Meny

To til fem år før Lærdal er gjenreist

KATASTROFE: Store deler av Lærdal ble ødelagt i den voldsomme brannen i januar. (Foto: Arne Veum / NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arbeidet med å gjenreise områdene i Lærdal som ble ødelagt i storbrannen i januar, vil ta to til fem år.

Det sier ordfører Jan Geir Solheim i Lærdal til NRK. Ifølge ham står utfordringene i kø.

– Noen av prosjektene som faller inn under gjenreising, blir kortvarige prosjekter på inntil to år. Men vi tror vel kanskje at vi ikke er ferdige med alt før det har gått fire– fem år, sier Solheim.

Arbeidet er allerede i gang, forsikrer ordføreren.

– Vi er faktisk allerede i gang fordi vi har begynt å lage en plan. Når selve byggingen har startet, vil det synes bedre, men jeg vil si at vi allerede er i gang, sier han.

Alt er revet

Ingen liv gikk tapt i brannen, men 40 bygninger ble totalskadd, inkludert seks-sju bygninger av historisk verdi. Mellom 50 og 70 personer ble hjemløse som følge av brannen.

Gjensidige er nå ferdige med hele rive- og ryddejobben i Lærdal. Leder for Takst Storskade i Gjensidige, Bjørn Sævlid, påpeker at Lærdal kommunes behandling av rivingssøknadene gjorde det mulig å gjennomføre dette arbeidet så raskt.

Forsikringsselskapene kunder som mistet husene sine i Lærdal, står overfor tre alternativer når det kommer til oppgjørsprosess: gjenoppbygging der Gjensidige styrer hele prosessen, eller helt eller delvis kontantoppgjør.

Ifølge Finans Norge vil erstatningene etter brannen komme på nærmere 200 millioner kroner.

Les også: Forsvaret anmelder droneflygeren over Lærdal

Venter på grønt lys

Forsikringsgiganten er i tett dialog med sine nettverk av entreprenører og venter bare på kommunale byggegodkjennelser før husene igjen kan reises på tomtene.

– Nå har vi ryddet tomtene og krysser fingrene for at kommunale godkjenninger kommer på plass så fort som mulig, sier Sævlid.

Beregninger fra Gjensidige viser at personer som er rammet av brannen i Lærdal og Flatanger kan vente seg utbetalinger etter skadet innbo på inntil 100 millioner. I Lærdal er flere av disse summene utbetalt og sakene avsluttet.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus