Meny

Utvidede åpningstider på Vinmonopolet

– Begrensede åpningstider på Vinmonopolet er bare tøys

– ÅPNINGSTIDER ER IKKE VIKTIG: Forfatter Paal-Andre Grinderuds mor var alkoholiker. Han sier hun fikk tak i alkohol når hun ville det, uavhengig av polets åpningstider. Her er han avbildet under en boklansering i 2011, omgitt av rot og søppel som i et forsømt hjem. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringens forslag om utvidede åpningstider får støtte fra Paal-André Grinderud, som i over 20 år har talt barn av alkoholikeres sak. Samtidig etterlyser han informasjon til dem som sliter.

Forrige uke la regjeringen frem et forslag om utvidede åpningstider for Vinmonopolet.

Forslaget innebærer at polet skal holde åpent nyttårsaften, julaften, påskeaften, pinseaften og valgdager, samt at bestilte varer kan hentes på Posten utenom polets ordinære åpningstider.

«Regjeringen får min fulle støtte i nye åpningstider på Vinmonopolet. Det at noen drikker for mye, skal ikke ramme de som har kontroll ... Kanskje uventet at jeg skriver dette, men jeg har stor sans for fornuft», skrev forfatter og foredragsholder Paal-André Grinderud i en epost til finansminister Siv Jensen etter at forslaget ble kjent.

Grinderud ble kjent for mange etter at han på 90-tallet stod frem i et program på NRK og fortalte om sin oppvekst med en alkoholisert mor.

Siden den gang har han skrevet flere bøker om temaet. Han holder foredrag i inn- og utland for blant annet helsepersonell, lærere og barnehagepersonell. I mange år drev han også Wanda-senteret, som var et støttesenter for barn.

– Hvorfor har du henvendt deg til finansministeren for å gi din støtte i denne saken?

– Jeg har lest om dette forslaget og tenkte at nå er det på tide at regjeringen får støtte fra noen som de ikke hadde forventet å få det fra, sier Grinderud til ABC Nyheter.

Han mener man for lenge har hengt seg opp i dette med tilgjengelighet av alkohol.

– Men tilgjengeligheten er i hodet vårt. Moren min var ikke avhengig av om polet var åpent eller ikke. Hun fikk tak i alkohol når hun ville. Åpningstider har ikke så mye å si.

– Om polet hadde vært åpent døgnet rundt, hadde folk kanskje drukket mer, men jeg tror ikke man hadde fått flere alkoholikere. De som drikker aller mest, kan alltid få tak i alkohol hvis de vil det, sier Grinderud.

Les også: Fagbevegelsen:– Useriøst polforslag fra regjeringen

– Helsemyndighetene må på banen

Han synes det er fornuftig med utvidede åpningstider for Vinmonopolet og tror de begrensede åpningstidene bare skaper irritasjon.

– Det er ikke nødvendig å mistenkeliggjøre folk. De som strever, må få hjelp, men alkohol kan samtidig være tilgjengelig for dem som takler det. Å begrense tilgangen til alkohol gjennom åpningstidene på polet er bare tøys.

– Det som ikke er tøys er gode og fornuftige informasjonskampanjer for voksne og barn og unge.

Her mener Grinderud at norske helsemyndigheter har en jobb å gjøre.

– Erna Solberg har lovet at de skulle gjøre noe. Nå må Solberg eller helseministeren få Helsedirektoratet på banen: Åpner man i den ene enden, som jeg synes er fornuftig, må man også kunne informere i den andre enden, sier han.

– Gjør en elendig jobb for barn av alkoholikere

Grinderud etterlyser godt synlige kampanjer som retter seg både mot alkoholikere og mot deres barn. Han mener det ville være fornuftig å ta noen av midlene som brukes til røykesluttkampanjer, og heller bruke dem på kampanjer rettet mot alkoholikere og deres familier.

– Helsedirektoratet gjør en elendig jobb for barn av alkoholikere. Dette er den største gruppen av barn som sliter. Og i forbindelse med alkoholisme hos foreldre skjer også andre misbruk, som vold og seksuelle misbruk.

Han mener direktoratet må rette kampanjer inn mot denne gruppen av barn, så de vet hva som er normalt og hva som ikke er det, og ikke minst vet hvor de kan få hjelp.

– Når barn forteller, blir de voksne involvert, sier Grinderud og fortsetter:

– Samtidig må de ha kampanjer rettet mot foreldrene som drikker for mye, slik at de blir tvunget til å tenke gjennom hva de gjør og hvorfor, og får vite hvor de kan få hjelp. Da mener jeg ikke dem som tar seg et glass vin til maten – det tåler barna - men de ti prosentene som drikker mest og har alkoholproblemer.

– Har gjort mye for denne gruppen

Avdelingsdirektør Gitte Huus i Helsedirektoratet sier det de senere årene har vært en stor satsing og oppmerksomhet rundt å hjelpe barn som sliter, fordi foreldrene er i en vanskelig situasjon, enten de er rusavhengige, psykisk syke eller somatisk syke.

– Så dere kjenner dere ikke igjen i kritikken fra Paal-Andre Grinderud?

– Grinderud er opptatt av informasjonskampanjer. Det er krevende å hjelpe folk til å endre holdninger og handlinger. Disse kampanjene kan være nyttige, men de må understøtte alt det andre vi gjør. De må komme i tillegg. Vi er glade for innspill og vi vurderer hele tiden hvilke målgrupper vi må rette kampanjer mot. Men vi har jobbet mye med å få systemer på plass, øke kompetansen og lage godt nok informasjonsmateriell slik at aktørene som møter barn i en vanskelig situasjon, får lettest mulig hjelp til å fange dem opp og hjelpe dem, sier Huus til ABC Nyheter og fortsetter:

– Et viktig tilbud er opprettelsen av barneansvarlige på sykehusene. Gjennom dette har vi en veldig god mulighet til å få hjulpet barn og foreldre.

Huus forteller at det er satt i gang et forskningsprosjekt som skal gi mer kunnskap om hvordan forholdene er for barn og hvordan tjenestene fungerer.

– I forbindelse med dette prosjektet gjennomføres en levekårsundersøkelse som er spesielt rettet mot barn av rusavhengige, sier hun.

– Viktige nettsider

Samtidig har det vært opplæring ved helsestasjoner, skoler, barnehager og frivillige organisasjoner i hvordan de bedre kan fange opp de barna som har det vanskelig. Det er også opprettet en nettside som heter tidligintervensjon.no, forklarer avdelingsdirektøren.

Huus viser til flere nettsider som kan være nyttige hvis barn eller voksne er bekymret, for eksempel Barn som pårørende , Voksne for barn , Barns beste og BAR (barn av rusmisbrukere) som også har chattesiden barweb, som får tilskudd fra direktoratet for at de skal drive den type arbeid.

– Det er utrolig viktig å gjøre alt man kan for å få hjelp til barn som sliter, det gjelder både av somatisk syke, psykisk syke og rusmisbrukere. Det foregår mye, men man kan selvfølgelig alltid gjøre mer, sier avdelingsdirektør Gitte Huus i Helsedirektoratet til ABC Nyheter.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
21:18 Storkoalisjon mister flertallet i EU-parlamentet21:11 Le Pen erklærer seier i Frankrikes EU-valg21:02 Mulla Krekar: – Hvis det blir krig mellom Iran og USA, støtter jeg Iran20:42 Valgdagsmåling: Halvert oppslutning for Dansk Folkeparti20:32 En død i kraftig jordskjelv i jungelen i Peru20:20 Turist måtte betale dyrt for fiskefangst20:15 Blir orkaner kraftigere – og er det klimakrisen som har skylden?20:09 Storebrand kan få skattekrav på 1,3 milliarder kroner20:03 Valgdeltakelsen kraftig opp i EU-valget19:54 Grønne partier håper på europeisk valgskred19:54 De grønne og ytre høyre mot brakvalg i Belgia19:30 Kusama-skulptur på plass på Kistefos19:26 Høyt oppmøte under avgjørende EU-valg19:14 Erik Solheim skal jobbe for Kjell Inge Røkke18:57 Høyere oppmøte i EU-valget18:51 Siktet mann nekter straffskyld for skyting i Oslo18:43 Prinsesse Märtha Louise hyllet idrettsglede og mangfold – og delte ut klemmer18:40 To døde og flere skadd da tornado rammet by i Oklahoma18:38 Tysk valgdagsmåling: De grønne går kraftig fram18:03 Anette Hoff: – Takknemlig for å spille noen som betydde så mye for så mange17:45 Østerriksk måling: De konservative går fram17:03 Over 500 barn testet positivt for hiv i pakistansk by17:03 Sjokkmåling: Én av tre kunne stemt på et bompengeparti16:25 Slange skapte bekymring i Oslo – var ikke ekte16:23 To menn siktet for knivstikking på Voss16:23 Tre drept i to bombeeksplosjoner i Nepal15:03 Svenske og tre franskmenn dømt i Irak for å ha sluttet seg til IS14:45 Anmelder Visjon Norge for oppfordring til demonutdrivelse på barn14:23 Fiskeriministeren møter algerammede oppdrettere13:38 Ruud lekte seg i Paris: – Det føles veldig bra13:26 MDG sikter mot makt i fire storbyer12:45 Ada Hegerberg giftet seg12:37 MDG går for gratis skolemat og leksefri for de minste12:36 Kjøll ny idrettspresident, Tvedt byttes ut etter fire år12:02 Norge blant de ivrigste i EUs forsvarsbyrå11:35 Slange skapte bekymring i Oslo – var ikke ekte11:26 Sandvolleyball: Mol og Sørum vant nok en storturnering10:46 Store utfordringer i demensomsorgen bekymrer10:30 Forsker: – Hvaldimir er syk10:13 Kraftig jordskjelv i Peru10:11 Forskerne frykter barkbilleepidemi i sommer09:37 Avgjørende dag i EU-valget09:35 Norske Kim (37) lever trenerdrømmen i NHL – kan vinne tittelen med Bruins08:21 To pågrepet etter knivstikking på Voss07:45 -Åtte til sykehus etter skyting på fest i Virginia06:59 Mann til sykehus med alvorlige skader i Trondheim06:38 Slik påvirker EU-valgene Norge06:12 Leirstein kan få 400.000 i partistøtte fra Stortinget05:50 Dette skjer i dag05:33 Dette skjedde i natt05:04 Ekspert: – Langt fram til løsning i Venezuela04:44 Drapsdømt mann frifunnet for stalking03:42 Danmark diskuterer tvangsretur av asylsøkere med Sudan02:59 To menn møter i retten – tiltalt for oppbevaring av 10 kilo hasj02:23 Trump ikke urolig over Nord-Koreas rakettoppskyting02:00 AP: Nye bevis knytter Colombias hærsjef til drap på sivile01:23 Kvinne pågrepet for vold mot politiet00:55 Eldrepolitikken viktig for unge velgere i Danmark00:17 TV 2: Ny James Bond-film kan være i gang på Sunnmøre22:39 Titusenvis protesterer mot Netanyahu i Israel22:34 30.000 marsjerte for klimaet i København22:27 Anna & Emma vant MGPjr 201922:17 Gullpalmen til Sør-Korea for første gang21:52 Avslører de innerste hemmelighetene i påstått sexkult21:45 Nye Venezuela-samtaler i Oslo til uka21:11 Tore Sandberg har begjært NRK-sjefen avhørt om Orderud-saken20:33 Antonio Banderas vant skuespillerpris i Cannes20:16 Slik bør NRK møte TV-slavenes behov19:52 Lillestrøm ydmyket erkerival Vålerenga19:48 – Migrasjonen har skapt en stor sikkerhetsrisiko på vårt kontinent19:47 Voldsdømt tiltalt på nytt - prøvde å bestille dobbeltdrap mens han sonet19:09 Rally: Oliver Solberg leder i EM-debuten19:08 Jakten fortsetter på mistenkt pakkebomber i Frankrike18:51 Overvåkingskulturen vokser, har vi noe håp om å slippe unna?18:50 Finland tok ny stor skalp, suste til VM-finale18:43 MDG får to nestledere18:26 Mann stukket i brystet under karneval i Aalborg18:21 Mays mulige arvtakere i gang med brexit-krangelen17:24 Paven sammenligner abort med leiemord16:21 Fallskjermhopper ble sittende fast i tre – 23 meter over bakken15:14 MDG vil avvikle fossil cruisetrafikk innen 202515:13 Grønn Ungdom refser MDGs vindkraftbrems14:47 Idrettstinget sa ja til OL-sonderinger, 2030 neste mulighet14:29 Politiet jakter bilist etter ulykke14:12 Knøttsmå fisk har en svært viktig men makaber rolle for livet på korallrevene14:06 FN-domstol krever at Russland løslater ukrainere14:06 Tuchel forlenger med Paris Saint-Germain13:25 MDGs Oslo-topp: Jeg elsker bomringen!12:50 SV vil ha bompenger for å redusere køer, men ikke til motorveier12:36 Tre fortsatt på sykehus etter eksplosjon i Lyon12:33 Her er de nye deltakerne i «Farmen kjendis»12:18 Tidligere sykkelpresident om anmeldelsen: – En personlig forfølgelse11:53 Nytt IT-system skal hindre tungtransport i å bruke brikker for elbil11:30 Østigård tror på snuoperasjon etter tap i Norges åpningskamp i U20-VM09:55 To nye dødsfall på Mount Everest02:54 Guvernøren i Missouri undertegnet streng abortlov02:26 Verdens dyreste medisin godkjent i USA02:23 800.000 flere fisk er døde av dødsalgen01:55 Mann alvorlig skadd – to MC-medlemmer pågrepet01:19 Helsedepartementet vurderer vaksinasjonsprogram for voksne
Siste nytt
21:18VerdenStorkoalisjon mister flertallet i EU-parlamentet21:11VerdenLe Pen erklærer seier i Frankrikes EU-valg21:02NorgeMulla Krekar: – Hvis det blir krig mellom Iran og USA, støtter jeg Iran20:42VerdenValgdagsmåling: Halvert oppslutning for Dansk Folkeparti20:32VerdenEn død i kraftig jordskjelv i jungelen i Peru20:20NorgeTurist måtte betale dyrt for fiskefangst20:15VerdenBlir orkaner kraftigere – og er det klimakrisen som har skylden?20:09NæringslivStorebrand kan få skattekrav på 1,3 milliarder kroner20:03VerdenValgdeltakelsen kraftig opp i EU-valget19:54VerdenGrønne partier håper på europeisk valgskred19:54VerdenDe grønne og ytre høyre mot brakvalg i Belgia19:30NorgeKusama-skulptur på plass på Kistefos19:26VerdenHøyt oppmøte under avgjørende EU-valg19:14NæringslivErik Solheim skal jobbe for Kjell Inge Røkke18:57VerdenHøyere oppmøte i EU-valget18:51NorgeSiktet mann nekter straffskyld for skyting i Oslo18:43NorgePrinsesse Märtha Louise hyllet idrettsglede og mangfold – og delte ut klemmer18:40VerdenTo døde og flere skadd da tornado rammet by i Oklahoma18:38VerdenTysk valgdagsmåling: De grønne går kraftig fram18:03Helse og livsstilAnette Hoff: – Takknemlig for å spille noen som betydde så mye for så mange17:45VerdenØsterriksk måling: De konservative går fram17:03HelseOver 500 barn testet positivt for hiv i pakistansk by17:03MotorSjokkmåling: Én av tre kunne stemt på et bompengeparti16:25NorgeSlange skapte bekymring i Oslo – var ikke ekte16:23NorgeTo menn siktet for knivstikking på Voss16:23VerdenTre drept i to bombeeksplosjoner i Nepal15:03NorgeSvenske og tre franskmenn dømt i Irak for å ha sluttet seg til IS14:45NorgeAnmelder Visjon Norge for oppfordring til demonutdrivelse på barn14:23PolitikkFiskeriministeren møter algerammede oppdrettere13:38SportRuud lekte seg i Paris: – Det føles veldig bra13:26PolitikkMDG sikter mot makt i fire storbyer12:45SportAda Hegerberg giftet seg12:37PolitikkMDG går for gratis skolemat og leksefri for de minste12:36SportKjøll ny idrettspresident, Tvedt byttes ut etter fire år12:02PolitikkNorge blant de ivrigste i EUs forsvarsbyrå11:35NorgeSlange skapte bekymring i Oslo – var ikke ekte11:26SportSandvolleyball: Mol og Sørum vant nok en storturnering10:46Helse og livsstilStore utfordringer i demensomsorgen bekymrer10:30NorgeForsker: – Hvaldimir er syk10:13VerdenKraftig jordskjelv i Peru10:11NæringslivForskerne frykter barkbilleepidemi i sommer09:37PolitikkAvgjørende dag i EU-valget09:35SportNorske Kim (37) lever trenerdrømmen i NHL – kan vinne tittelen med Bruins08:21NorgeTo pågrepet etter knivstikking på Voss07:45Verden-Åtte til sykehus etter skyting på fest i Virginia06:59NorgeMann til sykehus med alvorlige skader i Trondheim06:38VerdenSlik påvirker EU-valgene Norge06:12PengerLeirstein kan få 400.000 i partistøtte fra Stortinget05:50NorgeDette skjer i dag05:33NorgeDette skjedde i natt05:04VerdenEkspert: – Langt fram til løsning i Venezuela04:44NorgeDrapsdømt mann frifunnet for stalking03:42VerdenDanmark diskuterer tvangsretur av asylsøkere med Sudan02:59NorgeTo menn møter i retten – tiltalt for oppbevaring av 10 kilo hasj02:23VerdenTrump ikke urolig over Nord-Koreas rakettoppskyting02:00VerdenAP: Nye bevis knytter Colombias hærsjef til drap på sivile01:23NorgeKvinne pågrepet for vold mot politiet00:55VerdenEldrepolitikken viktig for unge velgere i Danmark00:17NorgeTV 2: Ny James Bond-film kan være i gang på Sunnmøre22:39VerdenTitusenvis protesterer mot Netanyahu i Israel22:34Verden30.000 marsjerte for klimaet i København22:27NorgeAnna & Emma vant MGPjr 201922:17VerdenGullpalmen til Sør-Korea for første gang21:52VerdenAvslører de innerste hemmelighetene i påstått sexkult21:45VerdenNye Venezuela-samtaler i Oslo til uka21:11NorgeTore Sandberg har begjært NRK-sjefen avhørt om Orderud-saken20:33VerdenAntonio Banderas vant skuespillerpris i Cannes20:16KulturSlik bør NRK møte TV-slavenes behov19:52SportLillestrøm ydmyket erkerival Vålerenga19:48Politikk– Migrasjonen har skapt en stor sikkerhetsrisiko på vårt kontinent19:47NorgeVoldsdømt tiltalt på nytt - prøvde å bestille dobbeltdrap mens han sonet19:09SportRally: Oliver Solberg leder i EM-debuten19:08VerdenJakten fortsetter på mistenkt pakkebomber i Frankrike18:51StemmerOvervåkingskulturen vokser, har vi noe håp om å slippe unna?18:50SportFinland tok ny stor skalp, suste til VM-finale18:43NorgeMDG får to nestledere18:26VerdenMann stukket i brystet under karneval i Aalborg18:21VerdenMays mulige arvtakere i gang med brexit-krangelen17:24VerdenPaven sammenligner abort med leiemord16:21NorgeFallskjermhopper ble sittende fast i tre – 23 meter over bakken15:14NorgeMDG vil avvikle fossil cruisetrafikk innen 202515:13PolitikkGrønn Ungdom refser MDGs vindkraftbrems14:47SportIdrettstinget sa ja til OL-sonderinger, 2030 neste mulighet14:29NorgePolitiet jakter bilist etter ulykke14:12NyheterKnøttsmå fisk har en svært viktig men makaber rolle for livet på korallrevene14:06VerdenFN-domstol krever at Russland løslater ukrainere14:06SportTuchel forlenger med Paris Saint-Germain13:25PolitikkMDGs Oslo-topp: Jeg elsker bomringen!12:50MotorSV vil ha bompenger for å redusere køer, men ikke til motorveier12:36VerdenTre fortsatt på sykehus etter eksplosjon i Lyon12:33NorgeHer er de nye deltakerne i «Farmen kjendis»12:18SportTidligere sykkelpresident om anmeldelsen: – En personlig forfølgelse11:53PengerNytt IT-system skal hindre tungtransport i å bruke brikker for elbil11:30SportØstigård tror på snuoperasjon etter tap i Norges åpningskamp i U20-VM09:55VerdenTo nye dødsfall på Mount Everest02:54VerdenGuvernøren i Missouri undertegnet streng abortlov02:26VerdenVerdens dyreste medisin godkjent i USA02:23Norge800.000 flere fisk er døde av dødsalgen01:55NorgeMann alvorlig skadd – to MC-medlemmer pågrepet01:19NorgeHelsedepartementet vurderer vaksinasjonsprogram for voksne
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus