Meny

Defekt fertilitetstest kan ha gitt mange norske kvinner feil svar

FEIL SVAR: Norske kvinner som ble testet med fertilitetstesten AMH i perioden januar 2011 til juni 2013, kan feilaktig ha fått vite at de er infertile. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I løpet av to og et halvt år har minst 14.500 norske kvinner brukt testen. Mange kan ha fått feil svar.

Produsent Beckman Coulter opplyste for et halvt år siden at prøven som er brukt i 43 land, og måler fertilitetshormonet Antimüller, har en feil, skriver VG.

Prøven, som kalles AMH, viste lave verdier på rundt 3000 analyser i tidsrommet 25. januar 2011 til 10. juni 2013. Lave verdier kan indikere at en kvinne vil få problemer med å bli gravid.

Rundt 160 norske sykehus, spesialistsentre og legesentre har brukt hormonprøven som en del av fertilitetstestingen av sine pasienter. I den aktuelle perioden ble prøven tatt rundt 17.500 ganger i Norge, av minst 14.500 kvinner, viser tall fra sykehusene.

Sykehusene avisa har snakket med mener at flere av prøvene kan ha vist for lave verdier.

En kvinne som via sin gynekolog ble testet med hormontesten AMH, opplevde å få vite at hun måtte skynde seg å bli gravid hvis hun skulle ha noen sjanse, fordi testen viste lave verdier.

Like før hun skulle reise til Danmark for å bli inseminert med donorsperm sommeren 2012, fikk hun vite at hun likevel var fertil og ikke hadde dårlig tid, skriver VG.

Les også: – Jeg fikk beskjed om at jeg aldri ville få barn

De fleste prøvene i Norge har blitt analysert på Hormonlaboratoriet ved Oslo universitetssykehus (OUS).

Først i sommer fikk de ansatte der beskjed om at AMH-prøven var defekt.

– Det er sterkt beklagelig at så mange kvinner kan ha blitt rammet av feil analysesvar, i en svært sårbar situasjon, ved infertilitetsutredning. Vi vet jo at denne analysen er forferdelig viktig for kvinner. Det å få et prøvesvar som sier at du kanskje ikke kan få barn, er en veldig dramatisk beskjed, sier Per Medbøe Thorsby, medisinskfaglig ansvarlig ved Hormonlaboratoriet på Oslo Universitetssykehus, til VG.

Produsenten har kommet med en ny variant av testen, men Hormonlaboratoriet ved OUS opplyser at de ikke er fornøyd med AMH-prøven, og at de vurderer å skifte leverandør.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus