Meny

Eidsvollsbygningen klar for jubileum

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Godt under kostnadsrammen og etter et omfattende restaureringsarbeid er Eidsvollsbygningen igjen slik den så ut i 1814.

– Restaureringsarbeidene er det mest omfattende i Norden i dag. Så nær 1814 har denne bygningen ikke vært på 200 år, sier konservator Geir Thomas Risåsen.

Onsdag fikk pressen en omvisning i den nyrestaurerte bygningen, som åpnes for publikum 18. februar.

Få en omvisningen i den «nye» Eidsvollsbygningen i videoen øverst i artikkelen

Det er Statsbygg som har gjennomført restaureringen i nært samarbeid med Riksantikvaren og Eidsvoll 1814. Restaureringen har hatt en total kostnadsramme på 384 millioner kroner, men er gjennomført for rundt 350 millioner kroner.

– Drømmeprosjekt

– Dette har vært et drømmeprosjekt både tidsmessig, kvalitetsmessig og kostnadsmessig, sa kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Aschim da pressen var samlet i Rikssalen onsdag.

Det var i denne lille salen i 2. etasje Grunnloven ble til i 1814. Salen ser som de fleste andre rom i Eidsvollsbygningen ganske annerledes ut etter restaureringen. Bygningen har vært restaurert tre ganger tidligere, sist i 1964. Men de valg som ble gjort ved den siste restaureringen, stemte ifølge Statsbygg og Eidsvoll 1814 i liten grad med slik bygningen så ut i 1814.

Rikssalen var i 1814 uferdig, en byggeplass.

– De som har restaurert salen før oss, har nok laget rommet penere enn det var. Men den var et provisorium og slik framstår den i dag, sier direktør Erik Jondell i Eidsvoll 1814 til NTB.

Det første som slår en når en kommer inn i rommet, er at to benkerader er fjernet. Det var på disse benkene, plassert på hver sin side av rommet, de 112 eidsvollsmennene satt.

– Vi har vært vant til å se salen med tre benkerader, slik den framstår i Oscar Wergelands kjente maleri som henger i stortingssalen. Men vi har funnet en avgjørende kilde som fastslår at det kun var to benker på hver side, sier Jondell.

Detaljarbeid

Eidsvollsbygningen var opprinnelig hovedbygningen på Eidsvold Værk, som Carsten Anker kjøpte 1794. Han satte umiddelbart i gang med utvidelsesplaner, og om- og påbyggingen holdt på fra 1796 til 1802. Anker flyttet inn for godt 1811.

– Huset var unikt i sin samtid. Med sine 620 kvadratmeter over tre etasjer var det en av landets største og mest moderne privatboliger, sier Geir Thomas Risåsen

Mange av de nyrestaurerte rommene er svært fargerike, i knall blått, gult og grønt, i tråd med trenden i Europa på begynnelsen av 1800-tallet. Ifølge konservator Risåsen måtte fargene være så sterke for å synes i datidens dårlige kveldsbelysning.

Han sier det har et stort og tidkrevende arbeid å få alle detaljer riktige. Det har også vært god bruk for dyktige håndverkere, som blant annet har laget de fantastiske tapetene som pryder mange av rommene.

Kjeller

Bygningen er også restaurert utvendig. Huset er malt på nytt med lys grå linoljemaling. De store vinduene i Rikssalen, som ligger mellom husets to fløyer, har fått nye store glassruter som erstatning for de smårutede. Grunnmuren er pusset og er malt grårosa for å etterligne sandstein.

I anledning jubileet er også kjelleren, som ikke har vært i bruk siden 1840-tallet, tilbakeført til 1814.

Eidsvoll 1814 har lagt opp til jubileumsuke fra tirsdag neste uke. Bygningen er da åpen for publikum hver dag.

Søndag kommer både konge- og kronprinspar, statsminister og stortingspresident på besøk. 200-årsjubileet for Grunnloven blir offisielt åpnet under et stort utearrangement som starter klokken 20.14, og blir sendt på NRK TV. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus