Meny

Amnesty: Etnisk rensing i Den sentralafrikanske republikk

Slektninger kler på en kvinne som ble drept i den sekteriske volden i Den sentralafrikanske republikk. Foto: REUTERS/Siegfried Modola/NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det pågår etnisk rensing av muslimer i Den sentralafrikanske republikk, ifølge Amnesty.

Menneskerettighetsorganisasjonen slår i en fersk rapport samtidig fast at de internasjonale fredsbevarende styrkene i landet ikke klarer å forhindre den etniske rensingen.

Den etniske rensingen av muslimer har funnet sted i de vestlige og mest befolkede delene av landet siden tidlig i januar, ifølge Amnesty.

– Militsen anti-balaka utfører voldelige angrep i et forsøk på etnisk rensing, sier Joanne Mariner, rådgiver i Amnesty International.

– Resultatet er en muslimsk masseflukt av historiske dimensjoner, legger hun til.

Les også: EU vil sende styrker til Den sentralafrikanske republikk

Krever handling

Amnesty-rapporten er basert på over 100 intervjuer med førstehåndsvitner. De forteller om angrep mot muslimer i flere nordvestlige byer.

– Situasjonens alvor krever handling umiddelbart, sier Joanne Mariner.

Amnesty kritiserer verdenssamfunnet for å ha vært for trege med å gripe inn i konflikten.

– Internasjonale fredsbevarende styrker har ikke klart å stanse volden. I noen tilfeller har de gått med på å tillate at anti-balaka-militsen har utfylt det maktvakuumet som oppsto da Seleka forsvant, sier Donatella Rovera i Amnesty.

Les også: Presidenten i Den sentralafrikanske republikk går

100 drept

Den muslimskdominerte opprørsgruppen Seleka trakk seg tilbake i desember da Frankrike sendte soldater inn i landet.

Da Selaka satt med makten gjorde koalisjonen seg skyldig i massakrer, voldtekter og angrep mot kristne byer. Med Selekas tilbaketrekning har den kristne militsen anti-balaka overtatt kontrollen.

En av de verste forsøkene på etnisk rensing som Amnesty nevner i rapporten, er et angrep i byen Bossemptele 18. januar. Da ble minst 100 muslimer, blant dem både kvinner og barn, drept.

EU-soldater

Krisen i Den sentralafrikanske republikk har gått fra vondt til verre de siste månedene. FN-utsending Leila Zerrougui har advart mot folkemord på grunn av den religiøse dimensjonen ved konflikten.

EU har forpliktet seg til å bruke over 1 milliard kroner på krisen og godkjente nylig å sende 500 soldater til den tidligere franske kolonien. De blir satt inn i tillegg til de 5.500 soldatene i Den afrikanske unions styrke i landet og de 1.600 franske soldatene som alt er på plass.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus