Tusener giftet seg i «Moonie»-bryllup

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere tusen medlemmer av trossamfunnet Den forente familie ble gift i et massebryllup i Sør-Korea onsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er det andre massebryllupet i sitt slag siden bevegelsens leder og «messias»-skikkelse, den kontroversielle kirkelederen Sun Myung Moon, gikk bort.

Omkring 2500 par iført identiske klær – mange av dem mennesker fra forskjellige nasjoner som hadde møttes få dager i forveien – tok del i seremonien ved kirkens globale hovedkvarter i Gapyeong, øst for hovedstaden Seoul.

Se den kontroversielle vielsen i videoen øverst i artikkelen.

Massebryllup, av og til avholdt i enorme sportsarenaer med titusener av par, har lenge vært et kjennemerke ved kirken, noe kritikere av «Moonie»-bevegelsen har pekt på som bevis for at den er en slags sekt.

Moon gikk bort i september 2012, 92 år gammel. Hans 71 år gamle enke Hak Ja Han overvar onsdagens seremoni. Kirkens massebryllup begynte tidlig på 60-tallet. I begynnelsen omfattet de bare noen få dusin par, men dette økte gjennom årenes løp.

I 1997 ble 30.000 par forent i Washington, og to år senere fylte omkring 21.000 den olympiske stadion i Seoul. Omtrent alle parene hadde blitt koblet av Moon personlig. Han mente at romantisk kjærlighet førte til seksuell promiskuitet, par som ikke passet sammen og dysfunksjonelle samfunn. Mange ble gift bare timer etter at de møttes for første gang.

Moon foretrakk internasjonale ekteskap på tvers av kulturer. Dermed var det mange par som ikke snakket samme språk. De siste årene har ansvaret for å sette sammen par gradvis blitt overlatt til foreldrene, men mange av kirkemedlemmene som ble gift onsdag valgte å bli satt sammen til par få dager før, ved en «trolovelsesseremoni» i regi av Moons enke.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Åpne venner

Den koreanske brudgommen Kim Jeong-Rae innrømmer at kommunikasjonen med hans engelsktalende filippinske hustru for øyeblikket er noe begrenset.

– Jeg snakker ikke så mye engelsk, sier Kim.

– Jeg kan forstå språket, men snakker ikke så godt. Jeg lytter til henne og uttrykker meg litt etter litt.

Italienske Carmen Ritizzi, som sto sammen med sin nye tyske ektemann, sier venner i hjemlandet var relativt uberørt av hennes beslutning om å gifte seg i tråd med kirkens tradisjon.

– Jeg synes de var ganske åpne, sier hun til AFP.

– Kanskje vi tror at folk reagerer med å tenke «å Gud, hvorfor gjør du dette?» Men til syvende og sist reagerer folk med åpenhet og vennlighet, legger hun til.

Les også: Moon-sektens grunnlegger er død

Jomfru-ed

De som velger å la seg forene av kirken må sverge en ed på at de er jomfruer, og etter bryllupet må ekteparet avstå fra seksuelt samkvem i minimum 40 dager.

Moon var en splittende skikkelse, dypt respektert av sine tilhengere, fordømt av kritikere som en sjarlatan som hjernevasket kirkens medlemmer. Hans tvilsomme forretningsforbindelser gjorde at han fikk en fengselsstraff i USA.

Læren til Den forente familie er basert på Bibelen, men med nye tolkninger. Moon så sin rolle som å fullføre Jesus’ uferdige oppgave med å bringe menneskeheten tilbake til en «ren tilstand uten synd».

Bevegelsen hevder selv den har tre millioner tilhengere på verdensbasis, mens uavhengige eksperter anslår at kjernemedlemskapet er lavere.