Meny

Widvey må forklare seg i Stortinget etter telefonsamtale

Kulturminister Thorhild Widvey (H) avviser å ha blandet seg inn i en museumssak i Trondheim. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kulturminister Thorhild Widvey (H) avviser å ha blandet seg inn i en museumssak i Trondheim. Til uka må hun svare for seg i Stortinget.

– Jeg har ikke pålagt noen noe som helst. Alt jeg ønsket var å innhente fakta, sier Widvey til NTB.

Widvey har fått sterk kritikk for å ha tatt en telefon til styrelederen ved Trondheim Kunstmuseum etter at avtroppende museumsdirektør Pontus Kyander i museets vårprogram skriver at Frp er et farlig nasjonalistparti.

Arbeiderpartiets kulturpolitiske talsperson på Stortinget, Rigmor Aasrud, vil ta Widveys opptreden opp i Stortingets spørretime onsdag. SV varsler at de vil ta saken opp i kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget.

– Vårt medlem Karin Andersen mener det er av stor interesse å avklare statsrådens egen rolleforståelse. Statsrådens begrunnelse for å engasjere seg slik hun har gjort, vil ha konstitusjonell interesse, sier stortingsrepresentant Snorre Valen (SV) til Aftenposten.

– Lærer hver dag

Kulturministeren sier til NTB at hun fikk en epost fra sin politiske rådgiver tirsdag kveld, det vil si samme kveld som hun kom hjem fra OL i Sotsji, med informasjon om at dette kunne bli en sak i mediene.

– For å være informert dersom jeg skulle bli spurt, tok jeg kontakt med styreleder for å få vite hva saken dreide seg om. Han visste det ikke. Mer er det ikke med denne saken, sier Widvey.

– Forstår du reaksjonene saken har vakt?

– Jeg har registrert at dette er utrolig følsomt, og at saken har tatt helt av. Men jeg hadde ingen tanke om å blande meg inn. Jeg tok da heller ikke kontakt med direktøren, men med styreleder.

Kulturministeren sier at når hun ser reaksjonene, hadde det nok vært lurere om en i embetsverket tok den telefonen.

– Jeg er kjent for å snakke med folk og er impulsiv. Men jeg lærer hver dag, sier Thorhild Widvey.

Sjokkert

Museumsdirektør Pontus Kyander er sjokkert over at Kulturdepartementet blander seg bort i hans ytringer som museumsdirektør.

– Staten skal ikke legge seg opp i politiske ytringer ved sine virksomheter. Det snakkes om armlengdes avstand – her burde man snakke om dobbel armlengdes avstand, sier han til Klassekampen.

Kyander fikk tirsdag en tekstmeldingen fra sin sjef, Suzette Paasche, som er administrerende direktør ved Museene i Sør-Trøndelag (Mist). Her skriver hun blant annet at Kyander har «klart å få satt i gang et helvetes leven». Tekstmeldingen gjengis torsdag både i Klassekampen, Adresseavisen og Aftenposten.

– Upassende

Rigmor Aasrud vil nå ta saken opp i Stortingets spørretime. Hun mener at kulturministerens opptreden er både uryddig og upassende.

– Det er veldig uryddig og veldig upassende at man i det hele tatt tenker på å bruke en slik bakkanal for å påvirke ytringsfrihet og kunstnerisk frihet i en kulturinstitusjon. Det er særdeles oppsiktsvekkende fordi Høyre har pratet om armlengdes avstand til kulturinstitusjoner, sier Aasrud til NTB.

Hun sier at det blir interessant å høre hva kulturministeren virkelig har sagt.

– Det har jo blitt oppfattet som at «helvete er løs» fra den som har tatt imot samtalen, sier Rigmor Aasrud.

Aftenpostens politiske redaktør Harald Stanghelle betegner i en kommentar Widveys opptreden som «politisk korrektur».

– Kulturministeren snakker om frihet, men senker nå takhøyden i Kultur-Norge, skriver Stanghelle.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus