Meny

Domsavsigelsen i French-saken utsatt til fredag

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Retten skal diskutere brevet den har fått fra en norsk psykiater som har undersøkt Joshua French. Domsavsigelsen er utsatt til fredag.

Brevet skal ha blitt sendt via den norske honorære generalkonsulen i Kongo, Hanne Dokolo, til den militære domstolen mandag ettermiddag. Hun overrakte brevet på vegne av den norske psykiateren som har undersøk French.

Ettersom den kongolesiske domstolen ikke kan dømme en psykisk syk person, kan dommer Serge Kabondo bli nødt til å konkludere med at saken må frafalles eller at French ikke kan dømmes etter tiltalen.

– Kan ikke settes i fengsel

Forsvarer Marie André Mwila sa til dommeren at brevet ikke stammer fra forsvarersiden.

– Jeg har ingen kommentarer ut over at vi ikke er leger, sier Mwila under rettsmøtet.

Brevet inneholder en medisinsk rapport som er utarbeidet de siste dagene. Den konkluderer med at French har utviklet en stressrelatert lidelse, og at han nå er i en ekstremt sårbar situasjon.

Til NRK sier forsvarer Mwila at en syk person ikke kan settes i fengsel.

Etter planen skulle dommen i saken mot nordmannen ha blitt lest opp i retten i Ndolo-fengselet i Kongos hovedstad Kinshasa tirsdag. Nå er den utsatt til fredag.

– Stadig verre

French sine norske advokat, Hans Marius Graasvold, sier til NRK at klienten nå har fått besøk av leger i fengselet, men at han ikke er syk nok til å legges inn.

– Helsetilstanden til Joshua French er stadig verre, sier Graasvold.

Se intervju med Graasvold i videoen øverst i artikkelen

Til ABC Nyheter har Graasvold uttalt at han er bekymret for Frenchs helsetilstand. I desember mente Graasvold at kongolesiske myndigheter gamblet med livet til klienten.

– I alle høyeste grad. De behandler han nå på en måte som gjør at vi ikke vet hva som kommer til å skje. Dette er svært alvorlig tatt i betraktning av at han i tillegg tar det svært tungt at han er tiltalt for drapet på sin kamerat, sa han.

Nordmannen står tiltalt for å ha drept Tjostolv Moland, som i august i fjor ble funnet død på cella de to delte i Ndolo-fengselet i Kongos hovedstad.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus