Italias statsminister går av

Statsminister Enrico Lettas regjeringsparti varsler endringer i regjeringen i Italia. Foto: Remo Casilli / Reuters / NTB scanpix.
Statsminister Enrico Lettas regjeringsparti varsler endringer i regjeringen i Italia. Foto: Remo Casilli / Reuters / NTB scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Italias statsminister Enrico Letta sier at han går av fredag. Han blir trolig erstattet av partifellen Matteo Renzi.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Matteo Renzi (39) blir etter alle solemerker Italias neste regjeringssjef etter at partifellen Enrico Letta går av som statsminister fredag.

Lederstriden i partiet har ulmet helt siden ambisiøse og karismatiske Renzi ble valgt til ny partileder i PD med stort flertall i desember.

De siste dagene har maktkampen tilspisset seg, og torsdag ettermiddag møttes lederkomiteen i regjeringspartiet. Den bestemte at Letta ikke lenger har partiets støtte, under ti måneder etter at han ble statsminister.

– Italia kan ikke leve med en situasjon med usikkerhet og ustabilitet. Vi er kommet til et veiskille, sa Renzi til lederkomiteen da den møttes.

Hans forslag om endringer i regjeringen fikk 136 stemmer. Bare 16 stemte mot.

Vanskelig jobb

– Jeg har informert president Giorgio Napolitano om at jeg har tenkt å overrekke ham min avskjedssøknad, sier Letta i en uttalelse torsdag kveld.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsministeren kom med sin kunngjøring noen få minutter etter at partiledelsen besluttet at de trekker sin støtte til koalisjonsregjeringen han leder.

Det var krevende å få Letta-regjeringen på plass etter det jevne og kompliserte valget i Italia i fjor. Storkoalisjon består av sentrum-venstrepartiet Det demokratiske parti (PD), Silvio Berlusconis høyreparti Frihetens folk (PdL) og Mario Montis sentrumsparti Borgerlig valg (SC).

Skarp kritikk

Kritikerne mener at statsministeren og regjeringen hans ikke har gjort nok for å få eurosonens tredje største økonomi på rett kjøl igjen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De som har ropt på endring, håper Renzi er lederen som har kraft til å gjennomføre nødvendige, men vanskelige reformer i det kriserammede landet.

Ungdomsledigheten i Italia ligger på hele 40 prosent. Landets offentlige gjeld er på over 16.600 milliarder kroner og utgjør over 130 prosent av brutto nasjonalprodukt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke valgt

Med sine 39 år blir Renzi den yngste statsministeren i EU. Han blir Italias fjerde statsminister på fire år, men det største problemet hans er at han blir den tredje statsministeren i rekken som ikke er valgt av folket.

Firenze-ordføreren sitter ikke engang i nasjonalforsamlingen og har aldri sittet i noen regjering. Han vil derfor være svært sårbar for anklager om demokratisk underskudd.

– Dette er en veldig farlig operasjon fra Renzi, både for landet og ham selv, sa Giovanni Toti, som var rådgiver for tidligere statsminister Berlusconi, før regjeringsendringen ble kjent.

Outsider

Samtidig kan Renzis manglende erfaring fra rikspolitikken være en styrke. Han gjør det bra på meningsmålinger fordi han oppfattes som en som står utenfor den nasjonale politiske eliten.

Borgermestererfaringen gir ham kjennskap til praktisk politikk fra grunnplanet i Italia, og Renzi har flere ganger gått hardt ut mot kostnadene som er knyttet til det rikspolitiske maskineriet.

Med sine slagord og uformelle stil appellerer han til yngre velgere, og han er en ivrig bruker av sosiale medier.

En meningsmåling som ble gjort i januar, viste at 54 prosent av italienerne liker Renzis lederstil. Samtidig sa bare omtrent 25 prosent av velgerne at de kunne tenke seg å stemme på partiet hans.