Meny

– French må betale sykehuset selv

Joshua French og forsvarer André Mwila og Kari Hilde French i rettssalen under saken mot French i Kinshasa tirsdag. Foto: John Bompengo / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Dersom om Joshua French er syk og behøver medisinsk hjelp, må han regne med å betale det selv, sier forsvarer André Mwila, som håper på frifinnelse for sin norske klient.

Den kongolesiske forsvareren til French velger å være optimist i forkant av at dommerne i det militære tribunalet i Kinshasa skal avsi dom etter Tjostolv Molands død i august i fjor.

Han sier det ikke er noen bevis som knytter Joshua French til et angivelig drap, at det er tvil om hva som er skjedd og at de fem dommerne derfor må frifinne nordmannen.

Han er imidlertid mindre overbevist om at den stadig sykere klienten vil få den nødvendige hjelpen til å bli frisk etter de siste månedenes påkjenninger som har satt sitt tydelige preg.

– French blir nå hele tiden passet på av flere andre, innsatte eller vakter, inne i fengselet. Han behøver medisinsk hjelp, sier André Mwila til NTB.

Les også: Slår ring rundt Joshua French før domsavsigelsen

Mangler penger

– Når en person begynner å vise tegn til sykdom skal han i prinsippet overføres til sykehus, men – og det er et stort men – fengselets budsjetter og regjeringens midler i Kongo tillater ikke dette, sier Mwila.

Han forteller at pengemangelen fører til at de innsatte i fengslene spiser og lever dårlig. Det å plassere en fange på sykehus er dyrt, og advokaten nevner at det i enkelte saker har forekommet at innleggelser har skjedd på fangens egen bekostning.

– Hvis French skal legges inn på sykehus, må han betale for behandlingen, rommet og til og med for de militære vaktene på utsiden som skal passe på at han ikke rømmer, sier advokaten videre.

Les også: French har fått legetilsyn, men må bli i fengselet

Vil forklare

André Mwila er likevel ikke misfornøyd med at den konfidensielle rapporten om nordmannens helse kom fram i retten tirsdag. Rapporten som ble skrevet og signert 19. januar, beskriver at French da var i en ekstremt sårbar situasjon og at han hadde utviklet en stressrelatert lidelse.

– Den vil forklare for dommeren hvordan French har hatt det og hvordan han var preget da Molands død ble etterforsket. Rapporten sier også noe om at de også før Moland døde var deprimerte og levde under stress. Dette har forverret seg siden for French, og hans tilstand nå er dårlig, sier Mwila.

Uavhengig av en frifinnelse i drapssaken er French uansett dømt til fire ganger dødsstraff i Kongo, en dom som har vært rettskraftig i flere år nå og som er den opprinnelige grunnen til at han og Tjostolv Moland i det hele tatt befant seg i Ndolo-fengselet.

Mwila er leder for en gruppe på 35 advokater som gjerne velger klienter og saker med en problematikk knyttet til grunnleggende menneskerettigheter. Han sier at den strenge dommen fra Kisangani er forståelige sett i lys av situasjonen i regionen på den tiden, men at den bør gjenopptas.

– Denne saken bør nå gjenopptas og bli vurdert på nytt for å se om vurderingene som ble gjort og reaksjonene som gitt den gang, var rette, sier Mwila. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus