Slår ring rundt Joshua French før domsavsigelsen

Advokat Hans Marius Graasvold venter på dommen til Joshua French. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
Advokat Hans Marius Graasvold venter på dommen til Joshua French. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den norske advokaten til Joshua French reiser likevel tilbake til Kongo. Han kan være i retten når dommen mot nordmannen avsies fredag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tre utsendinger fra Utenriksdepartementet, to leger, moren Kari Hilde French og hennes venninne er allerede i Kongo. Sammen med dem vil advokat Hans Marius Graasvold utgjøre et lag som er rede til å ivareta den 31 år gamle dødsdømte nordmannen når utfallet av rettssaken etter Tjostolv Molands død blir gjort kjent fredag.

Lander torsdag

Advokat Hans Marius Graasvold opplyste først at han ikke kunne være stede når dommen faller i Kinshasa. Etter at saken tirsdag ble utsatt i tre dager sier den norske advokaten til NTB at han likevel vil reise og at han lander i Kongos hovedstad torsdag kveld.

Da rekker han å være til stede når militærdomstolen avsier dom i drapssaken mot French fredag formiddag.

– Jeg lander i morgen kveld, opplyser Graasvold på spørsmål om han ikke likevel reiser tilbake for å støtte sin hardt prøvede klient etter utsettelsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Saken utsatt

Utsettelsen hadde sin begrunnelse i at retten bare minutter før dommen om drap på Tjostolv Moland skulle leses, ble forelagt en hittil hemmeligstemplet rapport om Frenchs mentale helsetilstand. Rapporten er undertegnet av de to norske legene Lavrantz Kyrdalen og Gunnar Farstad, som undersøkte nordmannen i midten av januar. Der slås det fast at French har utviklet en stressrelatert lidelse og at han nå er i en ekstremt sårbar situasjon.

Rapporten var blitt oversendt den militære påtalemyndigheten mandag fra den norske generalkonsulen Hanne Dokolo i Kongo, og var blitt sendt videre til domstolen. Dommer Serge Kabondo avgjorde at retten ville lese rapporten grundig for å se om den ville ha eventuelle innvirkninger på utfallet av dommen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Må passes

UDs spesialutsending Kai Eide uttalte tirsdag overraskelse over at den konfidensielle helserapporten var kommet til den militære domstolen, men var glad for at dommeren valgte å sette seg inn i opplysningene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Advokat André Mwila gjorde dommeren utvetydig klar over at det ikke var forsvaret som sto bak presentasjonen av den medisinske rapporten etter at den var blitt lest opp i retten.

Til NTB onsdag sier han at det er usikkert hvilken betydning rapporten har for skyldspørsmålet i drapssaken, men han bekrefter at det helsemessig er gått i veldig gal retning for French etter at Moland døde i august i fjor. Dette er i så fall først og fremst et spørsmål for hvordan en straff kan sones.

– Han har det vanskelig i fengselet nå og må hele tiden passes på. Fengsel er ikke det rette stedet for ham, men det finnes heller ikke penger for å flytte ham til et sykehus, sier Mwila.

Akutt behov

Tirsdag kom det på nytt et legeteam bestående av psykiater Øivind Ekeberg og anestesilege Jens Brovold til Kongo for å bistå UDs arbeid med å ivareta soningsforholdene til French. Hva de så langt har gjort siden de ankom, ville derimot ministerråd Jon Otto Brødholt ikke kommentere onsdag kveld.

Artikkelen fortsetter under annonsen

På spørsmål har advokat Graasvold ikke villet kommentere om han frykter for livet til French.

– Vi har i lang tid sagt at han har hatt et akutt behov for sykehusinnleggelse. Når han ikke får den hjelpen han trenger i fengselet eller på sykehus, så blir han bare verre. Og det vil han fortsette å bli helt til han får den hjelpen han skal ha, uttalte Graasvold.