Meny

Shirley Temple er død

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den amerikanske skuespiller-legenden Shirley Temple døde mandag, 85 år gammel.

Shirley Temple ble verdensberømt som barnestjerne på 1930-tallet. Allerede som treåring, i 1932, spilte hun inn sin første film, og to år senere ble hun berømt for sin rolle i filmen «Bright Eyes».

Som seksåring vant hun en spesiell Oscar for unge skuespillere. Aldri senere har noen fått Oscar i så ung alder. Hun spilte i over 40 filmer, de første før hun hadde fylt tolv år.

Se video og bilder fra Shirley Temples liv øverst i artikkelen

Ga seg tidlig

Etter å ha sunget, danset og sjarmert seg gjennom en rekke filmer, trakk hun seg tilbake fra showbusiness allerede som 22-åring ettersom det var vanskelig å fortsette suksessen som voksenstjerne.

Senere i livet gjorde hun også karriere som republikansk politiker. Hun jobbet i utenriksdepartementet og ble også sendt til Ghana som USAs ambassadør.

Mandag døde hun i sitt hjem i Woodside i California, melder BBC.

Hun var omringet av familie og pleiere da hun mandag døde fredelig av naturlige årsaker, heter det i en kunngjøring fra familien.

Hyllet på Twitter

Da dødsfallet ble kjent klokken 3 natt til tirsdag lokal tid, utløste det et skred av hyllester på Twitter og andre sosiale medier fra både kjendiser og vanlige amerikanere.

Temple gjorde suksess i en tid da USA var preget av økonomiske nedgangstider. Hun ble sett som et sjeldent lyspunkt mens amerikanerne slet seg gjennom de harde trettiårene, og president Franklin D. Roosevelt erklærte i sin tid at «så lenge landet vårt har Shirley Temple, så vil det gå bra».

Shirley Temple er på 18. plass på Det amerikanske filminstituttets liste over de største amerikanske filmskuespillerinnene noensinne.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus