Meny

Sverige må endre loven for å ta imot norske fanger

Justisminister Anders Anundsen (Frp) må konstatere at det vil bli vanskeligere enn ventet å få til et samarbeid der norske straffedømte soner i svenske fengsler. Den svenske justisministeren mener det må en lovendring til for å få gjennomført ideen. (Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Justisminister Anders Anundsen (Frp) ønsker å leie fengselsplasser i Sverige for å få ned norske soningskøer. Det viser seg enklere sagt enn gjort.

I det formelle svaret på en forespørsel fra Anundsen, som NTB har fått tilgang til, skriver nemlig Sveriges justisminister Beatrice Ask at det må lovendringer til for at Norge skal kunne leie soningsplasser i nabolandet.

«Det vil uansett være nødvendig med endringer i det svenske lovverket for å kunne samarbeide på denne måten», skriver Ask.

Bakgrunnen for Anundsens brev til svenske myndigheter i desember er at det står omkring 1.100 straffedømte i soningskø i Norge. Også kapasiteten på varetektsplasser er et problem.

Anundsen sier det er oppløftende at svenskene er positive til et samarbeid, men at det samtidig er utfordrende at det må en lovendring til.

– Det betyr at det kan ta noe lengre tid enn jeg hadde håpet å få på plass en samarbeidsavtale, sier han til NTB.

Åpner for samarbeid

Til tross for at den svenske regjeringen på kort sikt avviser en soningsoverføring, åpner den for å innlede et samarbeid med Norge og øvrige nordiske land om bedre utnyttelse av den totale kapasiteten.

«Et økt samarbeid mellom våre land i den hensikt å oppnå en jevnere ressursutnyttelse i kriminalomsorgen, er et spørsmål jeg er interessert i å diskutere videre», skriver Ask.

Hun representerer Høyres søsterparti Moderaterna i Sveriges borgerlige koalisjonsregjering. Ask ber nå sine embetsfolk om å ta initiativ til en slik fortsatt diskusjon.

– Jeg er veldig glad for den positive holdningen den svenske justisministeren har, til tross for at en del medier har referert til dette som et negativt svar, sier Anundsen.

Øke kapasiteten

Den norske justisministeren hadde håpet et samarbeid med Sverige ville fungere som et strakstiltak for å få ned norske soningskøer. Slik blir det altså ikke, men han har stor tro på samtalene i månedene som kommer.

– Her er det muligheter, for det tar mye kortere tid å endre en lov enn å bygge et nytt fengsel, sier Anundsen.

Parallelt med samtalene med Sverige må norske myndigheter også ha trykk på å øke kapasiteten i Norge, understreker han. Norske fengsler har i dag en utnyttelseskapasitet på over 98 prosent.

Da Anundsen lanserte sitt forslag i desember, kalte leder i Norges Fengsels- og Friomsorgsforbund Geir Bjørkli det en fallitterklæring.

Han understreket likevel overfor NRK at forbundet ikke ville motsette seg at norske innsatte sendes til Sverige for å avhjelpe en krise.

Men Bjørkli krevde samtidig at regjeringen ikke gjør alvor av planene om å la to innsatte sone på samme enkeltcelle.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus