Meny

– Flere og flere nordmenn reiser til konfliktområder

Stridende tilhørende den «Islamske stat i Irak og Levanten» (ISIL) marsjerer i Raqqa i Syria. Udatert arkivfoto hentet fra et militant nettsted. Foto: Scanpix/AP.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PST er bekymret for utviklingen. Fredag ble en norsk 22-åring pågrepet på Gardermoen, siktet for terror og drap i Syria.

En 22 år gammel nordmann fra østlandsområdet er pågrepet og siktet for terror og drap i Syria, melder Dagbladet torsdag.

Mannen, som har familiebakgrunn fra Pakistan, ligger nå såret på et sykehus i Oslo-området. Han ble pågrepet da han landet på Gardermoen fredag i forrige uke.

– Det er ikke overraskende. Vi vet at de som reiser til Syria fra Europa i hovedsak sympatiserer med al-Qaidaorienterte grupper. Det som er spesielt med denne saken er at PST har siktet ham. Det er flere tusen som har reist fra Europa til Syria, men svært få som har blitt straffeforfulgt. Det er vanskelig å skaffe gode beviser fra området, og det gjør saken spesiell, sier journalist i tidsskriftet Minerva og forfatter av boken Norsk Jihad, Lars Akerhaug, til ABC Nyheter.

22-åringen har ikke kriminelt rulleblad i Norge, men har vært kjent for Politiets sikkerhetstjeneste, melder Dagbladet.

– Det er ikke noen offentlig norsk tilstedeværelse i Syria, så enten dreier dette seg om informasjon vedkommende selv har oppgitt, publisert på sosiale medier eller lignende. Det kan også dreie seg om opplysninger fra norsk etterretningstjeneste eller samarbeidende tjenester. Det ville være overraskende hvis det kun er etterretningsinformasjon som ligger til grunn for en siktelse, da det er vanskelig å se for seg at det skal kunne legges frem i åpen rett, sier Akerhaug.

Ifølge Dagbladets opplysninger skal 22-åringen fra september i fjor frem til forrige uke ha deltatt i militære aksjoner i Syria, sammen med de islamistiske organisasjonene Jabath al Nusra og ISIL (Islamske stat i Irak og Levanten).

Mannen er nå siktet for terrorisme, etter straffelovens paragraf 147d. 

Les også: Norsk islamist siktet for drap i Syria

– Norge en del av fiendebildet

Forfatter av boka Norsk Jihad, journalist i Minerva Lars Akerhaug. Foto: Kagge Forlag.Forfatter av boka Norsk Jihad, journalist i Minerva Lars Akerhaug. Foto: Kagge Forlag.

– Siden jeg begynte å skrive om dette emnet har antallet som reiser til Syria bare økt. De som reiser har forskjellig bakgrunn, men det dreier seg ofte om personer som får en veldig sterk omvendelsesprosess. I løpet av denne prosessen fattes avgjørelsen om å reise til Syria. Det ser ikke ut som om noen av tiltakene norske myndigheter har innført har klart å bremse utviklingen, og jeg tror dessverre ikke siktelsen i denne saken vil virke særlig avskrekkende. Norge blir for disse gruppene betraktet som en del av fiendebildet, sier Akerhaug.

– Det er sannsynligvis forskjellige miljøer som rekrutterer nordmenn til Syria i Norge. Jeg beskriver en person i boken min som en slags edderkopp i Norge. Han nekter selv for at han rekrutterer til krig, men sier han kun driver med humanitært arbeid. Dette er en mann med bakgrunn fra et muslimsk land, som har vokst opp i Norge. De ledende personene i disse miljøene er relativt unge og har vokst opp i Norge.

– En av de viktigste grunnene til at så mange reiser til Syria er at det er lett tilgjengelig. Man kan ta flyet til Ankara eller Istanbul, og buss derfra. Det er enklere å reise dit enn det var å reise til Afghanistan, Irak eller Somalia tidligere.

22-åringens advokat John Christian Elden sier til Dagbladet at hans klient stiller seg uforstående til siktelsen, og nekter straffskyld.

Mannen hadde en skuddskade i beinet da han kom til Norge, og skal være alvorlig skadd. Dette er ifølge Dagbladet bakgrunnen for at han returnerte til hjemlandet.

– Flere reiser

– Vi har siktet en person som har kommet tilbake til Norge etter å ha vært i Syria, sier kommunikasjonsrådgiver i Politiets sikkerhetstjeneste (PST), Siv Alfén, til ABC Nyheter.

PST advarte i sin åpne trusselvurdering for 2013 om at personer som har reist fra Norge til konfliktområder kan komme hjem med «økt intensjon om og kapasitet til å planlegge terroraksjoner».

– Flere og flere har reist nedover, og mange har ytret ønske om å dra. Det vi ser resultatet av nå er utviklingen vi har meldt om, og nå begynner noen av disse å komme tilbake igjen. Det vi er bekymret for er at enkelte av disse kan få en økt status i miljøene her hjemme, fungere som radikalisatorer og motivere andre til å reise, sier Alfén.

PST mener cirka 30-40 sivile norske borgere har reist til konfliktområder. Flere kilder anslår overfor Dagbladet at det nå skal oppholde seg nærmere sytti personer med tilknytning til Norge i Syria. Det anslås at 136.000 mennesker har blitt drept i Syria siden konflikten mellom regjeringen og opprørsgrupper siden demonstrasjonene mot regimet i landet tok til i mars 2011.

Det antas ifølge BBC at det finnes opptil 1000 væpnede opposisjonelle grupper i Syria. Noen av disse er ekstreme islamistgrupper, som de nordmannen ifølge Dagbladet er mistenkt for å ha tilhørt.

De to opprørsgruppene som 22-åringen skal ha vært tilknyttet, Nusrafronten og Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL), har begge tidligere sverget lojalitet til al-Qaida.

ISIL har imidlertid mistet støtten både fra al-Qaidas sentrale ledelse og andre islamistiske grupper i Syria.

I den østlige delen av Syria kjempet ISIL mot Nusrafronten og flere andre opprørsgrupper tidligere denne uken.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus