Meny

Leter etter årsaken til dødsulykken ved Veme

Bussjåføren og to passasjerer mistet livet da et vogntog kolliderte med en buss på riksvei 7 ved Veme vest for Hønefoss. Foto: Berit Roald / NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Havarikommisjonen og politiet jobbet tirsdag med å finne årsaken til at en buss og et vogntog kolliderte ved Veme på Ringerike. Tre personer omkom i ulykken.

Politiet friga tirsdag, i samråd med nærmeste pårørende, navnene på de tre som omkom i ulykken som skjedde på riksvei 7 ved Veme sent mandag kveld.

De tre var Maria Abrahamsen Knapstad (16) fra Flora, Knut Sem Larsen (69) fra Hemsedal og Asgeir Flaten (51) fra Jølster. Sistnevnte var sjåfør i bussen, og de to andre var passasjerer.

Avdelingsdirektør Rolf Mellum ved veiavdelingen i Statens Havarikommisjon sier til NTB at de så langt vet at sjåføren av vogntoget mistet kontrollen over kjøretøyet.

– Vi vet at vogntoget mistet kontrollen og sakset. Observasjoner så langt tyder på at veiens friksjonsforhold har bidratt til dette. Vi kjenner ikke kjøretøyenes hastigheter eller nøyaktige bevegelser enda, men vet at de har kollidert i en møtesituasjon, sier Mellum.

– Gir oss ikke

Sammen med politiet har Havarikommisjonen jobbet på ulykkesstedet tirsdag, og vil fortsette med det onsdag.

– Vi vil få klarlagt hendelsesforløpet og gjør tekniske undersøkelser på kjøretøyene, opplyser Mellum.

Havarikommisjonen vil prøve å finne ut om ulykken kunne vært unngått.

– Det er det vi skal prøve å finne ut, og det er derfor vi leter etter mulig årsaksfaktorer. Vi kommer ikke til å gi oss før vi har en årsakssammenheng, sier Mellum.

Sjåføren siktet

Sjåføren av vogntoget er siktet, men videre etterforskning vil avklare om siktelsen opprettholdes.

– Politiet har sikret seg blodprøve av sjåføren, og førerkortet hans er rutinemessig beslaglagt, sa operasjonsleder Ole Kristian Bækkedal i Nordre Buskerud politidistrikt til NTB tidligere tirsdag.

Flere vitner til ulykken er avhørt, og flere vitneavhør vil bli gjennomført i tiden som kommer, opplyser politiet i en pressemelding tirsdag ettermiddag.

Ringerike kommune har også opprettet et kriseteam etter ulykken.

Alvorlig skadet

To personer, en 65 år gammel kvinne og en 45 år gammel mann, ble sittende fastklemt i bussen etter ulykken. Begge ble fløyet med luftambulanse til Ullevål sykehus i Oslo med alvorlige skader. De to er begge nordmenn.

Politiet fikk melding om trafikkulykken klokken 23.56 mandag kveld. I tillegg til kollisjonen mellom vogntoget og bussen, hadde et annet vogntog kjørt inn i ulykkesscenen.

Begge sjåførene av vogntogene er mannlige islendere, født i henholdsvis 1954 og 1988. Den eldste av de to har status som siktet i saken.

Les også: Tre omkom i trafikkulykke på riksvei 7 på Ringerike

– Forferdelig beskjed

Det var i alt ni personer som oppholdt seg i bussen, som eies av Firda billag.

– Vi har mange busser og mange lastebiler, og vi kjører veldig mange kilometer hvert eneste døgn. Vi vet at dette er en farlig arbeidsplass, men det er forferdelig å få en slik beskjed, sa administrerende direktør Peter Midthun til NTB tirsdag.

Av de øvrige passasjerene på bussen ble en kvinnelig russisk statsborger, bosatt i Norge, innlagt til observasjon på Ringerike sykehus.

To danske statsborgere og en svensk statsborger kom tilsynelatende uskadd fra ulykken.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus