Meny

Den internasjonale dagen mot barnesoldater:

– Væpnede grupper rekrutterer stadig flere barn

BARN DELTAR I KRIG: SPLA-soldat Jacob Mamor (20) har sett 12-åringer med våpen som deltar i konflikten i Sør-Sudan. (Foto: Phil Moore/Plan)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Barnesoldater utsettes for grove overgrep og grove brudd på rettighetene sine. – At flere nå rekrutteres, er en grusom utvikling, mener UNICEF.

Syria, Sør-Sudan, Den sentralafrikanske republikk og Somalia er de stedene hvor det nå rekrutteres flere barnesoldater enn før. Årsaken er væpnede konflikter som uskyldige barn blir trukket inn i, opplyser UNICEF.

– Vi ser at nå som antall konflikter øker i verden så øker også antallet barnesoldater. Heldigvis deltar ikke alle i krigshandlinger, mange har støttefunksjoner som å bære forsyninger, grave graver, vaske klær, lage mat, være budbringere eller holde vakt.

– Men her er vi helt kompromissløse: Barn skal ikke delta i væpnede konflikter, sier generalsekretær i UNICEF Norge Bernt G. Apeland i en pressemelding i anledning «Den internasjonale dagen mot barnesoldater» onsdag.

Les også: Bombing av Aleppo dreper Syrias barn

– Jeg har sett barn på 12 år med våpen

Plan Norge som er til stede i Sør-Sudan, ser at stadig flere barn blir trukket inn i trukket inn i den væpnede konflikten mellom regjeringshæren og opprørere.

– Barn som blir soldater, får det ofte tre ganger så tøft. For det første mister de retten til en normal barndom og skolegang. For det andre er de svært utsatt for å bli drept eller lemlestet. For det tredje blir de utsatt for store, traumatiske påkjenninger som vil gjøre det vanskeligere for dem å skaffe seg jobb og inntekt i framtiden, uttalte generalsekretær Olaf Thommessen i januar.

En soldat i regjeringsstyrkene SPLA, som Plan har snakket med, sier han har møtt flere barnesoldater den siste tiden.

– Jeg har sett barn helt nede i 12-årsalderen bære våpen. Mange mennesker har våpen nå. Jeg har selv gevær for å beskytte meg, forteller Jacob (20), og viser til AK47-geværet som henger fra skulderen.

Les også: – Minst 11.000 barn drept i Syria

Ingen oversikt over hvor mange

Bruken av barnesoldatene er konsentrert i rundt tjue land i verden, men ingen har noe eksakt tall på hvor mange barn det er snakk om. De største anslagene er noen hundre tusen barn.

I Den sentralafrikanske republikk var antallet barnesoldater på vei ned frem til mars i fjor. Så brøt konflikten ut, og det siste året har antall barnesoldater doblet seg, ifølge UNICEF.

– Som medlem i en væpnet gruppe utsettes barna for grove overgrep og grove brudd på rettighetene sine. Det er helt uakseptabelt. At antallet barnesoldater nå også øker, er en grusom utvikling, sier Apeland i UNICEF Norge.

Organisasjonen arbeider for å frigi barnesoldatene. Nylig ble 23 barnesoldater i Den sentralafrikanske republikk frigitt. UNICEF har fått tilgang til væpnede grupper på begge sider for å hente ut barna, men arbeidet er midlertidig stanset på grunn av nye kamper.

Les også: Sterke bilder av Syrias minste krigsofre

– Må få hjelp

Når en barnesoldat er satt fri starter arbeidet med å få barnet tilbake til samfunnet, forklarer Apeland.

UNICEF har rehabiliteringssentre hvor barna får hjelp til å bearbeide det de har vært med på. I noen tilfeller trenger barna også ny identitet eller hjelp til å flytte til en annen del av landet.

– Å hjelpe de tidligere barnesoldatene er avgjørende for at de skal få et godt liv til tross for det de har vært med på. Men dette er også avgjørende for å komme i mål med fredsprosessene i landet, sier generalsekretæren i UNICEF Norge.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus