER ER IKKE VIKTIG: Forfatter Paal-Andre Grinderuds mor var alkoholiker. Han sier hun fikk tak i alkohol når hun ville det, uavhengig av polets åpningstider. Her er han avbildet under en boklansering i 2011, omgitt av rot og søppel som i et forsømt hjem. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringens forslag om utvidede åpningstider får støtte fra Paal-André Grinderud, som i over 20 år har talt barn av alkoholikeres sak. Samtidig etterlyser han informasjon til dem som sliter.

Forrige uke la regjeringen frem et forslag om utvidede åpningstider for Vinmonopolet.

Forslaget innebærer at polet skal holde åpent nyttårsaften, julaften, påskeaften, pinseaften og valgdager, samt at bestilte varer kan hentes på Posten utenom polets ordinære åpningstider. 

«Regjeringen får min fulle støtte i nye åpningstider på Vinmonopolet. Det at noen drikker for mye, skal ikke ramme de som har kontroll ... Kanskje uventet at jeg skriver dette, men jeg har stor sans for fornuft», skrev forfatter og foredragsholder Paal-André Grinderud i en epost til finansminister Siv Jensen etter at forslaget ble kjent.

Grinderud ble kjent for mange etter at han på 90-tallet stod frem i et program på NRK og fortalte om sin oppvekst med en alkoholisert mor.

Siden den gang har han skrevet flere bøker om temaet. Han holder foredrag i inn- og utland for blant annet helsepersonell, lærere og barnehagepersonell. I mange år drev han også Wanda-senteret, som var et støttesenter for barn.

– Hvorfor har du henvendt deg til finansministeren for å gi din støtte i denne saken?

– Jeg har lest om dette forslaget og tenkte at nå er det på tide at regjeringen får støtte fra noen som de ikke hadde forventet å få det fra, sier Grinderud til ABC Nyheter. 

Han mener man for lenge har hengt seg opp i dette med tilgjengelighet av alkohol.

– Men tilgjengeligheten er i hodet vårt. Moren min var ikke avhengig av om polet var åpent eller ikke. Hun fikk tak i alkohol når hun ville. Åpningstider har ikke så mye å si. 

– Om polet hadde vært åpent døgnet rundt, hadde folk kanskje drukket mer, men jeg tror ikke man hadde fått flere alkoholikere. De som drikker aller mest, kan alltid få tak i alkohol hvis de vil det, sier Grinderud.

Les også: Fagbevegelsen:– Useriøst polforslag fra regjeringen

– Helsemyndighetene må på banen

Han synes det er fornuftig med utvidede åpningstider for Vinmonopolet og tror de begrensede åpningstidene bare skaper irritasjon.

– Det er ikke nødvendig å mistenkeliggjøre folk. De som strever, må få hjelp, men alkohol kan samtidig være tilgjengelig for dem som takler det. Å begrense tilgangen til alkohol gjennom åpningstidene på polet er bare tøys.

– Det som ikke er tøys er gode og fornuftige informasjonskampanjer for voksne og barn og unge.

Her mener Grinderud at norske helsemyndigheter har en jobb å gjøre.

– Erna Solberg har lovet at de skulle gjøre noe. Nå må Solberg eller helseministeren få Helsedirektoratet på banen: Åpner man i den ene enden, som jeg synes er fornuftig, må man også kunne informere i den andre enden, sier han.

– Gjør en elendig jobb for barn av alkoholikere

Grinderud etterlyser godt synlige kampanjer som retter seg både mot alkoholikere og mot deres barn. Han mener det ville være fornuftig å ta noen av midlene som brukes til røykesluttkampanjer, og heller bruke dem på kampanjer rettet mot alkoholikere og deres familier.

– Helsedirektoratet gjør en elendig jobb for barn av alkoholikere. Dette er den største gruppen av barn som sliter. Og i forbindelse med alkoholisme hos foreldre skjer også andre misbruk, som vold og seksuelle misbruk.

Han mener direktoratet må rette kampanjer inn mot denne gruppen av barn, så de vet hva som er normalt og hva som ikke er det, og ikke minst vet hvor de kan få hjelp.

– Når barn forteller, blir de voksne involvert, sier Grinderud og fortsetter: 

– Samtidig må de ha kampanjer rettet mot foreldrene som drikker for mye, slik at de blir tvunget til å tenke gjennom hva de gjør og hvorfor, og får vite hvor de kan få hjelp. Da mener jeg ikke dem som tar seg et glass vin til maten – det tåler barna - men de ti prosentene som drikker mest og har alkoholproblemer.

– Har gjort mye for denne gruppen

Avdelingsdirektør Gitte Huus i Helsedirektoratet sier det de senere årene har vært en stor satsing og oppmerksomhet rundt å hjelpe barn som sliter, fordi foreldrene er i en vanskelig situasjon, enten de er rusavhengige, psykisk syke eller somatisk syke.

– Så dere kjenner dere ikke igjen i kritikken fra Paal-Andre Grinderud?

– Grinderud er opptatt av informasjonskampanjer. Det er krevende å hjelpe folk til å endre holdninger og handlinger. Disse kampanjene kan være nyttige, men de må understøtte alt det andre vi gjør. De må komme i tillegg. Vi er glade for innspill og vi vurderer hele tiden hvilke målgrupper vi må rette kampanjer mot. Men vi har jobbet mye med å få systemer på plass, øke kompetansen og lage godt nok informasjonsmateriell slik at aktørene som møter barn i en vanskelig situasjon, får lettest mulig hjelp til å fange dem opp og hjelpe dem, sier Huus til ABC Nyheter og fortsetter:

– Et viktig tilbud er opprettelsen av barneansvarlige på sykehusene. Gjennom dette har vi en veldig god mulighet til å få hjulpet barn og foreldre.

Huus forteller at det er satt i gang et forskningsprosjekt som skal gi mer kunnskap om hvordan forholdene er for barn og hvordan tjenestene fungerer.

– I forbindelse med dette prosjektet gjennomføres en levekårsundersøkelse som er spesielt rettet mot barn av rusavhengige, sier hun.

– Viktige nettsider

Samtidig har det vært opplæring ved helsestasjoner, skoler, barnehager og frivillige organisasjoner i hvordan de bedre kan fange opp de barna som har det vanskelig. Det er også opprettet en nettside som heter tidligintervensjon.no, forklarer avdelingsdirektøren.

Huus viser til flere nettsider som kan være nyttige hvis barn eller voksne er bekymret, for eksempel Barn som pårørende , Voksne for barn , Barns beste og BAR (barn av rusmisbrukere) som også har chattesiden barweb, som får tilskudd fra direktoratet for at de skal drive den type arbeid.

– Det er utrolig viktig å gjøre alt man kan for å få hjelp til barn som sliter, det gjelder både av somatisk syke, psykisk syke og rusmisbrukere. Det foregår mye, men man kan selvfølgelig alltid gjøre mer, sier avdelingsdirektør Gitte Huus i Helsedirektoratet til ABC Nyheter.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus