Meny

Avslører USAs enorme overvåkingssentraler

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En kunstner viser deg de gigantiske bygningene som huser USAs overvåkingsprogram gjennom helt nye helikopterbilder.

Det siste året har dokumenter lekket av Edward Snowden avslørt stadig flere problematiske aspekter ved USAs utstrakte overvåkingspraksis.

Omfanget av operasjonene har likevel kanskje vært vrient å ta inn over seg, siden slike operasjoner vanskelig lar seg presentere visuelt.

Nå avslører helikopterbilder den helt konkrete størrelsen på bygningene der mye av overvåkingen foregår. Kunstneren Trevor Paglen fotograferte i november 2013 hovedkvarterene til flere av bedriftene som beskjeftiger seg med overvåking.

Les også: – NSA samlet inn 200 millioner tekstmeldinger daglig

– Jeg vil utvide det visuelle vokabularet vi bruker for å «se» USAs etterretningsmiljø, skriver Paglen på nettstedet The Intercept, som følger Snowden-avsløringene tett.

Se Paglens video av de digre bygningene øverst i artikkelen

Nettstedets redaktør er Glenn Greenwald, som først brakte Snowdens dokumenter til offentligheten i avisen The Guardian i fjor.

Paglen har fotografert hovedkvarterene til etterretningsbyrået NSA, samt lokalene til NRO som bygger og driver USAs spionsatellitter og NGA som analyserer og kombinerer geografisk info med annen etterretning.

– Selv om overvåkingsapparatet drives i usynlighet og hemmelighet, foregår operasjonene i den fysiske verden, skriver Paglen.

Les også: Nye Snowden-dokumenter: Angry Birds ser deg

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus